Main Content

VIDEO: Rakitič hrdinom El Clásica: Barcelona dokázala v Madride to, čo sa ešte nikdy nikomu nepodarilo

nedeľa, 3. marec 2019 10:57 | Autor: TASR

Ivan Rakitič
Ivan Rakitič | zdroj: TASR

Madrid 3. marca (TASR) - Hráči FC Barcelona tento týždeň jasne dokázali svoju dominanciu v španielskom futbale. V uplynulých štyroch dňoch sa dvakrát postavili úhlavnému rivalovi Realu Madrid a v oboch prípadoch zvíťazili, dokonca na jeho vlastnom ihrisku a dokonca mu nedovolili streliť ani jeden gól.

Najprv v stredajšej odvete semifinále Copa del Rey pokorili "biely balet" 3:0, o tri dni neskôr v ligovej "repríze" 1:0. Barcelona dokázala "dobyť" Santiago Bernabeu štyrikrát za sebou, vôbec ako prvý klub v histórii.

Hrdinom sobotňajšieho 178. El Clásica nebol Argentínčan Lionel Messi, ale chorvátsky stredopoliar Ivan Rakitič. Ten svojím tretím gólom v tejto sezóne La Ligy zabezpečil celkovo 96 víťazstvo pre FC Barcelona, čím v historických štatistikách derby naklonil misky váh na stranu Kataláncov. "Nie je veľa tímov, ktoré dokážu uspieť dvakrát v priebehu štyroch dní na Santiagu Bernabeu. Sme na seba veľmi hrdí, ale vieme, že nás čaká ešte veľa práce," citovalo Rakitiča periodikum Marca. Tridsaťročný Chorvát patrí do kategórie sviatočných strelcov, ale patrí k ťažko nahraditeľným oporám tímu. "Ivan je hráč, ktorý v každom zápase odovzdá maximum pre mužstvo a vždy bojuje za spoluhráčov," vysvetlil jeho prínos tréner "blaugranas" Ernesto Valverde.

Práve tímová hra je základ úspechu Barcelony. Hoci vyčnieva Messi, v sobotu sa opäť ukázalo, že tím nestojí iba na jeho zásahoch. Napokon, v predchádzajúcich štyroch dueloch s Realom vyšiel gólovo naprázdno a Barcelončania dokázali trikrát zvíťaziť a raz remizovať so skóre 10:3. V opačnej pozícii je Real Madrid. Na vlastnej pôde nedokázal streliť Barcelone gól už v treťom stretnutí v sérii.

Ofenzívna kríza sa zvýraznila po odchode Cristiana Ronalda. Madridčania stále hľadajú kanoniera, ktorý ho nahradí, ak je to vôbec možné. V dobrom svetle sa ukazuje mladý Brazílčan Vinícius Júnior, stále mu však chýbajú skúsenosti. Ukázalo sa to aj v sobotnom El Clásicu, keď predviedol niekoľko sľubných akcií, ale zlyhal v koncovke. "Niektoré veci nám vyšli, iné nie. Mali sme mnoho šancí, ale nedokázali sme ich využiť," potvrdil Achillovu pätu dnešného Realu tréner Santiago Solari.

Ofenzívnu krízu Madridčanov najlepšie dokladuje štatistika strelených gólov. Počas jedenásťročného pôsobenia Ronalda sa stalo iba raz, že by Real nepokoril hranicu 100 gólov v lige. V súčasnosti, dvanásť kôl pred koncom, ich má na konte iba 43.

"Nezostáva nám iné ako pogratulovať súperovi. Mali sme svoje šance, ale keď nedáte gól, veci sa skomplikujú. Oni boli efektívnejší a to vo futbale rozhoduje," konštatoval kapitán domácich Sergio Ramos.

FC Barcelona si po triumfe posilnil pozíciu na čele tabuľky. Pred druhým Atléticom Madrid vedie už o desať bodov, tretí Real zaostáva dokonca o dvanásť. "Je to smola, že nám liga uniká, ale budeme bojovať až do konca, pretože vo futbale je všetko možné," dodal Ramos.