Main Content

Fialková má po OH dobré pocity. Mohla by ukončiť kariéru?

piatok, 18. február 2022 10:28 | Autor: TASR

Paulína Fialková
Paulína Fialková | zdroj: RTVS

Slovenská biatlonistka Paulína Fialková nateraz nevie, ako bude pokračovať jej športová kariéra. Po prebiehajúcej sezóne si plánuje dať dlhšiu pauzu a potom uvidí, čo bude ďalej. 

Dvadsaťdeväťročná pretekárka dosiahla v Pekingu 14. miesto v šprinte, desiate v stíhačke a na záver obsadila v náročných veterných podmienkach 26. priečku v pretekoch s hromadným štartom. So svojimi výkonmi pod piatimi kruhmi bola spokojná, dokázala si, že stále vie držať krok so svetovou špičkou. "To ma naladí do posledných troch sveťákov a čo bude ďalej, uvidíme," povedala. Na otázku TASR, či by to mohlo znamenať aj koniec kariéry odvetila: "V prvom rade rozmýšľam nad tým, že si potrebujem strašne oddýchnuť. Oveľa viacej, ako to bolo posledných desať rokov, keď som po troch týždňoch znova trénovala."

Dôvodom je vyčerpanie po dlhom účinkovaní v profesionálnom športe. Paulína Fialková sa venuje biatlonu od roku 2001, vo Svetovom pohári debutovala v roku 2012. "Po toľkých rokoch vo svetovom biatlone cítim, že som fyzicky i psychicky vyčerpaná. Potrebujem oddych a čo bude potom, uvidíme," uviedla.

Piatkové hromadné preteky presunuli o deň skôr, keďže predpoveď na sobotu hlásila ešte väčšie mrazy a silnejší vietor ako tomu bolo v piatok. A to je čo povedať, v biatlonovom centre v Čang-ťia-kchou totiž počas massu klesla teplota pod -14 stupňov a silný vietor sa na strelnici niekoľkokrát zmenil. Z 30 štartujúcich mala najlepšiu streľbu Ukrajinka Julia Džimová, ktorá s tromi chybami finišovala na siedmej priečke. Prvé štyri pretekárky minuli zhodne o terč viac. "Som rada, že to presunuli na dnes, zajtra malo fúkať ešte viacej, i keď viacej si ani neviem predstaviť. No hlavne malo byť ešte oveľa chladnejšie a to by už možno boli neregulárne podmienky. Takže som rada, že to máme za sebou a môžem sa ísť zohriať," povedala.

Paulíne Fialkovej nevyšli druhá ležka a druhá stojka, keď nesklopila tri respektíve štyri terče. Dokopy ich nevybielila osem, čo stačilo na 26. miesto so stratou 3:46,8 na víťaznú Francúzku Justine Braisazovú-Bouchetovú. "Boli to asi najťažšie podmienky, aké tu boli, ešte horšie ako v mixe. S tým vetrom to bolo divoké. Poslednú stojku som strieľala tak, že som už ani nevedela zamieriť na terč. Bol tam silný poryv vetra. Klobúk dole pred babami, ktoré to zvládli, ja bohužiaľ nie, ale aj to je biatlon," povedala držiteľka ôsmich umiestnení v top 3 vo Svetovom pohári.

Fialková sa predstavila na svojej tretej olympiáde, jej maximom je 5. miesto vo vytrvalostných pretekoch zo ZOH 2018. Z Pjongčangu má najlepší výsledok aj v šprinte (11.), v Pekingu si výrazne vylepšila výsledok v stíhacích pretekoch (10.). V "masse" zaostala za olympijským maximom o päť pozícii. "Olympiáda bola náročná fyzicky aj psychicky, pre všetky tie opatrenia. Boli sme zavretí prakticky na jednom mieste. V pretekoch som urobila, čo som mohla, podala maximálne výkony. Som spokojná, že mi to v dvoch vyšlo výborne vo svetovej špičke. To je pre mňa dôležité. Neodchádzam sklamaná, skôr naopak s dobrými pocitmi, že sa stále dokážem prepracovať medzi najlepšie baby vo Svetovom pohári," dodala.