Main Content

VIDEO: Obrovské sklamanie, Vlhová ako priebežná líderka nedokončila kombináciu

nedeľa, 12. január 2020 10:07 | Autor: TASR

Petra Vlhová
Petra Vlhová | zdroj: TASR

Altenmarkt-Zauchensee 12. januára (TASR) - Talianska lyžiarka Federica Brignoneová vyhrala úvodnú alpskú kombináciu sezóny Svetového pohára. V rakúskom stredisku Altenmarkt-Zauchensee bola na čele už po dopoludňajšej prvej časti - superobrovskom slalome a vedenie si udržala aj po slalomovom kole. Brignonenová slávila dvanáste víťazstvo v pretekoch SP v kariére, z toho štvrté v kombinácii.

Dvadsaťdeväťročná Brignoneová triumfovala s náskokom 15 stotín sekundy pred Švajčiarkou Wendy Holdenerovou, ktorá z polsekundového manka na Talianku zo super-G dokázala v slalome zmazať iba 35 stotín. Tretia skončila Brignoneovej krajanka Marta Bassinová (+0,82). Slovenka Petra Vlhová súťaž nedokončila, keď vypadla už v prvej časti. V super-G stroskotala aj líderka SP Mikaela Shiffrinová.

Organizátori majú právo rozhodnúť o tom, či prvá časť kombinácie bude super-G alebo zjazd. Vzhľadom na poveternostné podmienky uplynulých dní i náročnosť zjazdovky postavili super-G, ktorý mal však v hornej časti charakter zjazdu. Vlhová tam využila svoje fyzické parametre a na prvých desiatich sekundách mala so štartovým číslom 11 najlepší medzičas. Do prvých ťažších bránok vletela ako víchor, v jednej z nich stratila na okamih stabilitu, ale skvele chybu ustála a po 30 sekundách jazdy mala stále náskok (12 stotín). Vzápätí však doplatila na situáciu v jednej z najťažších tiahlych zákrut, kde "prehranila" terénne nerovnosti a vypla jej v plnej rýchlosti lyža. Našťastie jej pád nebol nebezpečný a kývajúc divákom okamžite zlyžovala do cieľa.

Z prvej pätnástky štartujúcich vypadlo až sedem pretekárok, teda neštandardne veľký počet. Medzi nimi olympijská víťazka v kombinácii Michelle Gisinová a dvojnásobná majsterka sveta v zjazde Ilka Štuhecová. Nórke Kajse Lieovej tiež vypla lyža a s 21-kou sa na trať vydala Vlhovej rivalka Mikaela Shiffrinová. Fenomenálna Američanka tiež najprv spravila chybu na terénnych vlnách, keď jej rozhodilo lyže a v ďalšej zákrute v snahe zostať v optimálnej línii zatlačila na vnútornú lyžu a po klasickej "školáckej" chybe sa v páde skĺzla mimo trate.

Kombinácia vyvrcholila v slalomovej časti, ktorá sa podľa nových pravidiel nešla v obrátenom garde, ale podľa poradia v prvej časti. Brignonenová tak vyrazila na trať ako prvá, zajazdila čisto, plynulo a bolo jasné, že Holdenerová bude musieť siahnuť na dno síl, aby ju odsunula za seba. Lenže majsterka sveta v tejto disciplíne z Are nepredviedla takú dravú jazdu, aká je pre ňu typická, neriskovala a naplno pustila lyže až v závere. Posunula sa tak iba o jednu pozíciu, keď preskočila Bassinovú.

Na čele SP zostala Shiffrinová, Brignoneová sa však vďaka triumfu posunula na druhé miesto pred Vlhovú, na Američanku stráca 261 bodov. Slovenka zaostáva za Taliankou o 52 bodov.