Main Content

Barcelona je aktuálne lepšia ako Real Madrid

nedeľa, 3. marec 2019 11:06 | Autor: Jakub Vaverka

El Clasico
El Clasico | zdroj: TASR

Večné diskusie o tom, či je lepšia Barcelona alebo Real Madrid sú v niektorých kútoch sveta každodennou témou dňa. U nás sa o tejto problematike hovorí taktiež veľmi často, oba kluby sú totiž veľmi populárne. Aktuálne to ale vyzerá tak, že sa prakticky nemáme v tomto ohľade o čom baviť.

Komentár Jakuba Vaverku

Mohli by sme si klamať, ale nebudeme. Real Madrid vyhral Ligu majstrov trikrát za sebou a má najviac trofejí z tejto súťaže. To Madridčanom nikto nezoberie a pravdepodobne budú tejto štatistike kraľovať ešte veľmi dlho. Barcelona je ale momentálne lepšia ako Real. Potvrdzuje to nielen ich katalánska dominancia v Primera División, ale aj vzájomné zápasy.

Včerajšie El Clásico, ktoré Barca vyhrala po Rakitičovom góle 1-0 potvrdilo aktuálny trend. Zverenci Ernesta Valverdeho porazili Biely Balet v tejto sezóne už tretí raz, pričom v tomto ročníku so svojím večným rivalom ešte raz remizovali. Konkrétne hovoríme o výsledkoch 5:1, 1:1, 3:0 a 1:0. Skóre 10:2 hovorí taktiež jasnou rečou. Aktuálny Real Madrid na Kataláncov nestačí. Potom nečudo, že v historických tabuľkách sa vedenia ujali Katalánci, ktorí majú na konte 96 výhier, pričom Merengues o jeden triumf menej.

O tom, že Real Madrid získal španielsky titul v poslednej dekáde len raz môžeme len polemizovať, taktiež o tom, že Barcelona má našliapnuté k obhajobe aj tento rok. Alarmujúce ale je, že Madrid stráca na Kataláncov v tabuľke už dvanásť bodov, čo je skutočne veľký rozdiel.

Barcelona už dávno nehrá taký ľúbivý futbal, ako tomu bolo za čias Pepa Guardiolu či Luisa Enriqueho. Valverdeho Barcelona hrá úsporne a je veľmi efektívna. Biely Balet sa nespamätal z odchodu Cristiana Ronalda a mladý Vinicius je síce výborný, ale do pozície CR7 musí ešte dorásť.

Za spomenutie stojí aj informácia, že Barcelona je prvý klub v histórii, ktorý dokázal vyhrať na štadióne Santiaga Bernabeua štyrikrát v lige za sebou (samozrejme okrem Realu). Netvrdíme, že teraz Katalánci budú pred Realom večne, ani že sú pred ním z historického hľadiska, ale aktuálne tomu tak rozhodne je. Jarné play-off Ligy majstrov tieto slová môže len potvrdiť.