Main Content

Slovensko kvalitou do štvrťfinále patrí, preto je neúspechom, že tam nie je

streda, 22. máj 2019 14:30 | Autor: Filip Chudý

Lavička slovenskej hokejovej reprezentácie
Lavička slovenskej hokejovej reprezentácie | zdroj: TASR

Svetový šampionát na Slovensku sa skončil, teda pre našu reprezentáciu určite. Koniec bol však až príliš rýchly a tým aj turnaj pre nás neúspešný.

Komentár Filipa Chudého

Dva týždne pred svetovým šampionátom, čiže v čase, keď sme chodili v príprave od prehry k prehre a mierne prevýšiť sme dokázali len Rakúsko, bola slovenská hokejová verejnosť značne znepokojená. Prehrávali sme, nedávali góly, hra nepriťahovala a čas do MS sa rýchlo krátil. Práve vtedy sme napísali, že netreba sa vzrušovať, pretože výsledky budú dôležité až na záverečnom turnaji.

Zároveň sme však v tom čase uviedli, že na MS si nepleťme úspech s povinnosťou. Doslovne sme napísali: Postup do štvrťfinále je povinnosť. Ak chceme uspieť, musíme sa dostať do boja o medaily. Ak nepostúpime zo skupiny, bude turnaj pre nás neúspešný. Základné poturnajové hodnotenie je teda úplne jednoduché a jasné už teraz.“Z tohto jasne vyplýva, že Slovensko má za sebou ďalšie neúspešné MS.

Je síce pravda, že už na ôsmom veľkom turnaji za sebou (6x MS, 2x OH) sme sa nedostali medzi osem najlepších, čo logicky nebude náhoda, lenže teraz sa nemôžeme vyhovárať na to, že nám chýbali hráči. Realizačný tím mal na výber to najlepšie, čím slovenský hokej disponuje, teda s výnimkou hráčov Bostonu, ktorí ešte majú klubovú sezónu. Mohol teda postaviť aktuálne prakticky najsilnejšie možné mužstvo. Teraz nebudeme rozoberať, že prečo niektorých hráčov nezobrali, hoci je jasné, že v nominácii chyby boli, keďže nie sme vo štvrťfinále.

No aj takto zložená slovenská hokejová reprezentácia jednoznačne mala na to, aby do hornej osmičky postúpila. Keď si totiž porovnáme súpisky jednotlivých účastníkov našej skupiny, Slovensko je na papieri zrejme číslom tri, lenže výsledkami sa zaradilo až na piatu pozíciu. Jedine zámorské celky ma podľa papiera reálne väčšiu kvalitu. No kým USA sa snažili po dlhých rokoch zložiť zvučné mužstvo, Kanada presne naopak, veď na MS za ňu nehrala žiadna popredná hviezda NHL.

Podobne ako Kanada, aj fínska reprezentácia prišla na MS s papierovo najslabším tímom za ostatné roky. No kým kanadskí hráči aspoň hrávajú pravidelne NHL, vo fínskom výbere nikto. Suomi tu nemajú ani áčko, béčko, céčko… Nevieme, akým presne písmenom z abecedy toto ich mužstvo označiť, ale vec sa má tak, že Slovensko malo papierovo na týchto MS určite väčšiu silu. Kto si myslí opak, ten uráža kvalitu slovenských hokejistov! A o Nemcoch sa nebudeme ani veľmi baviť. Áno, Draisaitla síce nemáme, ale celkovo lepších hráčov určite.

Preto je slovenská frustrácia z neúspechu na domácom šampionáte znásobená. My sme sa teraz jednoznačne mali pripravovať na štvrťfinále, nie byť nepostupovo „vybavený“ už po prvých šiestich dňoch turnaja. Lebo po prehre s Nemeckom v riadnom hracom čase bolo už každému jasné, ako to nakoniec dopadne.

V danom momente išlo o zlyhanie celého tímu, pričom viac ako Marinčina za stratu puku treba viniť tých, čo ho na ľad poslali, resp. nezastavili ten chaos, veď s nami hrala aj remíza…

Craig Ramsay je dobrý tréner, ale od dokonalosti má ďaleko, ako každý. Už na druhých MS za sebou sme pod jeho vedením stratili štvrťfinále v koncovke kľúčových zápasov. Že išlo o chyby v koučingu, to na plné ústa v štúdiu RTVS pred zápasom Česko – Lotyšsko povedal hokejový tréner Martin Pešout. My len dodáme, že evidentne sa nám neosvedčilo to, že na pozície asistentov trénera boli až na výnimky dosadení bývalí hokejisti bez trénerských skúseností. Začínať trénerskú kariéru rovno v reprezentačnom áčku je ale asi slovenská špecialita…

Aj keď MS dopadli pre slovenskú reprezentáciu neúspešne, v celkovom hodnotení tím haniť nemožno. Chalani totiž bojovali, snažili sa hrať na maximum, no a práve tým si získali srdcia mnohých fanúšikov. A hoci ide v profesionálnom hodnotení prioritne o výsledok, ktorý nemáme, je veľa vecí, na ktorých môžeme v budúcnosti stavať. Lenže minimálne rovnaký počet je tiež takých, z ktorých sa treba poučiť. Ak by sa totiž neurobilo toľko chýb, museli by sme postúpiť do štvrťfinále, keďže tam kvalitou jednoznačne patríme.

Teraz však hneď nemožno v emóciách nastavovať budúci smer reprezentačného áčka podpisovaním zmlúv a pod. Blížia sa nám totiž voľby na hokejovom zväze, pričom tie sú aktuálne podstatné. V nich by malo prísť pre dobro veci k zmene. Nehovorme, že drastickej, pretože veľa vecí je nastavených správne, ale stále je čo vylepšovať. No a nech si až novozvolení ľudia na zväze určia, akým smerom sa pôjde ďalej. Čiže kto bude generálny manažér, kto tréner atď.