Main Content

LIVE: Žampovci v akcii. Ako sú na tom pred bojom o medaily?

nedeľa, 13. február 2022 05:26 | Autor: TASR

Adam Žampa
Adam Žampa | zdroj: TASR

Švajčiarsky lyžiar Marco Odermatt bol na čele po 1. kole nedeľného obrovského slalomu na ZOH 2022 v Pekingu. Viedol o 4 stotiny sekundy pred Rakúšanom Stefanom Brennsteinerom, na tretej priečke figuroval úradujúci majster sveta v tejto disciplíne Mathieu Faivre z Francúzska, ktorý zaostal o 0,08 s.

Slovenskí reprezentanti Adam Žampa (+2,93) a Andreas Žampa (+3,22) sa držali na začiatku tretej desiatky výsledkovej listiny, priebežne na 21. a 23. pozícii.

Pretekári sa na trati "Ľadová rieka" v horskom stredisku Jen-čching museli vyrovnať s hustým snežením a veľmi zlou viditeľnosťou, ale aj krátkymi vzdialenosťami medzi bránkami. Podmienky najlepšie zvládol líder celkového poradia Svetového pohára i hodnotenia disciplíny Odermatt, ktorý v tejto sezóne zvíťazil v štyroch z piatich "obrákov" prestížneho seriálu. Ani on sa však nevyhol problémom, keď na jednom mieste vyšiel ďaleko z línie a musel korigovať smer svojej jazdy. Okrem Brennsteinera a Faivrea len tesne zaostávali Nór Henrik Kristoffersen (+0,12) a Francúz Thibaut Favrot so štartovým číslom 17 (+0,19).

Bratia Žampovci išli typicky agresívne a napriek chybám smerovali za štartom v elitnej tridsiatke 2. kola (6.45 SEČ). "Chlapci, ktorí neurobili chybu, predviedli suverénny výkon. Od začiatku som sa do toho snažil pustiť čo najlepšie, no nevidel som pod nohy a čakal som rozbitejšiu trať, dalo sa atakovať viac. Prvé kolo je za nami, bola to vyslovene facka, do druhého kola je všetko otvorené. Sú to olympijské hry, netreba na nič myslieť. Možno som až príliš chcel a potom to človeka brzdí," povedal pre RTVS starší zo súrodencov Adam, ktorý štartoval s číslom 22. Mladší Andreas s 35-kou sa zaradil len o dve miesta zaňho.