Main Content

Japonci napriek vyčíňajúcemu koronavíru zrušenie olympijských hier nepripúšťajú: Zrušenie neprichádza do úvahy

štvrtok, 12. marec 2020 10:31 | Autor: TASR

Tokio 2020
Tokio 2020 | zdroj: S7

Tokio 12. marca (TASR) - Organizátori olympijských hier v Tokiu nepripúšťajú zrušenie podujatia napriek šíriacemu sa novému koronavírusu. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v stredu vyhlásila, že nákazu možno považovať za pandémiu, v Japonsku evidujú 639 prípadov ochorenia COVID-19, celosvetovo je nakazených viac ako 126-tisíc ľudí, 4636 zomrelo.

Napriek vzrastajúcemu počtu prípadov sú v Japonsku optimisti, podľa guvernérky Tokia Juriko Kojkeovej je zrušenie olympiády nemysliteľné. "Pandémia bude mať určite vplyv na prípravu, ale zrušenie OH neprichádza do úvahy," uviedla Kojkeová. Jej slová podporila aj ministerka pre olympijské hry Sejko Hašimotová a šéf tamojšieho olympijského výboru Jošihiro Mori, ktorý uistil, že prípravy bežia podľa plánu. Konečné rozhodnutie je však na Medzinárodnom olympijskom výbore (MOV), ktorý avizoval, že svoje kroky bude koordinovať s WHO. Informovala o tom agentúra SID.

Napriek optimizmu mestských predstaviteľov člen organizačného výboru Tokia 2020 Harujuki Takahaši upozornil na nutnosť "plánu B". Podľa jeho slov by sa mala prediskutovať aj možnosť odloženia hier o dva roky: "Nemôžeme organizovať olympiádu iba preto, že my máme situáciu pod kontrolou. Musíme mať pripravený aj alternatívny plán."