Main Content

Fantastická Kuzminová vybojovala ďalšiu zlatú medailu, konkurencii nedala šancu!

sobota, 23. marec 2019 16:11 | Autor: TASR

Anastasia Kuzminová
Anastasia Kuzminová | zdroj: TASR

Holmenkollen 23. marca (TASR) - Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová triumfovala v sobotňajších stíhacích pretekoch vo finále Svetového pohára v Holmenkollene. Svoje záverečné vystúpenie v stíhačke absolvovala bez jedinej streleckej chyby ako jediná spomedzi všetkých 60 biatlonistiek na štarte. Na 10-kilometrovej trati suverénne zdolala druhú Nemku Denise Herrmannovú o 1:42,8 minúty.

Tretia skončila Hanna Öbergová zo Švédska (+2:01,1). Ďalšia Slovenka Paulína Fialková obsadila až 35. priečku, keď musela odbehnúť osem trestných kôl.

Malý glóbus v disciplíne získala Talianka Dorothea Wiererová, ktorá využila neúčasť dovtedajšej líderky a krajanky Lisy Vittozziovej. Kuzminová sa po triumfe posunula na tretiu priečku v hodnotení stíhacích pretekov a rovnako aj v celkovom poradí Svetového pohára. Na čele je Wiereorvá (894), ktorá má pred záverečnými pretekmi sezóny pred Kuzminovou náskok 50 bodov. Druhá je s mankom 42 bodov Vittozziová.

Kuzminová vďaka triumfu v šprinte odštartovala ako prvá s 21-sekundovým náskokom pred Nemkou Franziskou Preussovou. Prvú streľbu v ľahu absolvovala bez chyby a upevnila si vedúcu pozíciu. Na druhú ležku prišla Kuzminová s pohodlným náskokom a opäť bola v streľbe stopercentná. Slovenská reprezentantka v polovici pretekov viedla už o 1:14 minúty a smerovala za víťazstvom. Svoju pohodu potvrdila aj na zvyšných dvoch streľbách v stoji. Pred posledným dvadsiatym terčom si síce dopriala dlhší "výdych", ale trafila presne. Záver poslednej stíhačky v kariére si očividne užila, keď dobiehala do cieľa s úsmevom na tvári.

Sobotňajšie preteky nevyšli Paulíne Fialkovej. Síce začala zo sľubného tretieho miesta, v úvodných dvoch kilometroch sa dostala aj na druhé miesto, narazila však na strelnici, keď vo všetkých streľbách spravila po dve chyby a s mankom 5:06,3 minúty na víťazku skončila na 35. mieste.

Fialková s ôsmimi chybami bola najhoršia na strelnici spomedzi všetkých pretekárok. "Ani neviem, prečo som spravila toľko chýb. Snažila som sa, ale asi som nemala môj deň. Bola som trochu zachrípnutá, napriek tomu som sa snažila ešte predviesť dva kvalitné preteky, dnes to nevyšlo, dúfam, že v nedeľu to bude lepšie," povedala P. Fialková pre RTVS.