Main Content

Guardiola aj Howe hodnotia skvelý zápas. Newcastle chcel vyhrať, mal byť Trippier vylúčený?

pondelok, 22. august 2022 12:20 | Autor: TASR

Pep Guardiola
Pep Guardiola | zdroj: TASR

Futbalisti Newcastlu United siahali v nedeľu na senzáciu. V 3. kole novej sezóny Premier League mali Manchester City "na lopate", no z vedenia 3:1 nakoniec vyťažili len bod. Aj preto panovali v tábore "strák" po zápase zmiešané pocity.

"Keď v akomkoľvek zápase vediete 3:1, očakávate, že vyhráte. Takže ak by som tu sedel a povedal, že časť zo mňa nie je sklamaná, klamal by som," povedal po zápase tréner domácich Eddie Howe.

Jeho zverenci nemali ideálny vstup a v St. James´ Parku prehrávali už po piatich minútach. Po centri Bernarda Silvu sa presadil v šestnástke Ilkay Gündogan a všetko nasvedčovalo tomu, že City si ide po siedme víťazstvo v sérii nad Newcastlom. "Straky" prehrali predchádzajúce dva vzájomné duely 0:5 a 0:4, no v nedeľu podobný scenár nedopustili. Po dvoch akciách Allana Saint-Maximina, ktoré premenili Miguel Almiron a Callum Wilson, do polčasu otočili a po výstavnom priamom kope bývalého hráča a odchovanca "Citizens" Kierana Trippiera viedli od 54. minúty o dva góly. Hostia však v rozpätí 61. a 64. minúty vyrovnali vďaka Erlingovi Haalandovi a Bernardovi Silvovi, ktorému prihral pomedzi obrancov Kevin de Bruyne.

"Mrzí to, ale chcem sa viac sústrediť na pozitíva a nie negatíva. Tie pozitívne veci v zápase jasne prevyšovali," pokračoval Howe. Na lavičku tímu sa dostal vlani v novembri, krátko po tom, ako klub prevzali saudskí majitelia. Doviedol ho na 11. miesto tabuľky, cez leto prišli ďalšie posily a tak sa ambície Newcastlu opäť posunuli smerom k vrchným priečkam tabuľky. Na otázku, či jeho tím dokáže už pravidelne konkurovať najlepším tímom Premier League, odpovedal Howe s pokorou: "Dovoľte mi to povedať jasne, aj s týmto výsledok nás čaká ešte veľmi dlhá cesta pokiaľ ide o rast tímu a snahu zlepšovať sa. Veľké pozitívum však je, ako sa o to hráči snažia. Dávajú do toho všetko."

Hráčom City robil najväčšie problémy francúzsky krídelník Saint-Maximin, po ktorého akciách sa zrodili všetky tri góly Newcastlu. "Veľmi sme chceli vyhrať tento zápas, aby sme ukázali svetu, čo dokážeme," povedal. "Pred zápasom sme si povedali, že s nimi chceme držať krok a presne to sme aj urobili. To ukazuje, ako ďaleko sme sa posunuli," pridal sa Trippier.

Tréner City Pep Guardiola uznal kvality súpera a verí, že prístup jeho hráčov za nepriaznivého stavu pomôže tímu do ďalšej sezóny. "Je len začiatok a myslím si, že je pre nás veľmi, veľmi dobré, že sme si to zažili. Preto je Premier League taká náročná. Každý stratí body a my sme stratili prvé dva. Z Newcastlu sa rozhodne stávať ťažký protivník," povedal Guardiola, ktorý si za stavu 1:3 spomenul na záverečný duel uplynulej sezóny s Aston Villou. City prehrávalo štvrťhodinu pred koncom 0:2, no za päť minút otočilo skóre (3:2) a zaistilo si titul: "Po tom, čo sa stalo proti Aston Ville, keď sme dali za päť minút tri góly, sa môžem spoľahnúť na všetko, takže ani teraz to nebol žiadny problém."

Domáci takmer dohrali v desiatich, Trippier pôvodne videl za zákrok na de Bruynea červenú kartu, ale hlavný rozhodca Jarred Gillett po konzultácii s VAR zmiernil výrok na žlté napomenutie. "Nevidel som záznam, ale myslím si, že to bol jasný faul. Neviem však, či na žltú alebo červenú kartu," dodal Guardiola.

V domácej bránke dostal opäť prednosť Nick Pope, ktorý prišiel cez leto z Burnley. Slovenský brankár Martin Dúbravka tak sedel len na lavičke náhradníkov.