Main Content

Prečo sa zimné športy na OH 2022 v Pekingu zásadne zmenili?

utorok, 22. február 2022 08:39 | Autor: TASR

Peking 2022
Peking 2022 | zdroj: TASR

Zimné olympijské hry v Pekingu 2022 „zásadne" zmenili zimné športy, povedal v nedeľu, niekoľko hodín pred záverečným ceremoniálom hier, prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach.

Zanechali svetu dedičstvo nových globálnych zimných športov, povedal Bach pre China Media Group (CMG). „Zimné športy sa po týchto zimných olympijských hrách v Pekingu 2022 zásadne zmenia a do zimných športov sa zapojí viac ako 300 miliónov Číňanov," povedal. „Toto je úžasné číslo," dodal.

Podľa štatistík čínskeho národného štatistického úradu sa od úspešnej kandidatúry Pekingu na hry v roku 2015 zúčastnilo zimných športových aktivít viac ako 346 miliónov Číňanov, čo dokazuje, že Čína splnila svoj záväzok.

„Olympiáda mimo politických sporov"

Bach poznamenal, že hry sa uskutočnili v čase, keď svet videl „vysoké politické napätie", a povedal, že úspech hier dokázal, že olympijské hry presahujú politické spory.

Pre CMG povedal, že to, čím Peking 2022 na neho najviac zapôsobil, boli chvíle, keď sa ukrajinskí a ruskí športovci objímali, keď čínski športovci ponúkali svojim americkým náprotivkom odznaky, aby ukázali svoju pohostinnosť, a keď športovci tlieskali čínskym dobrovoľníkom na hrách. „Preukázali olympijského ducha," povedal. „Boli veľvyslancami priateľstva, porozumenia a mieru."

Pokrytie CMG „bezprecedentný úspech"

Šéf MOV tiež ocenil spravodajstvo CMG o hrách na všetkých jej platformách, pričom ho označil za „bezprecedentný úspech". Podľa dostupných údajov zo 17. februára, tri dni pred koncom hier, dosiahlo pokrytie CMG súvisiace so zimnými olympijskými hrami v Pekingu celkovo viac ako 48,4 miliardy zhliadnutí, čo je o niečo viac ako celkové údaje z Tokia 2020 (ktoré sa v dôsledku pandémie uskutočnili v roku 2021), ktoré predstavovali 47,9 miliardy.

MOV tiež ocenil úlohu, ktorú spoločnosť CMG zohrala pri presadzovaní lepšieho pochopenia olympijských hier medzi čínskym ľudom, povedal Bach. „CMG sa naozaj podarilo vzbudiť v čínskom ľude nadšenie pre hry," povedal. MOV v sobotu udelil čínskemu ľudu Olympijský pohár ako uznanie jeho podpory zimným olympijským hrám v Pekingu 2022.