Main Content

Jang Wang je najlepším slovenským stolným tenistom za uplynulý rok

utorok, 1. marec 2022 21:53 | Autor: TASR

Jang Wang
Jang Wang | zdroj: TASR

Jang Wang sa stal víťazom ankety Stolný tenista roka 2021. Cenu v hlavnej kategórii výročnej ankety Slovenského stolnotenisového zväzu (SSTZ) si prevzal na utorňajšom ceremoniáli v Bratislave.

Wang vyhral kvalifikáciu na OH v Tokiu, ktorá sa konala v Dauhe. Pod piatim kruhmi postúpil do 3. kola, kde prehral s Japoncom Kokim Niwom a obsadil 17.-32. miesto. Na MS v Houstne sa prebojoval medzi najlepšiu 16-tku, no nemohol nastúpiť ďalej, keďže ho identifikovali ako blízky kontakt. "Veľmi sa z toho teším a veľmi si to vážim. Ďakujem všetkým, ktorí mi pomáhali k zisku tohto ocenenia. V nasledujúcom roku sa chcem pokúsiť o zisk nejakej medaily," povedal.

V nominácii na hlavnú cenu mu konkurovala aj ďalšia olympionička a viacnásobná víťazka ankety Barbora Balážová, ktorá získala s Ľubomírom Pištejom striebro v mixe na ME vo Varšave. Tretia nominovaná bola Ema Labošová. Tá sa na vyhlásení ankety tešila z ocenenia pre najlepšiu mládežnícku stolnú tenistku. Labošová získala s Tatianou Kukuľkovou bronz vo štvorhre na ME do 21 rokov v belgickom Spa, vo dvojhre sa prebojovala do štvrťfinále, na konte má aj titul vo dvojhre na MSR v hlavnej kategórii i do 21 rokov.

Objavom roka sa stal Pavol Kokavec. Rozhodcom roka je Matej Hamran a za trénera roka zvolili reprezentačného kouča Jaromíra Truksu. Ten pre TASR zhodnotil uplynulý stolnotenisový rok: "Dve medaily pre Slovensko za jeden rok je zatiaľ rekord. Škoda, že nemali krajší lesk. Mix bol na ME najvyššie nasadený a skončil až ´druhý´. Keby nebol Ľubo vážne zranený, tak tam bola oveľa väčšia šanca na zlato. I baby, ktoré získali bronz, mali dva mečbaly na postup do finále a tiež boli prvé nasadené. No to zase ukazuje, že medaily neboli náhodné a o to viac ma to teší. Mrzia ma olympijské hry, kde sme mali cieľ dostať sa ďalej v zmiešanej štvorhre. Účasť na OH i 9. miesto je super, ale mali sme tam vyššie ciele. Takže minulý rok boli úspechy, ale aj sklamania."

Rok 2022 bude na veľké podujatia chudobnejší, no slovenskí stolní tenisti budú mať šance zabojovať o cenné kovy. "Máme ME jednotlivcov v auguste v Mníchove, bude sa hrať aj kvalifikácia na MS družstiev a tiež ME do 21 rokov," dodal Truksa.

Výsledky ankety:

stolný tenista roka 2021: Jang Wang

mládežník roka: Ema Labošová

objav roka: Pavol Kokavec

tréner roka: Jaromír Truksa

rozhodca roka: Matej Hamran

stolnotenisové srdce: Marta Brúderová

stolnotenisová výmena roka: Kokavec - Morávek

ďalšie ocenenia:

bronzový odznak SOŠV: Valentina Popová, Jozef Bardoň, Jarolím Koprda

pamätná medaila SSTZ za dlhoročnú prácu rozhodcu: Anna Szabová-Čiková, Vladislav Kmeť

čestné uznanie SOŠV za dlhodobú aktivitu pri šírení olympizmu: Vladislav Kmeť