Main Content

Ako môže niekto povedať, že Man City alebo PSG nemajú históriu?

štvrtok, 15. august 2019 09:45 | Autor: Jakub Vaverka

Futbalisti Manchester City (2019)
Futbalisti Manchester City (2019) | zdroj: TASR

Čo definuje históriu klubu? Sú to úspechy, vychované talenty alebo plné tribúny? Tréner Diego Simeone má na to jednoznačný názor. Myslí si, že kluby ako Manchester City históriu nemajú. Je to ale veľmi krátkozraký pohľad.

Diego Simeone pred niekoľkými dňami rozpútal veľkú diskusiu. Pustil sa totiž do klubov typu Manchestru City. Anglický majster podľa jeho slov nemá históriu. Poďme si v úvode pripomenúť, čo vlastne El Cholo povedal.

„Keď tréner príde do klubu, musí rozumieť klubovej histórii. Ak jej nepochopíme, čaká nás zlé obdobie. Ak necítim tímového ducha, odídem. Od prvého momentu, ako prídete do klubu by ste mali urobiť jednu vec – opýtať sa sami seba, aká história sa skrýva za tým klubom.“

„Ajax stanovil svoj model, vytvoril mládežnícky program, rovnako tak majú svoj model Barcelona, Juventus a aj Atlético Madrid. Real Madrid ho nemá, kombinujú vývoj talentu s kupovaním hotových futbalistov.“

„Potom tu sú kluby ako Guardiolove City, kluby, ktoré nemajú históriu, ale stále budú hovoriť o tom, čo vytvorili. Guardiola ich dal na chodník, ktorý musia nasledovať,“povedal Simeone. Paradoxom je, že Manchester City v tejto sezóne oslavuje 125.výročie založenia klubu. Pripomeňme, že Atlético Madrid bolo založené v roku 1903 a City v roku 1880.

Do kategórie klubov bez histórie neprajníci radia aj Paríž Saint-Germain a dlho tam radili aj Chelsea. Ako ale takéto kluby môžu nemať históriu? Pre slovenských a českých fanúšikov sa môže zdať nereálne, že by im niekto fandil, keď nemali dostatok financií. 

Ale verte či nie, aj Leicester City, predtým ako vyhral v roku 2016 Premier League, mal silnú základňu fanúšikov. Každý klub má históriu, ešte možno dvojnásobne anglické kluby, ktoré existujú od konca 19.storočia. Povedať, že ju nemajú je plné nerešpektovania.

Manchester, Chelsea aj City mali svojich verných fanúšikov a dôležité historické momenty dávno predtým, ako k nim prišli peniaze.

Áno, samozrejme. Príchod veľkých investorov z Ruska či arabského sveta zmenil situáciu v nejednom klube. V Chelsea k tomu došlo takmer pred dvadsiatimi rokmi, v City viac ako pred desiatimi. Odvtedy tieto kluby zbierajú úspechy. Históriu píšu ďalej, ale písali ju aj predtým. I keď nebola taká chvályhodná.