Main Content

Hokejbalisti nezaháľajú ani počas zimy

utorok, 24. január 2012 12:45 | Autor: Martin Kollár

Hokejbalisti nezaháľajú ani počas zimy
Hokejbalisti nezaháľajú ani počas zimy | zdroj: Martin Kollár pre Sport7.sk, foto facebook

Každý športovec pozná to neobľúbené obdobie, kedy musí naberať kondíciu a robiť tzv. prípravu na suchu - letná príprava. No len niektorí športovci poznajú takúto prípravu aj v zime. Jední z nich , ktorí musia túto menej obľúbenú časť absolvovať aj v zime sú hokejbalisti, ktorý to však pre peniaze nerobia.

O tom všetkom  sme sa porozprávali s brankárom a manažérom v jednej osobe – Petrom Jurošekom z extraligového Imperial Vitamins Martin, ktorý vedie tento klub už siedmy rok.

Čo všetko je potrebné pre chod extraligového mužstva?

V prvom rade je to zabezpečenie dostatočného finančného krytia na danú sezónu a to je rok čo rok ťažšie a ťažšie. V minulosti sme sa mohli spoliehať na výraznejšiu pomoc od mesta, teraz nám mesto prispieva na chod klubu skutočne symbolicky a zhruba 85% nákladov si musíme zabezpečiť vo vlastnej réžií. Keď sa nám to podarí, nastávajú predsezónne nákupy športovej výstroje – čepelí, chráničov, rukavíc, proste výstroja, bez ktorého nemôže hráč nastúpiť na ihrisko. Počas sezóny musíme ďalej platiť rozhodcov, na domácich zápasoch sú to usporiadatelia, časomerači či doktor. A samozrejme, asi najväčšiu položku rozpočtu napĺňa cestovné na zápasy, veď napríklad tento rok nám pribudlo do ligy už štvrté mužstvo z Bratislavy a vrátil sa Kežmarok, čiže náklady na túto položku opäť stúpli.

Čo sa týka sponzorov, ako to funguje u hokejbalistov, ktorí sú stále ,,len´´ amatérmi? Ako sa zháňajú sponzori pre klub? Niečo ako vstupné na zápas existuje?

Čo sa týka sponzorov, je to prakticky podobné, ako v hocijakom inom amatérskom športe, čiže nesmierne náročné. Je to väčšinou o oslovení kamarátov, či športových nadšencov vo vedení firiem, ktorí nám skutočne veľkou mierou pomáhajú získavať prostriedky na to, aby sme mohli hrať náš milovaný šport. Tento rok sme menili generálneho partnera klubu, starý názov ŠKB Izoglobal Martin vystriedal v názve klubu nový sponzor – spoločnosť Imperial Vitamins Martin, ktorej sme nesmierne vďační, že môžeme ostať v slovenskej špičke, čo sa týka podmienok v klube. Potom je tu množstvo menších sponzorov. O výbere vstupného na zápas môžeme zatiaľ iba snívať, hoci fanúšikov máme skutočne veľa. Najmä počas play off sa v hľadisku zíde neraz i 500 a viac divákov, no zatiaľ sme to skúsili iba raz s dobrovoľným vstupným, zaviezť ho pravidlne neuvažujeme, je ťažká doba a sme vďační za každého fanúšika.

To znamená, že hráči si musia často krát siahnuť do vrecka?

V našom klube určite nie až v takej miere, ako je to v iných, my máme zavedené iba mesačné poplatky pre hráčov, ktoré tvoria skutočne iba pár percent z rozpočtu klubu – je to určite menej ako 10%. Veľa klubov však funguje tak, že hráči si drvivú časť nákladov i samotnú výstroj preplácajú sami.

Určite sa teda zlepšili podmienky oproti minulosti...?

Takto by som to nepovedal, je určite viac možností, čo sa týka výberu výstroje, ktorá je neporovnateľná aká bola kedysi, takisto existuje viac potencionálnych sponzorov, no tým, že v nedávnej dobe skončila jedna kríza, pomaly nám začína druhá, tých financií v našom športe skutočne nie je nadbytok. Možno sa ešte zlepšili podmienky, čo sa týka vybavenia niektorých ihrísk, no pri tom to zlepšenie podmienok asi končí.

Jesenná časť sa končí v decembri a tá jarná začína až koncom Februára. Čo robia títo ,,amatéri´´ počas týchto mesiacov?

Po náročnej jesennej časti sme si 3 týždne doma oddýchli od hokejbalu a venovali sme sa svojím rodinám. Počas Vianoc ako u všetkých pribudli kilá navyše a tak už od začiatku januára pracujeme na tom, aby sme sa dostali späť do optimálnej kondície. Zatiaľ trénujeme 2x do týždňa, v pondelok v športovej hale, kde máme ideálne podmienky na tzv. „kruhové“ tréningy, vo štvrtok chodíme na nepopulárne „schody“ a po nich nasleduje dril v posilňovni.

Ihrisko sa teda nedá cez zimu využiť?

Naše ihrisko je väčšinou pod snehom a využívať sa nedá. Takže pracujeme najmä na rýchlostných cvičeniach, či zvyšovaní obratnosti a sily. Z tejto prípravy potom samozrejme čerpáme počas jarnej časti, kedy sa odohráva najdôležitejšia časť sezóny –  play-off.

Dajú sa všetky tieto tréningy stíhať popri robote resp. škole? Určite to musí byť náročné celý deň byť v robote a potom sa ponáhľať na tréning ?

Náročné to je, všetci to robíme na úkor voľného času, na úkor svojich rodín. Niekedy toho máme skutočne plné zuby, no bez toho to nejde, ak si chceme udržať dlhodobo dobrú výkonnosť. Je to aj o partií a tá v našom klube nikdy nebola zlá, človek sa teší, že zažije na tréningoch kopec srandy a po náročnom dni je to aj dobrý relax.

Jarná časť začína koncom Februára, dovtedy budete len trénovať? 

Áno, tréner Jozef Ďuris nám naordinoval zatiaľ skutočne kvalitné tréningy, postupne ako sa bude blížiť liga sa presunieme už medzi mantinely a po absolvovaní tréningov s hokejkami odohráme aj nejaké prípravné zápasy a vrcholom prípravy bude turnaj v Gajaroch, na ktorý sa všetci tešíme.

Turnaj v Gajaroch (TOPhbl - CUP 11.-12. Február) vyzerá byť na dobrej úrovni ...?

Dovolím si tvrdiť, že po Európskom pohári je to najlepšie obsadený turnaj za posledných pár rokov, zíde sa tam kompletná Slovenská hokejbalová špička doplnená o viacnásobného majstra ČR – mužstvo Kladna. A v neposlednom rade, otvára sa tam prvá originál hokejbalová aréna na Slovensku, takže to bude turnaj so všetkým, čo k tomu patrí – výborná hala, skvelé obsadenie a dúfam, že prilákame aj množstvo divákov.

Čo sa týka teba zastávaš dokonca aj post reprezentačného trénera do 20 rokov. Ako vypadá výber resp. príprava na šampionát U20?

Samotná príprava je z veľkej časti obmedzená finančnými prostriedkami, chalani si prvé zrazy hradia z vlastného vrecka a to je pri hráčoch, ktorí sú prakticky všetci ešte študenti veľký problém. V dňoch 3-5.2.2012 cestujeme na medzinárodný turnaj do Plzne, ktorý bude prvou vážnejšou previerkou pred MS, po ňom sa od apríla do júna uvidíme na viacerých zrazoch – či už to bude u nás Martine, či v Nitre. Chalanov budeme sledovať aj v lige a vrcholom prípravy bude Mamut Cup a Stumpel cup v Nitre. 18. júna už s výberom tých dúfajme najlepších hráčov nastúpime na svoj prvý zápas na Majstrovstvách sveta U20 v Písku.

Koľko ľudí chodí v priemere na vaše domáce zápasy, keď  sú teda zadarmo...?

To závisí najmä od počasia a hlavne od atraktívnosti súpera – návštevy sa pohybujú od 80 divákov vyššie, keď hráme s tými najlepšími, často atakujú hranicu 200 divákov. Cez play off sa tento počet ešte zvyšuje.
Takže môžeme povedať, že tento ,,pouličný´´ šport zaznamenáva progres?

Čo sa týka divákov, tak určite áno, pekné návštevy majú v Kežmarku, veľa divákov chodí na zápasy v Pruskom či v Nitre, takisto keď hráme derby s Vrútkami, oba štadióny „praskajú“ vo švíkoch. Čo ma mrzí je Bratislava, tam sa zíde slušná návšteva až počas play off.

Na záver otázka do budúcnosti. Myslíš si, že by mohol byť hokejbal na zozname Olympijských hier?

Tak to je ťažká otázka, čo sa týka atraktivity hry, tak tam hokejbal určite patrí. Hoci členská základňa čo sa týka jednotlivých štátov neustále rastie, je to stále málo na to, aby sme si mohli vychutnať hokejbal na tomto najväčšom športovom podujatí na svete. Aj keď všetci dúfame v to, že ho raz na OH uvidíme.

Diskusia:  Čo si myslíte vy o hokejbale na Olympijských hrách?