Main Content

Boli by hráči z KHL skutočne posilami pre reprezentáciu? Pravda, ktorú je potrebné vidieť!

utorok, 9. apríl 2024 12:11 | Autor: Redakcia Sport7.sk

Slováci v KHL
Slováci v KHL | zdroj: Koláž Canva.com

V slovenskej hokejovej verejnosti v posledných dňoch rezonuje otázka ohľadom pôsobenia hráčov z KHL v národnom tíme. Fanúšikovská obec je rozdelená na dve časti. V tomto článku sme si posvietili na sezóny jednotlivých hokejistov, ktorí v Rusku pôsobili. Boli by skutočne posilami pre národný tím?

Bránkovisko:

V KHL v sezóne 2023/2024 pôsobili dvaja slovenskí brankári. Konkrétne sa jedná o Patrika Rybára a Adama Húsku. Hrdina olympiády z roku 2022 má za sebou pomerne dobrú sezónu, ktorú mu však prerušilo zranenie. Urastený gólman naposledy v bránkovisku stál 23. januára, takže jeho angažovanie neprichádza do úvahy.

Druhým menom je Adam Húska. Niekdajší gólman New Yorku Rangers však v závere sezóny absolútne vypadol z formy. V zápasoch, v ktorých nastúpil, mal katastrofálnu úspešnosť zákrokov. V play-off dokonca odchytal jeden necelý duel s iba 70-percentnou úspešnosťou zákrokov! Navyše, v posledných štyroch zápasoch, v ktorých sa predstavil v bránkovisku mal úspešnosti zákrokov 88,9%, 71,4%, 79,2% a 70%! Takže ani jeho angažovanie v konkurencii mien ako Samuel Hlavaj, Dávid Hrenák, Matej Tomek či Stanislav Škorvánek nie je potrebné.

Obrana:

Spomedzi obrancov v Rusku v uplynulom ročníku pôsobilo až kvarteto hokejistov. Tým prvým je Martin Gernát, ktorý prežíva výbornú sezónu. V play-off ťahá Lokomotiv Jaroslavľ a mohol by byť jedným z mien, ktoré by skutočne v defenzíve mohli chýbať. Rolu ofenzívneho obrancu však môžu prevziať Martin Marinčin, Martin Fehérváry, Šimon Nemec či Peter Čerešňák, takže aj Gernát je nahraditeľný.

Mislav Rosandič bol v KHL sklamaním. Lada Togliatti mu ani nepredĺžila kontrakt a sezóna mu skončila už pred mesiacom. Dostávame sa k Michalovi Čajkovskému. Je pravda, že obrancu s podobnou tvrdosťou a produktivitou Slovensko aktuálne nemá, avšak v jeho prípade hrá v neprospech to, že ofenzívnych obrancov budeme pravdepodobne mať k dispozícii viacerých a ešte kvalitnejších.

Posledným zo zoznamu obrancov je Christián Jaroš. Dovolíme si tvrdiť, že aj on je v tomto prípade nahraditeľný. Spomedzi obrancov, ktorí držia hokejku na pravo budú k dispozícii Šimon Nemec, Peter Čerešňák, Mário Grman či Dávid Mudrák, ktorý by sa mohol na vydarenom šampionáte odpichnúť do kvalitnejšej súťaže. Navyše, Jaroš typologicky nezapadá do zostavy na pozíciu obrancu tretieho páru, resp. siedmeho obrancu.

Útok:

V ofenzíve sa nachádza hneď trojica hokejistov. Na post stredného útočníka prichádza do úvahy Michal Krištof. Ani jeho pozícia by však v národnom tíme pravdepodobne nebola vysoká. Slovensko totiž má k dispozícii troch hráčov, ktorí by v zostave boli pravdepodobne pred ním. Reč je o Marekovi Hrivíkovi, Martinovi Pospíšilovi a Liborovi Hudáčkovi. Navyše, do úvahy prichádzajú aj Filip Mešár, Dalibor Dvorský, Alex Tamáši či Matej Kašlík.

Ďalším hráčom je kapitán Severstaľu Čerepovec Adam Liška. Šikovný forward je však taktiež medzi hráčmi, ktorých v súčasnej situácii dokážeme nahradiť hráčmi z Európy či zo zámoria. Dôvodov je viacero. Miesto v prvých dvoch formáciách by Liška s určitosťou nemal, v spodnej šestici by musel taktiež tvrdo bojovať.

Posledným do partie je Tomáš Jurčo. Sezónu odštartoval vo Švajčiarsku, aktuálne je hráčom v KHL. V jeho prípade môže byť neangažovanie smola, avšak aj v jeho prípade si vieme poradiť. Jurčo je skvelý korčuliar, výborný technik a pravidelne boduje, avšak miesto nehu by mohli dostať šancu mladíci, ktorí si to zaslúžia.

Suma summarum, z vyššie uvedenej deviatky hráčov by sme sa prizastavili pri maximálne trojici hráčov. Prínos pre národný tím by v súčasnej forme mohli mať Martin Gernát, Tomáš Jurčo a Adam Liška. Pri ostatných menách si dovolíme tvrdiť, že ich angažovanie s črtajúcim sa silným kádrom nie je potrebné. Avšak, ako sme už uviedli, aj pri tejto trojici dokážeme nájsť typologicky podobných a možno aj lepších hráčov.