Main Content

Český útočník z KHL chce hrať na domácich MS: Ostrá kritika na adresu médií

nedeľa, 25. jún 2023 11:54 | Autor: Redakcia Sport7.sk

Dmitrij Jaškin
Dmitrij Jaškin | zdroj: TASR

Českou hokejovou verejnosťou v uplynulých dňoch rezonuje meno útočníka Dmitrija Jaškina. 30-ročný forward by chcel reprezentovať na domácich majstrovstvách sveta, no problémom je jeho platný kontrakt v KHL.

Jaškin sa narodil v ruskom Omsku a v minulosti sa pokúšal o presadenie v NHL. Po anabázach v St. Louis, Washingtone a Arizone sa však vrátil do Ruska, keď sezónu 2022/2023 strávil v SKA Petrohrad, kde bol kapitánom. V 67 dueloch strelil 40 gólov a pridal 22 asistencií. V základnej časti patril k najlepším hráčom celej súťaže. Počas play-offf odohral 14 stretnutí so ziskom 7 bodov. Po sezóne sa dohodol na spolupráci s AK Bars Kazaň.

A práve to je problém. Hráči z KHL majú u našich susedov zákaz reprezentovať. Jaškin sa na sociálnej sieti Instagram vyjadril k celej situácii: „Existujú profesie - napr. lekari, hasiči alebo športovci, ktorí nemajú národnostné a politické názory. Prekvapuje ma, že keď niekto robí svoju prácu, je to považované za politický postoj. Prekvapuje ma, že výkon práce človeka je interpretovaný ako politická funkcia," začína svoje rozprávanie Jaškin. „Mám priateľa lékara, ktorý byl vylúčený z profesionálnej asociácie na základe jeho národnosti. Keď mi o tom povedal, prišlo mi to absurdné. Ale po tom, čo som si prečítal, čo o mne píšu, sa mi jeho pocity vyjasnili."

Jaškin otvorene hovorí o svojom pôsobení v Rusku: „Nemám absolutne čo skrývať. Nerobím nič zavrženiahodného, svedomie mám čisté. Keď sa ma ludia pýtajú, podľa čoho si vyberám tím, za ktorý budem hrať, často ani nečakajú na odpoveď. Sami si odpovedia, že dôvodom sú peniaze alebo sláva. Já im hovorím, že se riadim výhradne profesionálnou úrovňou a možnosťou vlastného rozvoja. Presnejšie povedané, nesúvisí to so zemou, mestom ani konkrétnym klubom. Proste idem svojou cestou. Niekde som sa dočítal, že som šiel na ľad vo vojenskej uniforme. To je ale predsa nezmysel. Nikdy by som si nedovolil privlastnit niečo, s čím nie som zrozumený. Nie som vojak. Moje vystúpenie v maskáčovom drese bylo načasované tak, aby se zhodovalo s historickým dátumom udalostí. Toto je naša spoločná história. Rešpektujem ju? Určite áno.  Nemôžem hovoriť o tom, v čom sa nevyznám. Môj život je hokej, v ňom se orientujem. Spýtajte sa ma na hokej," pokračuje nová akvizícia Kazane.

Jaškin na záver svojho prejavu spomenul aj účasť na domácom svetovom šampionáte: „Majstrovstvá sveta pre mňa majú špeciálnu váhu. Prirovnal by som ich k Nobelovej cene pre vedcov. Bez ohľadu na čas, národnosť a politickú situáciu. Pokiaľ sa ma spýtate na moju chuť, tak áno, samozrejme, že sa rád zúčastním šampionátu. Je to najväčtšia športová udalosť." 

Na Jaškinove slová reagoval aj prezident českého hokejového zväzu Alois Hadamczik. Na sociálnej sieti Twitter zverejnil svoje vyjadranie: „Na mojom názore sa nič nemení. Jasne som povedal v predchádzajúcich mesiacoch, že morálné hodnoty jsou viac než šport. Odsudzujem vojnu. Pokiaľ chce Jaškin hrať v reprezentácii, tak hovorím, poď hrať do Čiech."

Česká hokejová verejnosť je rozdelená na dva tábory. Jeden Jaškina podporuje, druhý zas odszuduje. Otázne však je, ako by sa ku svojmu útočníkovi zachovala vypredaná O2 Aréna v Prahe. Nie je to tak dávno, čo v halách u našich susedov vypískal po pôsobení v KHL napríklad Samuela Bučeka.