Main Content

Ligová jeseň nezahriala, ale o mnohom rozhodla: Slovan bude majstrom, Trnava už ligu riešiť nemusí

nedeľa, 9. december 2018 18:29 | Autor: Filip Chudý

Fortuna liga
Fortuna liga | zdroj: TASR

Prvá polovica tohto ligového ročníka nepriniesla to, čo by sme chceli. Ba čo viac, na jar to môže byť ešte nudnejšie.

Komentár Filipa Chudého

Ligová jeseň je za nami, ale tentoraz nie úspešne. Po minulej sezóne, ktorá bola v ostatých rokoch jednoznačne tou najkvalitnejšou, sme právom očakávali, že úroveň súťaže v tomto ročníku pôjde opäť o niečo hore, lenže nedočkali sme sa. Práve naopak, prišlo k poklesu. Nie síce k drastickému, len k miernemu, ale nastal. Neteší ani to, že vyhliadky do druhej polovice sezóny nie sú optimistické. Jeseň totiž nerozdala karty na to, aby sme sa dočkali dramatickej a vzrušujúcej jari, skôr to vyzerá na nudu. Majster, pohároví zástupcovia a aj mužstvá bojujúce o záchranu sa totiž už vyprofilovali. Natlačené je to len v strede tabuľky, kde je to najmenej zaujímavé, pričom teraz veľmi nepomôže ani boj o prvú šestku.

Vzhľadom na okolnosti je už totiž takmer jedno, či niekto, kto o ňu bojuje, bude v hornej alebo spodnej. Iste, je lepšie hrať 10 zápasov s kvalitnejšími tímami, lenže to je snáď jediný bonus. Málokto si totiž už teraz uvedomuje, že aj keby si niekto tesne vybojoval miesto v prvej šestke, tak či tak z ligy následne nemá veľkú šancu vybojovať európsku miestenku. V Slovenskom pohári totiž s výnimkou Žiliny vypadli už všetky popredné mužstvá aktuálnej tabuľky. To znamená, že s vysokou pravdepodobnosťou sa žiadna baráž hrať nebude a miesto v Európskej lige získa víťaz pohára a ligoví medailisti. Pričom prvá trojka má pred zvyškom už slušný náskok, aký sa na jar ťažko zlikviduje. Preto kluby ako Trnava, Nitra, Michalovce, ale aj Senica sa zamerajú skôr na pohárovú súťaž. Ostatní fortunaligisti z národného pohára už vypadli.

Jesenným majstrom sa stal úplne zaslúžene Slovan. Navyše potom, ako začal hrať na dvoch defenzívnych stredopoliarov, produkoval jasne aj najlepší futbal v súťaži. Zrazu sa totiž zacelila dovtedy aj jeho deravá defenzíva, čím sa celé mužstvo vyvážilo. Samozrejme, je to stále len naša liga, v Európe by belasých určite viacerí vyzliekli donaha, pretože okienka v ich hre stále sú, no verme, že Slovan sa ešte zlepší. Je totiž už teraz isté, že nás bude v lete 2019 reprezentovať v predkolách Ligy majstrov, pričom budeme právom očakávať minimálne to, čo sa podarilo nášmu úradujúcemu majstrovi z Trnavy. Ako sme napísali už pred sezónou, Slovan bude majstrom s predstihom niekoľkých kôl. Lenže oveľa dôležitejšie bude, aby potom opäť nezhorel v predkolách, ale kvalifikoval sa do skupinovej fázy európskych pohárov, lebo iba to sa vzhľadom na investície do kádra bude akceptovať ako úspech. Titul úspechom nebude, ten je povinnosťou.

Európsku ligu si opäť zahrá aj Dunajská Streda, ktorá si druhé alebo tretie miesto poľahky ukope, no je už otázne, či nás bude reprezentovať aj dôstojne. Jej nový nemecký tréner síce preferuje na oko pozerateľný futbal, lenže stále nie je vyvážený, hoci aj na tom už začali aspoň pracovať. Lebo v Európe dostanete s hurá futbalom aj od priemerných súperov „štvorku“ a môžete sa potom už len rok opäť utešovať na domácom piesočku. Futbal sa hrá na výsledky, nie na umelecký dojem. DAC-u môžeme ďakovať, že drží divácku zástavu súťaže, lebo potom priemerné návštevy má už len aspoň Trnava, zvyšných 10 účastníkov ich má katastrofálne.

Pochváliť treba Žilinu, jej nový tréner totiž priniesol aj defenzívne prvky, bez ktorých sa v modernom futbale výsledkovo nepohnete. Šošoni začali hrať rozumnejší futbal, preto majú lepšie výsledky aj s o niečo horším kádrom, ako tomu bolo v minulej sezóne. Potešiteľné je, že nosnými hráčmi sú odchovanci klubu, čo si môže povedať v takej miere už len Nitra.

A hoci je klub spod Zobora šiesty, pozitívom súťaže nie je. Pri všetkej úcte k nemu, išiel kvalitou oproti minulej sezóne nadol. No keďže aj kvalita súťaže poklesla, drží sa na tých istých priečkach. Výkonnosť si ale udržal Ružomberok, čo ho logicky pri nižšej kvalite súťaže vynieslo v tabuľke trochu vyššie. A hoci nový tréner priniesol niektoré inovatívne prvky, kvalita Liptákov je tá istá. Menšiu náročnosť súťaže dokumentuje aj nováčik zo Serede. Tomu poctivé výkony stačili na piate miesto. Ale aj tak klobúk dole pred týmto klubom, on nemôže za ligový pokles. Podobne ako Michalovce, ktoré tiež treba pochváliť. Hrali si svoj futbal, ktorý ich vďaka skvelému záveru jesene priniesol na prah prvej šestky. Pre Zemplínčanov a tiež Sereď je ale dôležitejšie, že so záchranou mať problémy na jar nebudú a už hrajú len o bonus.

Za ligové výkony však nemožno nechať nitku suchú na Trnave a Trenčíne. Spartak mal mať vzhľadom na kvalitu kádra minimálne o 15 bodov viac a AS aspoň o 10. Potom by sme sa nebavili o tom, či sa dostanú do prvej šestky. Trnavčania síce majú na jeseň najnáročnejší program spomedzi všetkých klubov v Európe, čo dopomohlo k tomu, že mali aj najväčšiu maródku a zmeny v zostave medzi fortunaligistami, ale ani tieto objektívne príčiny tabuľkového neúspechu neospravedlňujú to, že postupne stratili elmajstrovské prvky. Čiže kompaktnú a pohyblivú defenzívu, usporiadanú hru smerom dopredu a pripravenosť na súperov. V každom prípade, pre Spartak nie je z výsledkového hľadiska v tejto chvíli podstatné, či bude v prvej alebo druhej šestke, pretože európsku miestenku má reálnu šancu získať aj tak už len cez pohár.

Čo sa stalo Trenčínu, to nevedia asi ani oni sami. No možno druhú polovicu jesene v klube podcenili presne tak, ako Feyenoord prípravu na pohárovú Európu, čo sa prejavilo. Že má AS problémy v defenzíve, to vedia všetci okrem vedenia klubu už dlho. Keď sa k tomu pridali aj ofenzívne problémy, výsledkom je zaslúžená séria prehier. Pod hradom Matúša Čáka môžu byť radi, že nastala zimná prestávka, ale v tom nie sú osamotení.

Katastrofálnu druhú časť jesene mala aj Podbrezová, vďaka čomu sa z boja o prvú šestku dostala do problémov so záchranou. Tie má aj Senica, ale to sa vedelo už pred sezónou. Menej sa s tým počítalo pri Zlatých Moravciach -Vrábloch, no po známej tipovacej kauze to toľko neprekvapuje. V každom prípade, ak zákon o športe nerozdá na budúci rok karty inak, lebo aj tento strašiak sa blíži, v tomto triu asi treba hľadať zostupujúceho a účastníka baráže o udržanie.