Main Content

Rysuje sa prvá blamáž. Číňania majú nedostatok suvenírov

nedeľa, 6. február 2022 14:00 | Autor: TASR

Peking 2022
Peking 2022 | zdroj: TASR

Číne sa nepodarilo vyrobiť dostatočné množstvo suvenírov pre ZOH 2022 v Pekingu.

V krajine pandy je o oficiálneho maskota - pandu Bing Dwen Dwen - obrovský záujem, no dopyt vysoko prevyšuje ponuku.

Ako informovala agentúra AFP, čínski obyvatelia sa k maskotom nevedia dostať. Miestne médiá píšu o dlhých radoch pred hlavným obchodom so suvenírmi v Pekingu. Mnohí fanúšikovia to po dlhom čakaní znechutení vzdali. Podľa hovorcu organizačného výboru Čao Wej-tunga problémy s dodávkami súvisia so sviatkami spojenými s lunárnym novým rokom. Ten sa v Číne začal 1. februára 2022, pričom festivaly a slávnosti trvajú 15 dní.

"V krajine sú stále prázdniny súvisiace s jarným festivalom. Mnohí pracovníci v továrni si vybrali na toto obdobie voľno, aby mohli byť doma s rodinami, čo ovplyvnilo dodávky licencovaných produktov. Snažíme sa teraz koordinovať produkciu a dodávky maskotov Bing Dwen Dwen," cituje TASR slová hovorcu pre AFP. Užívatelia na sociálnych sieťach sa sťažujú, že sa k plyšovým pandám nevedia dostať ani cez internetové obchody, maskoty sú vypredané aj v eshopoch.

Maskot ZOH 2022 je odraz čínskeho zmyslu pre vedu a technológiu, dizajnom má osloviť aj najmenších. Panda Bing Dwen Dwen zvíťazila spomedzi šesťtisíc námetov a navrhol ju Cchao Süe, ktorý je hlavný dizajnér na Akadémii výtvarných umení v čínskom meste Kanton. Jej typickými prvkami sú srdce zo zlata a láska k všetkým športom. Panda je v Číne populárna ako národný poklad a jedno z najobľúbenejších zvierat krajiny.