Main Content

Sú (aj) slovenskí hráči rukojemníkmi v kluboch KHL?

štvrtok, 3. marec 2022 10:03 | Autor: Róbert Kalnický

Peter Cehlárik
Peter Cehlárik | zdroj: TASR

Legionári pôsobiaci v KHL zažívajú mimoriadne náročné časy.

Ich platy sú momentálne vyslovene smiešne. (Avšak nie je jasné, ako sú formulované zmluvy. Taktiež nevieme na 100%, či niektorí hráči nie sú vyplácaní aj v inej mene.) Väčším problémom sa však javí odchod z tamojšej najvyššej súťaže. Odísť z KHL je momentálne obrovské riziko. Zatiaľ sa k tomuto razantnému kroku odhodlalo len niekoľko hokejistov, otázkou ostáva, aké to bude mať následky. 

Strašiakom v ich radoch je to, že mnoho účastníkov Kontinentálnej hokejovej ligy sú podporovateľmi prezidenta Vladimira Putina. Ďalšou komplikáciou je prípadný odlet z Ruska či Bieloruska. Pred pár dňami sa totiž objavila správa, že fínsky brankár Frans Tuohimaa chcel opustiť Nižnekamsk. Vzhľadom na to, že odlety z Ruska momentálne pre civilné linky nie sú umožnené, musel ostať v krajine.

To však nie je všetko, keďže Rusko oficiálne ešte nie je vo vojne, IIHF potvrdila, že ak by hráči porušili zmluvu, hrozia im sankcie vo výške 2/3 zostávajúcej odmeny do konca zmluvy. Navyše, treba k tomu pripočítať 18 mesiacov dlhý zákaz činnosti. Dá sa však počítať s tým, že IIHF sankcie zruší. Väčším problémom je, že Rusi si po peniaze i tak budú môcť prísť.

Avšak najväčším strachom je pocit z ohrozenia rodiny, ktorá je doma. Tá môže byť terčom preto, že hráč v Rusku pôsobí. Takéto útoky už na internete nie sú ničím nezvyčajným, otázkou je, či sa neprenesú aj do skutočného sveta.

V play-off KHL aktuálne pôsobí aj viacero slovenských hokejistov. Menovite sa jedná o Petra Cehlárika, Adama Lišku, Michala Čajkovského, Tomáša Jurča, Patrika Rybára a Libora Hudáčka.