Main Content

PREMIER LEAGUE PREVIEW 2023/2024: Kto vyhrá najlepšiu ligu na svete?

piatok, 11. august 2023 19:30 | Autor: Jakub Vaverka

Premier League
Premier League | zdroj: PL

Dnes začína nový ročník Premier League. Nováčik z Burnley vyzve šampiónov z Manchestru City. Sezóna 2023/2024 sľubuje prvotriedne futbalové divadlo, ktoré nás bude baviť od augusta do mája. Pozreli sme sa na to, ktoré kluby by si to mohli rozdať v súboji o titul, v bitke o TOP 4 a Európu, ale aj na to, kto by sa mal obávať o záchranu.

Honba za titulom a TOP 4

Najväčším favoritom na zisk majstrovského titulu v Premier League je aj pred novou sezónou Manchester City. Aktuálni šampióni síce prišli o futbalistov ako Gundogan či Mahrez, ale do obrany prišiel Gvardiol a napokon ostali aj Bernardo Silva a Kyle Walker, ktorí boli na odchode. Tréner Pep Guardiola má k dispozícii hviezdny a široký káder. Opäť sa veľa bude čakať od De Bruyneho s Haalandom, ale aj od Grealisha či Fodena. Prekvapiť môže mladík Palmer, ktorý dal o sebe vedieť už počas Community Shield proti Arsenalu. Cityzens chcú získať zlatý hetrik a majú naň potenciál. 

Vyzývatelia ale nespia. Druhý Arsenal sa v lete výrazne posilnil, získal mená ako Rice, Havertz či Timber a tréner Arteta zapracoval aj na mentálnej stránke svojho kádra. The Gunners sú poučení z minulého roka a chcú útočiť na trofeje. Jednu už majú, vyššie spomínaný Community Shield. Bude zaujímavé sledovať, ako sa londýnsky celok vyrovná s účasťou v Lige majstrov.  V Champions League bude nastupovať aj Manchester United, ktorý v lete nezaháľal. Odišla dlhoročná opora De Gea, ktorého nahradil Onana. Klub sa zbavil kritizovaného Maguirea, zaujímavými posilami môžu byť Hojlund a Mount. Kouč ten Hag posúva Diablov neustále dopredu a rád by s nimi urobil ďalší krok aj teraz. 

Arsenal
Arsenal | zdroj: TASR

V TOP 4 minulý rok skončil aj Newcastle United. The Magpies čaká Liga majstrov, tím získal Barnesa či Tonaliho, ale nemá tak široký káder ako jeho ligoví rivali, čo sa v kľúčovej fáze ročníka môže ukázať. Ak by sme si mali tipnúť, odhadneme, že NUFC sa druhý rok po sebe v najlepšej štvorke neumiestni. Naopak, radi by sa tam vrátili Chelsea a Liverpool. Modrí prešli doslova zemetrasením, z kádra odišiel veľký počet futbalistov, medzi nimi Azpilicueta, Kanté, Koulibaly, Mendy, Pulišič, Loftus-Cheek či Havertz. Prišiel tréner Mauricio Pochettino a vyzerá to tak, že veci sa na Stamford Bridge pohli správnym smerom. Mrzí zranenie posily Nkunkua, diváci sú zvedaví na Jacksona, ale aj na to, čo predvedie Ukrajinec Mudryk, ktorý sa od konca minulého ročníka dosť zlepšil. 

Pochettino dal jasne najavo, že víťazenie je v DNA Chelsea a klub chce ísť po trofejách. Katastrofálna minulá sezóna je minulosťou a treba si uvedomiť, že Modrí nehrajú v Európe, a teda budú mať značne menej povinností ako ich ligoví súperi. Liverpool chce ísť vyššie, no bude sa musieť vysporiadať s Európskou ligou. Posilou má byť Mac Allister, ale odchody Fabinha, Firmina či Hendersona bude cítiť predovšetkým kvôli skúsenosti. LFC môže doplatiť na pomerne úzky káder, v ktorom sa ale skrýva kvalita. Tréner Jurgen Klopp vie, čo od svojich zverencov môže čakať. Netreba zabúdať ani na to, že víťaz EL putuje priamo do Ligy majstrov. Aj to môže byť cesta. 

Mauricio Pochettino
Mauricio Pochettino | zdroj: Twitter

Boj o európske poháre 

V pohárovej Európe budú tento rok Anglicko reprezentovať aj birminghamská Aston Villa a a Brighton. Oba tieto celky robia na prestupovom trhu šikovné ťahy a snažia sa TOP šestke priblížiť nielen na ihrisku, ale aj mimo neho. Očakáva sa, že AVFC a The Seagulls budú favoritov trápiť aj v novom ročníku. Je však otázne, ako sa vysporiadajú s účasťou v európskych pohároch, či ich opory ostanú zdravé a taktiež to, či sa na nich protivníci nepripravia lepšie. Predsa len, v pozícii outsidera sa dá útočiť na popredné priečky iba obmedzený čas.

Nikto presne nevie, čo predvedie Tottenham Hotspur, ktorý bude bez svojho kapitána Harryho Kanea. V čase vznikania tohto textu to vyzerá, že ostrostrelec odíde do Bayernu Mníchov. Môže to Spurs dokonca pomôcť? Veľa sa bude čakať od Sona aj od novej posily Maddisona. Lodivod Angelos „Ange“ Postecoglou má do severnej časti Londýna priviesť trofeje. Ako je to v prípade Kohútov už tradíciou, táto úloha môže byť náročnejšia, než sa môže zdať. 

Brighton
Brighton | zdroj: TASR

Nie je prehnané napísať, že o európske poháre môže pokojne bojovať polovica Premier League. Táto súťaž v momentoch skutočne pripomína superligu a ani Bournemouth, Brentford či Fulham nemajú problém na nové posily minúť desiatky miliónov eur. Spomínané celky môžu byť zaujímavé, ale musia ostať zdravé, pretože opôr nemajú toľko ako konkurencia. To isté platí aj o Nottinghame Forest. Dvojnásobný víťaz Ligy majstrov vie milo prekvapiť, aj negatívne šokovať. 

Záchranárske práce

Na Európu to stačiť zrejme nebude, ale záchranarským prácam by sa mal vyhnúť londýnsky Crystal Palace, ktorý opäť bude mať pod palcom skúsený Roy Hodgson. West Ham United sa bude musieť vyrovnať s účasťou v Európskej lige aj s odchodom kapitána Declana Ricea. Kladivári sa v týchto dňoch začali posilňovať, ale či to bude stačiť na úspešnú sezónu je v tejto chvíli reálne. Príchod Maguirea bude ostro sledovaný, kvalitným hráčom je Edson Alvarez z Ajaxu. Silnejú hlasy, že kým v klube bude tréner David Moyes, k výraznému posunu vpred nedôjde.

West Ham United
West Ham United | zdroj: TASR

O záchranu by sa seriózne mali obávať vo Wolverhamptone, pretože Wolves pred sezónou narýchlo vymenili trénera, prišli o strelca Jimeneza a neposilnili by sa tak, ako by sa očakávalo. Náročný ročník čaká všetkých troch nováčikov, Burnley, Luton aj Sheffield United. Nebude prekvapením, keď minimálne dva z týchto celkov po roku zamieria opäť do The Championship. Fanúšikovia sú zvedaví, či Everton bude opäž záchranu ratovať v záverečných kolách alebo sa Karamelky poučili. 

Vo všeobecnosti platí, že do problémov so záchranou sa môže dostať viacero menších klubov. Príde negatívna séria výsledkov alebo zranenia, zmena trénera a problémy sú na svete. Premier League dokáže prinesť prvotriednu šou na na oboch koncoch tabuľky. 

Erling Haaland
Erling Haaland | zdroj: TASR

Tip redakcie Šport7.sk:

Majster Premier League

Jakub Vaverka: Manchester City

Róbert Kalnický: Liverpool FC

TOP 4 Premier League

Jakub Vaverka: Manchester City, Manchester United, Chelsea, Arsenal

Róbert Kalnický: Liverpool FC, Manchester City, Chelsea, Tottenham 

Mykhaylo Mudryk
Mykhaylo Mudryk | zdroj: TASR

Najlepší strelec Premier League

Jakub Vaverka: Erling Braut Haaland, Manchester City

Róbert Kalnický: Erling Braut Haaland, Manchester City

Objav sezóny Premier League 

Jakub Vaverka: Mykhaylo Mudryk, Chelsea FC

Róbert Kalnický: Micky van de Ven, Tottenham Hotspur

Zostupujúci z Premier League

Jakub Vaverka: Sheffield United, Everton, Wolverhampton 

Róbert Kalnický: Luton Town, Sheffield United, Nottingham Forest