Main Content

Prirovnávajú ho k Jordanovi, Gretzkemu či Alimu: Toto je legenda sveta ešportov - FAKER

nedeľa, 5. január 2020 13:40 | Autor: Jakub Vaverka

Faker
Faker | zdroj: T1 LOL Instagram

Tí vybraní, ktorí sú schopní podávať dlhodobo špičkové výkony sa považujú za legendy. Keď niekto dosiahne status legendy, nikdy nezmizne. Dnes bude netradične reč o ešporte. Mnohí z vás si priali, aby sme dali priestor aj tomuto odvetviu. Tak teda nech sa páči, nech tento text poslúži ako lakmusový papierik toho, či je slovenské publikum na túto problematiku pripravené. 

Píše Alexander Bažík 

Predchádzajúce legendy, ktoré ovládali svoje obdobie, ako napríklad Wayne Gretzky, Muhammad Ali alebo Michael Jordan stále uchvátia naše kolektívne vedomie a vplyv, ktorý majú na spoločnosť, nemožno podceňovať. Je spravodlivé povedať, že tieto legendy inšpirovali nádeje a sny nespočetných ľudí na celom svete.

E-sports zažil explozívny rast prostredníctvom hry s názvom Starcraft. Vďaka tejto hre vzniklo mnoho obchodných príležitostí a vyšli na povrch aj talentované hviezdy. Tieto hviezdy sa stali idolmi a  inšpirovali ďalších potenciálnych hráčov, aby sa pripojili k scéne, a vytvorili veľkú fanúšikovskú základňu. Ako čas plynul, e-sport vyrástol natoľko aby si ich všimli aj médiá.

Populárna hra medzi ľuďmi všetkých vekových skupín zvaná League of Legends sa každým dňom od jej spustenia rozrastá. Konkurenčná scéna hry neustále vytvára nové hviezdy. Pri širšom pohľade je však jeden hráč, ktorý má najväčší vplyv nielen na League of Legends, ale aj na e-sport ako celok. Takmer všetci, ktorí sledujú scénu e-sportov, majú istotu, že toho muža poznajú.  Je mid lanerom pre SKT T1. Volá sa Faker a toto je jeho príbeh. 

Prichádza z ničoho nič ako šialený študent strednej školy, ktorý úplne ničí Solo Queue

Jeho meno bolo prvýkrát počuť v roku 2012. V tom čase Riot oficiálne vydal svoju vlajkovú hru League of Legends v Južnej Kórei. Boli tu dvaja hráči, ktorí boli extrémne kvalifikovaní a v tom čase boli bezkonkurenční. Jedným z nich bol Bengi, hráč, ktorý sa nakoniec stal známym ako trojnásobný majster sveta. Druhý hráč, ktorý bol ešte hrozivejší ako Bengi bol hráč známy ako Go-Jeon-Pa. Neskôr sa stáva známym ako Faker a takto vstúpil na scénu.

Od „Go-Jeon-Pa“, odborníka na Solo Queue, až po profesionálneho hráča SKT T1 „Faker“

Keď sa končil rok 2012, začala nová sezóna, sezóna 3. Pretože Faker bol v tom čase študentom a nemohol hru hrať naplno, skončil na druhom mieste v Kórei v Solo Queue.  Na tento výsledok sa ako keby pozitívne hneval a hneď ako začala nová sezóna, vrhol sa na prvé miesto rebríčka. Vtedy boli hráči, ktorí sa dostali na úroveň Challenger, často vyhľadávaní profesionálnymi tímami. Faker však oznámil, že hral s amatérskym tímom zloženým sebou,  „Bengi“, „Ssumday“ a 2 ďalšími.

Ako sa očakávalo, tento amatérsky tím netrval dlho. „Kkoma“, bývalý tréner SKT T1, však prišiel k Fakerovi a ponúkol mu pozíciu v tíme. Mnoho organizácií v tom čase tvorilo sesterské  tímy a Faker bol prijatý do druhého tímu SKT.  Každý hráč v zozname bol známy svojou dominanciou v Solo Queue, takže fanúšikovia mali vysoké nádeje v tíme. Ako sa dalo očakávať, tím ľahko prešiel prípravnými prácami. Potom sa Faker a jeho spoluhráči vyšplhali na svoju prvú fázu. Bol to prvý turnaj sezóny v Kórei, OLYMPUS Champions Spring 2013.

Šokujúca debutová hra a zrod legendy

Prišiel deň, ktorý by rozhodol o budúcnosti „SKT T1 K“. 6. apríla 2013 sa „SKT T1 K“ postavil proti svojmu prvému súperovi „CJ Entus Blaze“. Blaze bol v tom čase jedným z najsilnejších tímov LCK. Bolo teda prirodzené, že všetci fanúšikovia dali svoje peniaze do druhého tímu. Predpovede fanúšikov sa však úplne rozbili na kúsky výberom spoločnosti Faker's Nidalee. SKT T1 zostal počas celej sezóny silný. Keď dorazili do semifinále, prehrali proti MVP Ozone  (neskôr označovaný ako Samsung Galaxy White).

Aj keď boli ich sny o pohári rozdrvené, prekonali  CJ Entus Frost  so skóre 3:0 a obsadili 3. miesto v prvej sezóne svojho prvého roku. Ich dynamika ich preniesla do ďalšej sezóny. Tím sa vrátil ešte prepracovanejšie ako predtým. SKT T1 sa pomstil rýchlo a MVP Ozone nakoniec prekonala. Vo finále SKT T1 natrafili na KT Rolster. Ich vystúpenie bolo neisté. Akonáhle fanúšikovia začali strácať nádej, Faker to zobral na seba a otočil sériu.

V 3. zápase vytiahol teraz známy pick Zeda, proti Ryu. Napriek zázračnému návratu  SKT sa tento zápas stal slávnejším pre bitku medzi Fakerom a Ryu. Obaja hráči slepo vybrali Zeda, čo malo za následok zrkadlový zápas. Ich bitky boli neľútostné, pohybovali sa tam a späť. Nakoniec sa to však skončilo, keď Faker so zdravím iba 30% zabil Ryu v plnom zdravotnom stave. Táto bitka 1 na 1 sa stala historickou hrou v esports scéne League of Legends a Faker získal obrovské množstvo povedomia od fanúšikov z celého sveta a zároveň sa vydal na cestu, aby sa stal živou legendou.