Main Content

Berme to vážne, nech slovenský futbal nečaká blamáž, ale žne úspechy

nedeľa, 30. jún 2019 18:30 | Autor: Filip Chudý

Futbal
Futbal | zdroj: TASR

Pomaly nám štartuje nová sezóna a tiež prvý prázdninový mesiac. Práve ten býva pre slovenský futbal kľúčový, treba sa totiž „dožiť“ augusta a hlavne jesene.

Komentár Filipa Chudého

Aktuálne sa nachádzame v medziobdobí dvoch sezón. Pre niektorých tá minulá skončila dávnejšie a čoskoro začne už nová, iní zas ešte končia tú starú, keďže na nich čakali šampionáty a novú začnú až v druhej časti leta. Určite netreba pripomínať, v ktorej skupine sa slovenské kluby nachádzajú. Radšej však treba pripomenúť už teraz, že pre slovenský klubový futbal štartuje najdôležitejšia fáza celej sezóny už o desať dní a potrvá do konca augusta. A kto si ju nepredĺži minimálne na jeseň, ten v pohárovej Európe neuspel.

Liga majstrov a Európska liga sú najprestížnejšie súťaže, v akých sa všetky kluby na starom kontinente predstavujú, pre slovenské mužstvá to platí dupľovane. Alebo chce niekto povedať, že Fortuna liga a Slovnaft Cup sú viac ako LM a EL?

Slovan, Trnavu, Dunajskú Stredu, Ružomberok a vlastne celý slovenský klubový futbal čaká sezónny vrchol počas letných prázdnin, pričom zostáva len dúfať, že si európsky zážitok predĺžime aj na jesenné mesiace. Lenže na to naše kluby musia prejsť sitom štyroch predkôl, pričom iba majster má šancu na jednu opravu. Trnave sa to minulý rok podarilo, navyše prepísala aj slovenské bodové rekordy. To by malo našich zástupcov motivovať, nech sa neopakuje situácia, že na účastníka v skupinovej fázy budeme čakať opäť štyri roky.

Veľa ľudí poukazuje na to, že si musíme zlepšiť koeficient, aby naše kluby nezačínali v pohárovej Európe tak skoro. Sú to síce pekné slová, lenže zároveň väčšina z nich nemá ani šajnu, že je to beh na veľmi dlhú trať s ťažko zdolateľnými prekážkami. Podarí sa to totiž iba vtedy (aj to len tesne), keď v piatich sezónach za sebou zopakujeme výsledky z tej minulej. To znamená, že potrebujeme rok čo rok niekoho v skupinách a ešte aj tam musí mať náš klub výsledky. Inak povedané, potrebujeme Trnavu 2018 a Petržalku 2005 každoročne. Keď tak bude, potom sa dostaneme na úroveň, kde sú napríklad teraz Česi.

Ale dovtedy budeme začínať v úvodných predkolách, pričom aj v nich nám budú hroziť ťažké prekážky. To je dôsledok toho, že naše kluby v ostatných piatich sezónach (tie sa rátajú) často skončili už na prvom súperovi (Trenčín, Žilina, Košice, Myjava), resp. hanebne vypadli (Slovan). Mimochodom, kedy sa podarili len jeden či dva postupy navyše, DAC a Ružomberok mohli byť teraz nasadení a vyhli by sa tak na úvod Cracovii a Levski. Navyše nám nepomohlo ani to, že naše kluby často končia na súperoch z trochu lepšej kategórie. Česť výnimkám.

Ak sa chce náš klubový futbal pohnúť v Európe dopredu, jednoducho nesmie prehrávať so slabšími a rovnocennými. Navyše ešte musí porážať papierovo silnejších, pričom nemyslíme Real Madrid a spol., hoci aj to občas treba, ale kluby rangu FC Kodaň, Steaua, Everton, Krasnodar, PAOK, Hull atď., zámerne sme menovali niektoré, s ktorými naše kluby v minulých rokoch vypadli. Pokiaľ chce slovenský klub aktuálne dosiahnuť úspech, čo je v súčasnosti len postup do skupinovej fázy, musí pokoriť aj papierových favoritov. Viď trnavská jazda pohárovou Európou.

Slovenské kluby už prakticky poznajú mená svojich prvých dvoch súperov v predkolách, pričom možno povedať, že naše kvarteto má otvorenú cestu do tretích predkôl. Žreb bol totiž k našim klubom milostivý.

Slovan dostal na úvod jedného z najľahších súperov, veď Sutjeska Nikšič s každým súperom v minulosti vždy vypadla (ak nerátame jeden postup cez Union Luxemburg v Intertoto Cupe) a navyše už v piatich zápasoch za sebou nedala v Európe ani gól. Belasí sa tak už teraz môžu pozerať tiež na APOEL, pričom na ich šťastie to nie je v súčasnosti klub, ktorý by mal kvalitu na štvrťfinále LM, ako tomu bolo pri ostatnej konfrontácii. Ak chce Slovan naplniť svoje ambície, Cyperčania mu nemôžu robiť problém, veď pred rokom ich v LM vyfackala aj litovská Suduva Marijampole, čo hovorí za všetko.

Trnava využila svoj koeficient, ktorý získala hlavne za minulú sezónu. Vtedy svoju spanilú jazdu Európou tiež odštartovala v Bosne a Hercegovine, pričom počas nej brázdila úspešne Balkán. Verme, že osud chce v podobe Radnika Bijeljina na úvod a potom Lokomotivu Plovdiv opäť niečo veľkolepé naznačiť. Spartak sa však musí čo najrýchlejšie skonsolidovať po výrazných zmenách, lebo bude bez šance na skupinu.

Dunajská Streda začína čoraz viac hovoriť o svojich smelých ambíciách, pričom tie môže premeniť v realitu len vtedy, pokiaľ jej kluby rangu Cracovia Krakov a Atromitos Atény nebudú robiť problémy. Samozrejme, papierovo sú o niečo silnejší ako DAC, ale ak na Žitnom ostrove zopakujú minuloročnú blamáž s Dinamom Minsk, o progrese klubu nemôže byť ani reči.

Ružomberok síce dostal zvučného súpera, lebo Levski Sofia má v Európe meno, lenže aktuálne už len to. Veď z ostatných siedmich európskych dvojzápasov ťahal za kratší koniec až v šiestich. Pred dvoma rokmi prekonal len Sutjesku Nikšič, s ktorou bude hrať teraz Slovan. Pred rokom Levski dokonca vypadlo hneď na úvod s lichtenštajnským Vaduzom. Liptáci sa preto naozaj nemajú čoho báť, práve naopak. A neprekonateľnou prekážkou nie je ani AEK Larnaka, hoci Trenčania by povedali možno niečo iné…

Už len zopár dní delí slovenských pohárových zástupcov od vstupu do novej sezóny. Majú tak poslednú príležitosť na to, aby sa pripravili na najdôležitejšiu fázu nového ročníka. Nič dôležitejšie ich v ňom nečaká, preto nech to berú skutočne vážne. Slovenský futbal totiž potrebuje každý výsledok, pričom neobstojí prípadná výhovorka typu „však sme vypadli s papierovým favoritom, preto sa nič nedeje“. Takýto prístup nás totiž dostal do súčasnej situácie, že slovenské kluby už nebývajú nasadené ani v prvých predkolách.

Ak to chceme začať meniť, potom minimálne ešte v auguste musia byť všetci slovenskí pohároví zástupcovia v hre, no a tým nemyslíme len 1. august, keď sú na pláne odvety druhých predkôl EL… Pokiaľ po tomto termíne nebudú naše kluby v hre, črtala by sa ďalšia pohárová blamáž, čo proste nechceme. Preto to naozaj všetci musíme brať vážne! Pohárovo sa dožiť augusta je proste úplný základ. Potom uvidíme, koho nám osud ďalej pridelí, no bez zvládnutého leta nebude jeseň a bez pohárovej jesene nebude úspešná sezóna.