Main Content

Ideálna zostava jesennej časti Fortuna ligy podľa Šport7.sk

nedeľa, 9. december 2018 14:38 | Autor: Filip Chudý

Fortuna liga
Fortuna liga | zdroj: TASR

Skončila sa prvá časť tohto ročníka našej najvyššej súťaže. Pozrite, ktorí hráči vynikali a dostali sa do ideálnej jedenástky jesennej časti.

Brankár

Dominik Holec (Žilina) – V jarnej časti minulej sezóny sa dobre rozchytal v Senici a svoj dobrý rok 2018 potom potvrdil aj na jeseň v Žiline. Vyhral súboj o post jednotky s Volešákom, pričom výkonmi potvrdil, že oprávnene. Vo väčšine stretnutí chytil niečo navyše a v popredí bol aj prakticky vo všetkých brankárskych štatistikách našej ligy.

Obrancovia

Ľubomír Michalík (Sereď) – S nováčikom, ktorý navyše musel kočovať po štadiónoch, sa v hornej polovici určite nerátalo, ale Sereď to dokázala. Hrala poctivý futbal, založený na dobrej defenzíve, čo prinieslo úspech. Jej hlavnou postavou na ihrisku bol bývalý slovenský reprezentant, ktorý držal zozadu ako kapitán celú kostru mužstva.

Vasil Božikov (Slovan) – Aj keď išiel výkonnosťou oproti minulej sezóne o niečo nadol, čo mohli spôsobiť aj zdravotné problémy, stále bol základný pilier belasej defenzívy, ktorá inkasovala najmenej gólov. Tento bulharský reprezentant robí na trávniku správne rozhodnutia, čo uľahčuje prácu aj jeho kolegom. Preto je obrana Slovana silnejšia, keď hrá stopéra a nie ľavého obrancu.

Eric Davis (Dunajská Streda) – V úvode sezóny sa trochu hľadal, keďže nie je jednoduché prepnúť z MS na ligovú scénu, ale potom sa do toho dostal. Panamčanovi sadol aj ofenzívnejší štýl DAC, v ktorom sa mohli ukázať jeho prednosti, ale občas boli viditeľné aj nedostatky v defenzíve. No jeho čísla smerom dopredu ich zatienili.

Stredopoliari

Erik Daniel (Ružomberok) – Už dlhšie patrí medzi najlepších ligových krídelníkov, čo na jeseň opäť potvrdil. Spolu s Galom Andrezlym vytvorili najtradičnejšie a z dlhšieho hľadiska aj najlepšie duo ligových krídiel. Práve na nich stojí celá hra Liptákov. A keďže sa im darilo, Ružomberok je opäť v hornej polovici. A tento český krídelník je aj najlepším asistentom v lige, keďže sedem gólov pripravil za menej minút ako Moha a Škvarka.

Zsolt Kalmár (Dunajská Streda) – Po odchodoch hlavných opôr Ljubičiča a Pačindu sa stal najlepším hráčom Dunajskej Stredy. A hoci mu umne sekundoval Herc, bol to stále maďarský reprezentant, od ktorého záviselo, čo bude DAC hrať. Prakticky všetky lopty išli cez neho. Čím bol bližšie k bráne, tým bol DAC nebezpečnejší.

Miroslav Káčer (Žilina) – Hoci v štatistikách vyniká zo žilinských stredopoliarov Škvarka (6+7), skutočným motorom hry šošonov počas jesennej časti bol Káčer. Stal sa hráčom, ktorého doménou bolo územie medzi oboma šestnástkami. Umne prepojil defenzívu s ofenzívou. Tá dôležitejšia zložka sa v žilinskej hre aj s jeho prispením zlepšila a útok zostal rovnako nebezpečný.

Moha (Slovan) – Marocký futbalista bol v prvej časti tohto ročníka najlepším krídlom v lige. Sadla mu pozícia na ľavej strane, odkiaľ sa ako pravák snažil prenikať do pokutového územia alebo rovno strieľať na bránu. Takmer stále bol pre súperov nebezpečný, čo dokresľujú aj čísla v produktivite (7+7), ktoré mal spomedzi stredopoliarov najlepšie.

Útočníci

Vakoun Issouf Bayo (Dunajská Streda) – Je síce hráčom, ktorý zahodil najväčšie množstvo čistých šancí v lige, ale na druhej strane, tiež patrí medzi najlepších strelcov. Útočník z Pobrežia Slonoviny bol hráčom, ktorého DAC nedokázal v ofenzíve nahradiť. Keď nehral, hneď to bolo vidieť. Jeho pohyb a úspešnosť hlavne v hlavičkových súbojoch boli totiž pre hru Dunajskej Stredy mimoriadne dôležité.

Andraž Šporar (Slovan) – Najdrahší hráč našej ligy bol na jar po zimnom prestupe pranierovaný, prečo nedáva góly, no na jeseň začal svoju investíciu splácať. Veď mal priemer takmer jeden strelený gól na duel. Slovinský reprezentant k 15 gólom pridal aj tri asistencie, čo z neho robí najproduktívnejšieho hráča súťaže.

Róbert Boženík (Žilina) – Prezývku „Rohožník“ mu vymyslel bývalý reprezentačný tréner Ján Kozák. Ten mal pravdu v tom, že tlačiť do reprezentácie hráča, ktorý odohral aktuálne len 18 zápasov v lige, je riadny nezmysel. Kvalita futbalistu sa totiž ukáže až v dlhšom časovom období, nie iba vtedy, keď sa darí. Ale Boženíkovi vstup do mužského futbalu vyšiel na výbornú. Ak bude každú polsezónu strieľať 10 gólov, potom v národnom tíme bude a v Žiline dlho nie.

Poznámka: Zostavu sme skladali len na základe výkonov hráčov v jesennej časti Fortuna ligy. Neprihliadali sme na ostatné súťaže (pohárová Európa, Slovenský pohár), v ktorých naše fortunaligové kluby hrali a ešte aj hrajú. Ak by sme tak urobili, zostava by bola na viacerých miestach iná.