Main Content

Slovensky sa na európskom šampionáte nepredstavia, kvalifikáciu zrušili

piatok, 24. apríl 2020 16:29 | Autor: TASR

Slovenské hádzanárky
Slovenské hádzanárky | zdroj: TASR

Viedeň 24. apríla (TASR) - Slovenské hádzanárky sa nepredstavia na ME 2020 v Dánsku a Nórsku.

Exekutíva Európskej hádzanárskej federácie (EHF) v piatok pre pandémiu koronavírusu zrušila zvýšné štyri kolá kvalifikácie a na šampionáte sa predstavia rovnaké tímy ako na ME 2018 vo Francúzsku.

Slovenky figurovali po dvoch kolách 4. skupiny druhej fázy kvalifikácie bez bodu na tretej priečke tabuľky, o skóre pred Švajčiarskom. Skupinu viedli zhodne so štyrmi bodmi Rusky pred Srbskom, účasť na šampionáte si mali zabezpečiť prvé dva tímy.

Zverenky kouča Pavla Streichera odohrali v kvalifikácii iba dva zápasy - v Rusku prehrali 14:35 a doma so Srbskom 26:27. Systémom doma-vonku mali hrať ešte dvakrát proti Švajčiarsku (pôvodne 25. marca v St. Gallene a 29. marca v Šali), doma s Ruskom (27. mája v Michalovciach) a v Srbsku (31. mája v Zrenjanine). Duely ale pre pandémiu odložili a EHF rozhodla, že zápasy 3. až 6. kola odohrajú začiatkom júna turnajovým spôsobom v jednom dejisku. Vzhľadom na aktuálnu situáciu však exekutíva EHF napokon na piatkovej videkonferencii zvyšok kvalifikácie zrušila.

Na ME 2020 žien sa tak okrem domácich tímov Dánska a Nórska predstavia úradujúce šampiónky Francúzky, Rusko, Holandsko, Rumunsko, Švédsko, Maďarsko, Čierna Hora, Nemecko, Srbsko, Španielsko, Slovinsko, Poľsko, Česko a Chorvátsko. Žreb základných skupín sa uskutoční 18. júna vo Viedni.

Slovenské hádzanárky sa naposledy na vrcholnom podujatí predstavili na ME 2014 v Chorvátsku a Maďarsku.