Main Content

Tip na športový film: Million Dollar Baby

nedeľa, 29. január 2012 12:44 | Autor: Anton Martinka

Tip na športový film: Million Dollar Baby
Tip na športový film: Million Dollar Baby | zdroj: Anton Martinka pre Sport7.sk

Šport7 vám prináša ďalší diel populárnej rubriky “Tip na športový film“. Každý týždeň v nedeľu vám prinesieme krátku recenziu na zaujímavý film so športovou tematikou, ktorý by nemal ujsť vašej pozornosti. Dnes sme sa zamerali na film z boxerského prostredia - Million Dollar Baby.

Životom ošľahaná Maggie má len jeden sen, stať sa profesionálnou boxerkou. Dopomáha jej k tomu Frankie, manažér a vlastník malej telocvične, v ktorej Maggie trénuje. Maggie sa postupne dostáva v ženskom boxe až na vrchol, aby zase spadla na dno. Ťažké zranenie, po ktorom ostáva invalidná, ju pripraví o jedinú lásku box a jej jediným prianím ostáva rýchla smrť.

Hlavnou postavou filmu je mladá Maggie, ktorú stvárňuje Hillary Swank a dvojica bývalých boxerov – Frankie (Clint Eastwood) a Eddie (Morgan Freeman). Million Dollar Baby je kvalitne spracované dielo, ktoré sa spočiatku javí ako športový film, postupne však graduje do silnej a emotívnej drámy, ktorá sa nekončí klasickým hollywoodskym happy endom.



Legendárny Clint Eastwood sa v tomto filme prezentuje nielen ako skvelý režisér (za film dostal Oskar v kategórií réžia) ale aj výborný herec, ktorý dokázal svoju postavu chladného Frankieho zahrať bravúrne. Pochvala patrí aj Hillary Swank, ktorá neskôr dostala za stvárnenie svojej postavy Oskara v kategórií herečka v hlavnej úlohe.

Film ťahá aj ďalšie herecké eso v podobe Morgana Freemana, ktorý vystupuje v tejto snímke aj v úlohe rozprávača (podobne ako v ďalšom Oskarovom filme “Vykúpenie z väznice Showshank“).

Klady: Výborné obsadenie hercov, skvele spracovaný námet športového filmu ala ako sa dostať na vrchol, Réžia a hudba v podaní Clinta Eastwooda
Zápory: -