Main Content

Bottas po víťazstve v Austrálii: Užil som si to!

nedeľa, 17. marec 2019 08:43 | Autor: TASR

Valtteri Bottas
Valtteri Bottas | zdroj: TASR

Melbourne 17. marca (TASR) - Fínsky pretekár Valtteri Bottas na Mercedese triumfoval na Veľkej cene Austrálie, prvých pretekoch Formuly 1 v sezóne 2019.

Na druhom mieste skončil jeho tímový kolega a obhajca titulu Brit Lewis Hamilton, tretí prišiel do cieľa Holanďan Max Verstappen na Red Bulle. Sklamaním sa Austrália skončila pre Ferrari, ktoré napriek sľubným výsledkom v predsezónnych testoch obsadilo iba 4. (Vettel) a 5. (Leclerc) miesto. Druhé podujatie F1 je na programe 31. marca v Bahrajne.

Výborný štart do prvých pretekov v sezóne mal Bottas na Mercedese, ktorý sa dostal pred tímového kolegu Hamiltona. Ďalšie kilometre priniesli skôr pokojné dianie a Fín si postupne zvyšoval náskok. Do boxov šiel v 24. kole, no vďaka priepastnému náskoku sa vrátil na prvé miesto a aj pred jazdcov, ktorí dovtedy neprezuli. V 31. kole zaujal súboj Vettela s Verstappenom, po ktorom sa druhý menovaný dostal na 3. miesto. Na 2. mieste jazdil Hamilton s výraznou stratou na Bottasa a pred Verstappenom a Vettelom mal iba minimálny náskok. Nemec však postupne strácal čoraz viac a doplácal na priskorú zastávku v boxoch. V 50. kole spravil Verstappen chybu v stíhaní Hamiltona, vyšiel z trate, ale hoci dýchal Britovi na chrbát do posledných metrov, Hamilton si 2. miesto nenechal vziať. Suverénny Bottas zvíťazil s vyše 20-sekundovým náskokom a do priebežného poradia si napokon pripísal 26 bodov, keďže v závere získal aj bod navyše za najrýchlejšie kolo pretekov.

 

hlasy (zdroj: Sport 2):

Valtteri Bottas, víťaz: "Štart som mal výborný, jeden z najlepších v kariére. Každé kolo bolo dobré, mal som to celý čas pod kontrolou. Môžem povedať, že som si to celé užil. V závere bolo mojím cieľom mať 26 bodov. Vedel som, že mám dobrú rýchlosť na to, aby som získal aj najrýchlejšie kolo. Už sa neviem dočkať ďalších pretekov. Veľkú prácu som spravil už počas zimnej prípravy, keď som pracoval na psychickej stránke."

Lewis Hamilton, 2. miesto: "Je to výborný výsledok pre náš tím, všetci odviedli fantastickú prácu. Valtteri si víťazstvo zaslúžil, išiel výborne. Čo sa týka mojej rýchlosti, máme ešte čo vylepšovať, najmä štart."

Max Verstappen, 3. miesto: "Samozrejme, že ma teší, že som predbehol Vettela, no snažil som sa aj Lewisa (Hamiltona). To mi však už nevyšlo. Začať sezónu na pódiu je dobrý výsledok, preto som spokojný."

 

výsledky VC Austrálie (58 kôl, 1 kolo - 5,303 km, spolu 307,6 km):

1. Valtteri Bottas (Fín./Mercedes) 1:25:27,325 hod., 2. Lewis Hamilton (V. Brit./Mercedes) +20,886 sek., 3. Max Verstappen (Hol./Red Bull) +22,520, 4. Sebastian Vettel (Nem./Ferrari) +57,109, 5. Charles Leclerc (Mon./Ferrari) +58,230, 6. Kevin Magnussen (Dán./Haas) +1:27,156 min., 7. Nico Hülkenberg (Nem./Renault), 8. Kimi Räikkönen (Fín./Alfa Romeo), 9. Lance Stroll (Kan./Racing Point), 10. Daniil Kvjat (Rus./Toro Rosso), 11. Pierre Gasly (Fr./Red Bull), 12. Lando Norris (V. Brit./McLaren), 13. Sergio Pérez (Mex./Racing Point), 14. Alexander Albon (V. Brit./Toro Rosso), 15. Antonio Giovinazzi (Tal./Alfa Romeo) všetci + 1 kolo, 16. George Russell (V. Brit./Williams) + 2 kolá, 20. Robert Kubica (Poľ./Williams) + 3 kolá.