Main Content

Hokejové MS 2021 na Slovensku? Poďme do toho aj bez divákov!

nedeľa, 17. január 2021 16:35 | Autor: Filip Chudý

Zimný štadión Ondreja Nepelu
Zimný štadión Ondreja Nepelu | zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Opäť sa črtá scenár, že politika porazí šport. Tentoraz však z toho môže Slovensko vyťažiť, preto nepremrhajme šancu.

Komentár Filipa Chudého

Takmer presne štyri mesiace zostávajú do plánovaného začiatku MS 2021 v ľadovom hokeji, ale je priam isté, že príde k zmene. Teraz nemyslíme dátum, ale dejisko, pričom tých zmien môže byť oveľa viac.

Hostiť ich má Bielorusko s Lotyšskom, lenže to je v tejto chvíli nepriechodné. Lotyši hovoria, že nechcú organizovať šampionát so svojím južným susedom. Konkrétne od augustových prezidentských volieb v Bielorusku. Až sa žiada dodať, že prečo potom išli v roku 2017 do spoločnej kandidatúry? Veď Alexander Lukašenko šéfuje krajine už skoro 30 rokov, tak keď im to nevadilo predtým… Odpoveď je možno taká, že medzitým nastala v Lotyšsku zmena vlády a nový premiér je americký rodák…

Až sa treba v tejto chvíli zaraziť, že čo do športových riadkov ťaháme politiku. Šport má byť predsa apolitický, majú v ňom rozhodovať len výkony športovcov a prevládať duch fair-play. Lenže skutočnosť je taká, že šport zostal ideálnym a možno aj najlepším nástrojom propagandy a prezentácie jednotlivých krajín vo svete. A tiež sa cez neho dobre prezentujú rôzne posolstvá, viď napr. aktuálne na západe moderné kľačanie černochov…

Každému je jasné, že sa v Bielorusku niečo deje. Lukašenko dostal vo voľbách 80 percent hlasov, ale opozícia hovorí o zmanipulovanom hlasovaní a ľudia vyšli do ulíc. My tu nebudeme robiť sudcov, kde je pravda. Na to máme predsa diplomatov, aby pomohli riešiť takéto situácie. Nás zaujíma prioritne to, kde bude naša reprezentácia v máji hrať.

Pôvodne mala v Minsku, ale tomu neverí už asi ani Lukašenko. Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) je tlačená, aby odobrala Bielorusom šampionát, pričom už aj viacerí významní funkcionári naznačili, že sa to aj stane a zrejme už čoskoro. Pre šport by síce bolo najlepšie, aby sa turnaj konal v Bielorusku a Lotyšsku, ako to bolo legitímne určené, lenže politika opäť vyhrá nad športom. Od čias studenej vojny je na to svet vlastne zvyknutý…

Prezident IIHF René Fasel je mazaný funkcionár, preto má určite v zásuvke pripravené alternatívy. Pre oficiálnu stránku federácie povedal, že ponuku majú z Dánska a rozprávali sa aj so Slovenskom. A keďže ho nepovažujeme za hlupáka a IIHF za neschopnú organizáciu, určite by si nedovolil menovať verejne krajiny, ak by to nebola pravda. Náš zväz to síce nepotvrdil, skôr akoby vyvrátil, ale bez vetra sa ani lístok nepohne. Navyše švajčiarske médiá už v decembri referovali, že Slováci sú v hre a určite to neťahali len tak z prsta.

Slovensko je logickou voľbou z viacerých hľadísk. Iba veľký optimista si môže myslieť, že už v máji budú môcť ísť fanúšikovia na tribúny, zvlášť na zimnom štadióne, kde sa riziko nákazy podľa odborníkov ešte zvyšuje. To znamená, že teraz je úplne jedno, akú má športovisko kapacitu. Preto keď Fasel na konci MS 2019 hovoril, že na ďalší šampionát bude Slovensko potrebovať už väčšiu halu, než aké sú v Bratislave a Košiciach, ani sám netušil, že aj toto korona zmení.

IIHF si už nemôže športovo a zrejme ani ekonomicky dovoliť, aby prišla o ďalšie MS, preto turnaj na prelome mája a júna bude, hoci bez divákov. To však znamená, že treba znížiť iné náklady. Nuž a veľa lacnejších krajín od Slovenska medzi účastníkmi MS nenájdeme.

Samozrejme, tiež by bolo chybou slovenskej strany, ak by sme len znášali náklady a nemali príjem zo vstupeniek. Preto, ak sme teda naozaj v reálnej hre, treba vyjednať také podmienky, aby sme neboli stratoví my. Zo športového hľadiska by to bola výborná správa, doma je doma. Navyše teraz by sa slovenskí hokejisti nemohli „vyhovárať“ pri zdôvodňovaní prípadného ďalšieho výsledkového neúspechu na tlak z tribún, ako to bolo na MS 2011 a 2019.

Skôr si dovolíme tvrdiť, že takéto domáce prostredie by zvýšilo šance na úspech. Hráčom by totiž odpadli bočné vplyvy a tiež zháňanie vstupeniek. Nehovoriac o tom, že lepšia je bublina doma, ako kdesi v cudzine. Veď by bolo k dispozícii domáce jedlo, pitie a pod. Štvrťfinále, ktoré sme hrali naposledy na MS 2013, by teba bolo reálnejším.

Každá prezentácia krajiny cez šport vo svete je dobrá reklama. Dáni to vedia, preto majú dokonca organizáciu, ktorá „zháňa“ veľké podujatia. V decembri zorganizovali sami ME hádzanárok, keď ich spoluorganizátor z Nórska na poslednú chvíľu odskočil. A myslíte si, že keby to bolo nevýhodné, dali by po mesiaci ponuku na ďalší turnaj, ktorý ani nemal byť pôvodne u nich?

Ak existuje šanca, aby Slovensko opäť organizovalo hokejové MS, hoci aj bez divákov, ale za pre nás výhodných podmienok, treba do toho jednoznačne ísť!