Main Content

Výsledky budú dôležité až na MS: Na nich si však nepleťme úspech s povinnosťou

nedeľa, 28. apríl 2019 16:15 | Autor: Filip Chudý

Slovenská hokejová reprezentácia
Slovenská hokejová reprezentácia | zdroj: TASR

Slovenská hokejová reprezentácia sa pripravuje na domáci svetový šampionát. A hoci výsledky v prípade za veľa nestoja, vysvedčenie sa bude vystavovať až neskôr.

Komentár Filipa Chudého

Takto o dva týždne nastane jedna z nasledovných situácií. Po prvé. Hokejová verejnosť bude nadávať národnému tímu a posielať ho do boja o záchranu. Po druhé. Hokejová verejnosť bude národný tím velebiť a spomínať útok na medailu. Prvá šampionátová nedeľa totiž bude úvodným voľným dňom slovenského výberu na domácom svetovom šampionáte. Vtedy už budeme poznať výsledky piatkového súboja s USA a aj sobotného proti Fínom. Hádam netreba vysvetľovať, aké rezultáty treba na ktorú situáciu.

Oba extrémy načrtnuté vyššie sú však v konečnom súčte málo pravdepodobné, hoci nie nemožné. Len by sa nám muselo všetko podariť, resp. všetko pokaziť. Najviac reálne je niečo medzi tým, no aj tak bude dôležité, že kde presne sa zaradíme. Teraz nebudeme prognózovať náš výsledok, len si povieme, ako musíme byť nastavení v hlavách už pred turnajom.

Slovensko nehralo vo štvrťfinále MS od roku 2013. Keď si k tomu pripočítame predposledné miesta na ostatných dvoch olympiádach, potom je to už sedem spackaných veľkých turnajov za sebou. A to už určite nemôže byť náhoda. Lenže zároveň iba v jednom prípade sme nemali reálnu šancu na úspech, to keď sa tu masívne bojkotovalo… Ešte šťastie, že sme pred dvoma rokmi v otváracom stretnutí Talianov v predĺžení porazili, lebo vtedy hrozilo, že domáci svetový šampionát by bol bez Slovenska.

V žiadnom prípade však nemožno hovoriť, že postup do štvrťfinále bude pre slovenskú hokejovú reprezentáciu úspechom. To nech si vytlčie z hlavy každý, kto by pri prípadnej účasti medzi hornou osmičkou hovoril o úspechu a chcel sa tým nebodaj ešte aj chváliť, že ako skvele sme obstáli… Postup do štvrťfinále je povinnosť. Ak chceme uspieť, musíme sa dostať do boja o medaily. Ak nepostúpime zo skupiny, bude turnaj pre nás neúspešný. Základné poturnajové hodnotenie je teda úplne jednoduché a jasné už teraz.

Postup zo skupiny je však naozaj len primárna úloha, ktorá sa bude vyžadovať. Hlavne v domácom prostredí ani nič iné neprichádza do úvahy. V skupine máme iba troch papierovo lepších od nás (Fínsko, Kanada, USA), proti zvyšnému kvartetu budeme favoritom (Nemecko, Dánsko, Francúzsko, Veľká Británia). Navyše zámorských súperov máme hneď v úvode, keď sú najhrateľnejší, čiže bonusové body sú reálne. A keďže do štvrťfinále postupujú prví štyria, je to jednoduchá postupová matematika. My nepotrebujeme preskočiť žiadneho favorita, do vyraďovacích bojov nám stačí uhrať len povinné body. Preto nie je postup do štvrťfinále úspechom, ale povinnosťou.

Navyše s výnimkou hráčov Bostonu, hoci aj ten môže ešte do začiatku MS v NHL vypadnúť, majú tréneri k dispozícii najsilnejší možný výber hráčov, akým slovenský hokej aktuálne disponuje. Samozrejme, každý vidí zostavu inak, pričom pri niektorých vyškrtnutých menách sa naozaj rozum trochu zastavil, ale za nomináciu si zodpovedá realizačný tím. Ten sa však v žiadnom prípade nebude môcť vyhovoriť, že nemal z čoho vyberať. Stále máme výrazne lepší výber hráčov ako štyria naši súperi v skupine, cez ktorých proste musíme uhrať postup. Ťažko totiž čakať, že fatálne zakopne už v skupine jeden z favoritov. To sa v hokeji prakticky nestáva, čo je aj na škodu tohto športu.

Výsledky v príprave síce veľa optimizmu Slovákom nedávajú, ale tie sú nepodstatné, preto sa zbytočne netreba vzrušovať. Teraz sa totiž ešte skladá mužstvo, formácie a dolaďuje herný štýl. Výsledky budú mať svoju váhu až od úvodu svetového šampionátu. A to sa už vraciame na úvodné slová tohto textu…