Main Content

Premier League je prvotriedna futbalová šou. Kto je favoritom na titul?

streda, 22. december 2021 11:57 | Autor: Jakub Vaverka

Futbalisti Chelsea FC
Futbalisti Chelsea FC | zdroj: TASR

Premier League zažíva najvyrovnanejšiu sezónu za uplynulé roky. O titul bojuje hneď niekoľko tímov, zatiaľ vyčnievajú najmä tri, ale to sa už čoskoro môže zmeniť. Situácia je zaujímavá na oboch koncoch tabuľky a to je niečo, čo láka fanúšikov po celom svete.

Anglická najvyššia futbalová súťaž je dlhodobo najsledovanejšia a marketingovo najsilnejšia. Nečudo, veď súboj o titul a o pohárové priečky je nevyspytateľný a neraz sa rozhoduje v záverečných kolách. Práve nevyspytateľnosť a napätie robí z Premier League pre divákov liguu číslo jeden. Kto by sa mohol stať majstrom v tejto sezóne? 

Vyčnievajúca trojica

Po 13 kolách je na čele Premier League Chelsea, ktorá, keby doma neremizuje s Burnley a Manchestrom United (v oboch prípadoch 1:1), by mala na čele pohodlný náskok. Takto zverenci Thomasa Tuchela vedú ligový pelotón o jeden bod pred majstrovským Manchestrom City a o dva pred tretím Liverpoolom. Či už Chelsea, City alebo The Reds, všetky tri kluby sú dominantné, prakticky nestrácajú body a keď nastúpia proti sebe, jedná sa o tesné meranie síl.

Zatiaľ sú teda lídrom futbalisti úradujúceho víťaza Ligy majstrov. Chelsea má široký káder, pričom na každú pozíciu môže počítať s dvoma alebo troma kvalitnými futbalistami. Okrem toho, Thomas Tuchel dokazuje, že je trénerskym mágom a jeho metódy sa ukazujú byť ako úspešné. Dá sa očakávať, že po tom, čo Chelsea naposledy vyhrala ligu v roku 2017, bude práve ligový titul pre celok zo Stamford Bridge cieľom číslo jeden. 

Futbalisti Chelsea FC
Futbalisti Chelsea FC | zdroj: TASR

Potom je tu Manchester City. Majstrovský klub, ktorý vedie famózny Španiel Pep Guardiola. Cityzens sú namlsaní trofejami z Anglicka, radi by zaznamenali úspech aj v prestížnej Lige majstrov. Táto záležitosť môže hrať rolu v rozhodujúcej fáze sezóny, kde môže nastať rozhodovanie medzi tým, na ktorú súťaž sa primárne sústrediť. City majú vyslovene perfektný tím a i keď sú druhí, momentálne sú považovaní za najväčšieho favorita.

A čo Liverpool? Tím Jurgena Kloppa hrá v tejto sezóne parádny futbal, The Reds vyhrávajú v Premier League a aj v Lige majstrov, Mohamed Salah predvádza životné výkony a do zostavy sa vrátil Virgil Van Dijk. V momentoch sa však zdá, akoby Červeným niečo chýbalo. Doplácajú najmä na pomerne úzky káder, ktorý v porovnaní s Chelsea či City ťahá za kratší koniec povrazu. Bude zaujímavé sledovať, či Liverpool nedoplatí na jar na únavu kľúčových aktérov.

Čakajúci na šancu

Ak by titul v tejto sezóne vyhral niekto iný ako Manchester City, Chelsea alebo Liverpool, bolo by to veľké prekvapenie. Momentálne patrí štvrté miesto West Hamu United, o skóre je piaty Arsenal a nasledujú Wolverhampton Wanderers, Tottenham Hotspur a Manchester United. Red Devils predstavili nového dočasného trénera, ktorým je po odchode Oleho Gunnara Solskjaera Ralf Rangnick. Tento muž má za úlohu pozdvihnúť Diablov, pričom na TOP 4 by im to stačiť mohlo. Na prvé miesto, na ktoré aktuálne strácajú 12 bodov, to ale stačiť nebude.

Manchester United
Manchester United | zdroj: TASR

A pri všetkej úcte k West Hamu, Arsenalu, Wolves a Spurs, tieto tímy môžu zaznamenať super formu a mať sériu výhier, ale musel by sa stať zázrak, aby mohli v dlhodobej súťaži konkurovať trojici Chelsea, Liverpool a Manchester City. Samozrejme, papierových outsiderov v boji o titul nemožno odpísať, no máme za sebou 13 kôl, čo už je dostatok času na to, aby sa mohli robiť prvé hlbšie hodnotenia. 

Premier League je jednou z najpopulárnejších líg nielen pre televíznych fanúšikov po celom svete, ale aj pre ľudí, ktorí sa venujú kryptomenovým športovým stávkam. Stávkovanie pomocou kryptomien je skvelé, pretože ponúka bezpečnosť a rýchlejšie transakcie. Ľudia pritom nemusia poskytovať svoje osobné údaje, aby vytvorili vklad a podobne. 

Častokrát môže vyhrať outsider na pôde favorita, ako v tomto ročníku napríklad Crystal Palace na Etihad Stadium nad City (2-0), či sa môžu zrodiť „hokejové výsledky“, ako keď Chelsea doma rozstrieľala Norwich 7-0. Góly v posledných minútach, otočenia skóre a boj do záverečného hvizdu, to prispieva k obľúbenosti anglickej futbalovej ligy.

Manchester City
Manchester City | zdroj: TASR

Náročné vybrať favorita

Skutočne, v tejto chvíli je náročné vybrať hlavného adepta na titul. Ako píšeme vyššie, najviac sa hovorí o Manchestri City, ale nemecký kouč Chelsea Thomas Tuchel sa netají tým, že by chcel po zisku európskeho titulu zaknihovať aj ten anglický. A o Liverpoole zrejme ani nie je potrebné sa dopodrobna baviť, Kloppovci idú do každej súťaže s tým, že v nej chcú triumfovať. 

Keď proti sebe adepti na prvenstvo v tejto sezóne nastúpili, boli to tesné zápasy. Chelsea remizovala na Anfield Road s Liverpoolom 1-1, keď mohla vyhrať, ale 45 minút dohrávala bez vylúčeného Reecea Jamesa. Liverpool remizoval s Manchestrom City vonku 2-2 v zápase, ktorý patril medzi zatiaľ tie najlepšie, ktoré sme v tomto ročníku videli.

Liverpool FC
Liverpool FC | zdroj: TASR

A keď Cityzens prišli na Stamford Bridge, predviedli vynikajúci výkon, Chelsea bola zakríknutá a prehrala tesne 0-1. Málokedy sa o titule rozhoduje vo vzájomných dueloch najväčších favoritov. Častokrát sú kľúčové zápasy s papierovo slabšími klubmi a rozhodujúca je konzistencia. Ak by sme sa mali pozrieť na silu útoku, obrany, početnosť streľby, širku kádra či držanie lopty, vyšlo by nám, že najbližšie k titulu má Chelsea.

Nech už sa stane majstrom Premier League za sezónu 2020/2021 ktokoľvek, nasledujúce mesiace núdza o zaujímavé futbalové dianie rozhodne nebude. Veľa do titulovej bitky môže prehovoriť predovšetkým nabité vianočné obdobie, kedy sa bude hrať prakticky každé dva alebo tri dni.