Main Content

Veľkú cenu Bahrajnu vyhral Hamilton, ďalšie double Mercedesu

nedeľa, 31. marec 2019 19:17 | Autor: TASR

Lewis Hamilton
Lewis Hamilton | zdroj: TASR

Sachír 31. marca (TASR) - Brit Lewis Hamilton na Mercedese sa stal víťazom nedeľnej Veľkej ceny Bahrajnu, druhých pretekov seriálu F1. Na druhom mieste skončil jeho tímový kolega Valtteri Bottas z Fínska, tretí finišoval Monačan Charles Leclerc na Ferrari, pre ktorého to bolo prvé pódiové umiestnenie v kariére.

Mercedes nadviazal na úvodnú VC, na rozdiel od Austrálie si Hamilton s Bottasom vymenili pozície na prvých dvoch priečkach. Ďalšie podujatie je na programe 14. apríla v Číne.

Prvé zákruty priniesli atraktívne súboje o predné pozície. Víťaz kvalifikácie Leclerc nemal ideálny štart, čo využil druhý Sebastian Vettel. Po viacerých súbojoch monopostov Ferrari sa Leclerc v 6. kole vrátil na prvú priečku, keď profitoval zo systému DRS. Na druhom mieste jazdiaceho Vettela viackrát atakoval Hamilton, ale Nemec si svoju pozíciu ustrážil. V 18. kole sa preteky skončili pre Romaina Grosjeana, ktorý obsadil v kvalifikácii 5. miesto, po ataku na Norrisa však štartoval ôsmy a z pretekov odstúpil pre technický problém. Vettel druhýkrát prezul v 36. kole a po návrate na trať bol tretí za Bottasom, ktorý mal výraznú stratu na prvého Leclerca. Vettel musel krátko nato čeliť tvrdému ataku Hamiltona a hoci si pozíciu postrážil, po chybe spravil "hodiny", prišiel aj o predné krídlo a po vynútenej zastávke v boxoch sa na trať vrátil na deviatej priečke. Za Leclerca sa zaradili Mercedesy, ktoré dostali nečakanú šancu na triumf vďaka jeho technickej poruche. Leclerc postupne strácal zo svojho náskoku a v 49. kole ho najskôr pohodlne predbehol Hamilton a onedlho aj Bottas. V predposlednom kole odstúpili oba Renaulty, na trať prišlo bezpečnostné vozidlo a jeho prítomnosť pravdepodobne zachránila Leclerca od ďalšieho prepadu. Na čele zostali Mercedesy a Hamilton si prišiel po 74. víťazstvo v kariére.

hlasy (zdroj: Sport2 TV):

Lewis Hamilton, 1. miesto: "Boli to ťažké preteky, Ferrari bolo veľmi rýchle počas tohto víkendu. Leclerc odviedol výbornú robotu, je to pre neho určite nepríjemné. Ja som išiel na maximum, tlačil som na to. V súboji s Vettelom mi vlajka signalizovala veľký vietor, preto som si dával pozor a Sebastian na to zrejme doplatil."

Valtteri Bottas, 2. miesto: "Dnes sme mali ako tím šťastie. Nespravili sme žiadne chyby, auto bolo spoľahlivé, takže opäť sa vyplatila drina v továrni i na trati. Lewisovi už nedávam priestor, čo som dokázal už na štarte."

Charles Leclerc, 3. miesto: "Dnes to nebol náš deň. Ani neviem, čo mám povedať, som neuveriteľne sklamaný. Žiaľ, aj toto sa stáva. Šťastie sme mali iba v závere, keď som si vďaka safety caru udržal 3. miesto, už mi dochádzalo aj palivo. Vrátime sa silnejší. Nikdy som sa veľmi nepozeral na moje výsledky, ale na potenciál a na to, čo môžem spraviť ešte lepšie."