Main Content

Vlhová je v dobrej pozícii: Peťa, využi šancu, ktorú ti pred rokom ukradli!

nedeľa, 28. február 2021 16:06 | Autor: Filip Chudý

Petra Vlhová
Petra Vlhová | zdroj: TASR/AP

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová síce prišla o vedenie vo Svetovom pohári, ale aj tak v lepšej pozícii počas kariéry v tomto čase ešte nebola. Jedna disciplína sa javí ako kľúčová.

Komentár Filipa Chudého

Najlepšia športovkyňa na Slovensku prežíva náročné obdobie. V žiadnom prípade sa však nedá hovoriť o kríze, ako si možno niektorí myslia. Pravdou však je aj to, že si boj o veľký krištáľový glóbus skomplikovala. Lenže stále je v dobrej pozícii, ba počas tejto časti sezóny dokonca v najlepšej v priebehu kariéry.

Takmer od úvodu sezóny bola na čele hodnotenia Svetového pohára (SP), a to aj so slušným bodovým vankúšom. Mohol za to jej fenomenálny vstup do sezóny, keďže z prvých piatich pretekov tri vyhrala a dvakrát bola tretia. Získala tak 420 bodov z 500 možných, čo bol najlepší štart v histórii.

Už práve niekde tam sa však začal vynárať obrovský tlak na ňu, keďže sa stala lovnou zverou pre súperky a tiež veľké lyžiarske krajiny. Všetky útoky však až doteraz úspešne odrážala. Gisinová, Shiffrinová, Brignoneová, Bassinová, Goggiová… Každú mala v priebehu sezóny v celkovom poradí za zadkom, lenže žiadnu pred seba nepustila, a to vďaka systematickému zbieraniu bodov a tiež nevyrovnanej forme súperiek.

Až zrazu Lara Gutová-Behramiová získala v roku 2021 späť svoju niekdajšiu fazónu, ak nie rovno životnú formu. V úvode roka síce vyhrala super-G v St. Antone, ale vtedy by nikoho nenapadlo, čo začne predvádzať o niekoľko dní neskôr. Od 23. januára sa išlo osem pretekov SP, pričom ona z nich päť vyhrala a trikrát bola druhá, vďaka čomu získala neskutočných 740 bodov z 800 možných. Treba však povedať, že sedem z nich bolo v kĺzavých disciplínach a k tomu jeden obrovský slalom.

Treba športovo uznať, že zaslúžene sa dostala do vedenia vo SP, body neklamú. Aktuálne má pred Vlhovounáskok 187 bodov, čo pri lyžiarskom bodovaní nie je nič neprekonateľné. Tretia Gisinová má manko na svoju krajanku 335 bodov, čo je tiež matematicky hrateľné, ale reálne skôr nie. V každom prípade to bude slovensko-švajčiarsky súboj, zvyšok si už naozaj môžeme škrtnúť.

Teraz sa vrátime o rok dozadu. V minulej sezóne sa išli posledné preteky v záverečný februárový deň, potom (vraj) korona všetko škrtla. Prečo to spomíname? Pretože situácia sa takmer opakuje. Vtedy mala Vlhová stratu na veľký krištáľový glóbus 189 bodov a bola odhodlaná to vymazať, lenže túto šancu jej doslova ukradli.

Dnes je vo výhodnejšej pozícii, ako bola presne pred rokom. Tým nemyslíme iba to, že má stratu o dva body menšiu a priamu súperku len jednu, kým pred rokom boli dve (Brignoneová, Shiffrinová). Treba si totiž uvedomiť, že skladba pretekov vo zvyšku sezóny nahráva v prospech slovenskej lyžiarky, čo je veľká výhoda, ale treba to potvrdiť na trati.

Pôjdu sa ešte štyri slalomy, pričom v nich Vlhová podľa nás získa minimálne o 200 bodov viac ako Gutová-Behramiová, pričom to ešte hovoríme o tom horšom scenári. Zjazd a super-G sa pôjdu už len raz vo finále SP, ale Švajčiarka zas bude mať výhodu domáceho prostredia v Lenzerheide. Pravdepodobnosť, že bude naďalej bodovo takmer maximálne úspešná, je však proti nej. Keď si k tomu pripočítame aktuálne poradie, vychádza nám to patovo.

Podľa nášho názoru sa teda rozhodne v obrovskom slalome, ktorý sa pôjde ešte dvakrát. Symbolicky raz na Slovensku a raz vo Švajčiarsku. Vlhová sa v ňom v minulých týždňoch trápila, Gutová-Behramiová prekvapujúco získala titul majsterky sveta. My si však dovolíme tvrdiť, že Petra má v tejto disciplíne väčšie kvality, len problém bol v tom, že to v minulých pretekoch neukazovala.

To však nemôže trvať večne, pričom najbližší „obrák“ má vo svojej obývačke v Jasnej. Nehovoriac o tom, že športová spravodlivosť jej predsa ešte musí vrátiť to, čo jej počasie zobralo v Semmeringu. Tam po prvom kole jasne viedla, ale druhé zrušil vietor, pričom ani ich náhradu do Jasnej radšej nedali…

Petra Vlhová má hlavu šampiónky, o tom vôbec nepochybujeme. Stratila síce po dlhom čase vedenie vo SP, ale to môže byť aj jej výhoda. Teraz bude totiž Švajčiarka pod tlakom, keďže na domáce finále SP jej už určite chystajú červený koberec… Naša lyžiarka však ešte nepovedala posledné slovo, práve naopak, teraz by mala ukázať svoju silu. Takto pred rokom jej šancu na „veľkú guľu“ ukradli, teraz musí mať motiváciu o to väčšiu. Peťa, zober si na trati, čo ti patrí!