Main Content

Je Rusko najväčší favorit na zisk zlata? Takto vyzerá ideálna súpiska Zbornej pred OH

piatok, 31. december 2021 10:00 | Autor: Róbert Kalnický

ruská hokejová reprezentácia
ruská hokejová reprezentácia | zdroj: TASR

Azda najväčším favoritom na zisk zlata na olympijskom hokejovom turnaji sú reprezentanti Ruska. Zborná by mala do Pekingu pricestovať s tímom zloženým čisto z hráčov pôsobiacich v KHL. V dnešnom článku si priblížime možnú podobu súpisky ruského národného tímu.

Brána:

Vasili Koshechkin - Jaroslav Askarov - Ivan Fedotov

Jednotkou ruského výberu by sa opäť po štyroch rokoch mohol stať obor Vasili Koshechkin, ktorý Rusov doviedol na trón aj v Pchjongčangu. O post dvojky by si to mali rozdať mladík Jaroslav Askarov z Petrohradu a gólman CSKA Moskva Ivan Fedotov. Okrem spomenutej trojice sa o miesto môže prihlásiť aj Alexander Samonov, ktorý chytal za Rusov aj na majstrovstvách sveta v Rige.

Obrana:

Nikita Nesterov - Vyacheslav Voynov

Alexander Yelesin - Yegor Yakovlev

Alexei Marchenko - Shakir Mukhamadullin

Alexander Nikishin

Mladosť, skúsenosť, istota aj prehľad. Každý jeden z týchto aspektov nájdeme pri vymenovávaní obrancov ruského výberu bez hráčov z NHL. Elitný obranný pár by sa mal skladať z dua Nikita Nesterov a Vyacheslav Voynov, teda z dvoch zadákov, ktorí majú bohaté skúsenosti aj z NHL. V druhej obrane by mohli nastúpiť Alexander Yelesin a Yegor Yakovlev. 25-ročný Yelesin sa vrátil do KHL po pokuse preraziť v zámorí, a dnes je lídrom defenzívy Lokomotivu Jaroslavľ. Yegor Yakovlev je ostrieľaný zadák, ktorý patrí k skvelým ofenzívnym obrancom. V tretej obrane je zmes skúseností a mladosti. Marchenko sa po návrate do KHL javí v skvelom svetle a vďaka dobrým fyzickým parametrom patrí k najlepším hráčom v hre pri mantineloch. Jeho kolegom je mladý Shakir Mukhamadullin, ktorý sa skvele adaptoval do prvého tímu Salavatu Ufa a patrí k najlepším hráčom, ktorí ešte v roku 2021 hrali na MS do 20 rokov. Na post siedmeho obrancu sme zvolili mladíka Alexandra Nikishina.

Vadim Šipačov
Vadim Šipačov | zdroj: TASR

Útok:

Nikita Gusev - Vadim Shipachyov - Matvei Mičkov

Andrei Kuzmenko - Anton Slepyshev - Kirill Marchenko

Sergei Shirokov - Dmitri Voronkov - Artem Anisimov

Nikita Tertyshny - Mikhail Grigorenko - Nikolai Kulyomin

Sergei Shumakov - Anatoli Golyshev

V elitnej formácii ruskej reprezentácie nájdeme len zástupcov super ofenzívne duo, ktoré by mal doplniť najväčší mladý talent ruského hokeja. Tandem Gusev - Shipachyov patril k najlepším na Channel One Cupe. V Pekingu by ich mohol doplniť mladý 17-ročný Matvei Mičkov, pre ktorého by turnaj podobného ranku bol obrovskou skúsenosťou. Na krídlach druhej formácie sú rýchlonohí útočníci SKA Petrohrad Andrei Kuzmenko a Kirill Marchenko, ktorých by mal doplniť center Anton Slepyshev. Tretí útok povedie ako center mladík Dmitri Voronkov, ktorý už dnes patrí k neodmysliteľným súčastiam zostavy AK Bars Kazaň. Spolu s ním budú nastupovať Artem Anisimov z Lokomotivu Jaroslavľ a Sergei Shirokov zo Spartaku Moskva. Až na post štvrtého centra sme zaradili Mikhaila Grigorenka, ktorého doplní Nikolai Kulyomin spolu s Nikitom Tertyshnym. Na svoje miesto v zostave budú čakať Sergei Shumakov a Anatoli Golyshev.

Na súpiske Zbornej nájdeme viacero hráčov, ktorí majú bohaté skúsenosti z NHL, či majstrovstiev sveta. Nachádzajú sa tam aj viacerí majstri sveta či olympijskí víťazi. Pokiaľ si všetko sadne ako má, Rusko bude vo februári horúcim favoritom na zisk zlatých medailí.