Main Content

Spartak Trnava je európskym lídrom: Veľkokluby sú ďaleko za slovenským majstrom!

sobota, 1. december 2018 08:45 | Autor: Filip Chudý

FC Spartak Trnava
FC Spartak Trnava | zdroj: TASR

Náročná futbalová jeseň sa pomaly blíži k svojmu záveru, nuž je čas bilancovať. Viete v čom je slovenský šampión na prvom mieste v Európe?

Pomaly sa nám blíži k záveru prvá polovica tejto sezóny. Do konca jesennej časti už naozaj veľa času nezostáva. Viaceré kluby hrajú prakticky bez prestávky už od leta, preto im zimná prestávka príde vhod. Týka sa to aj nášho majstra Spartaka Trnava. Ten odohral svoj prvý zápas sezóny 11. júla v rámci 1. predkola Ligy majstrov, keď doma porazil Zrinjski Mostar 1:0. Pre pripomenutie, vtedy sa ešte hralo semifinále MS 2018. A odvtedy ide slovenský šampión naozaj bez prestávky, pretože kým iné kluby využili septembrovú, októbrovú aj novembrovú reprezentačnú prestávku na oddych, náš majster musel pre nahustený program vtedy dohrávať súboje Slovenského pohára.

Trnavčania hlavne z úst svojho trénera viackrát spomenuli, že náročný program ich dobieha, keďže kvôli nemu prichádzajú zranenia a menenie zostavy zo zápasu na zápas, čo ovplyvňuje ich výsledky hlavne vo Fortuna lige. My sme sa teda pozreli na to, či je ten program oproti iným klubom naozaj taký náročný. Spočítali sme preto všetky súťažné stretnutia európskym klubom v tejto sezóne k 29. novembru 2018.

Prišli sme k zisteniu, že Spartak Trnava odohral v tejto sezóne spomedzi všetkých klubov na starom kontinente najviac zápasov. Je ich až 33. 16 vo Fortuna lige, 4 v Slovnaft Cupe, 6 v Lige majstrov a 7 v Európskej lige.

Na delenom druhom mieste sú FC Kodaň, Crvena zvezda Belehrad a Ludogorec Razgrad s porciou 32 stretnutí. No treba uviesť, že bulharskému majstrovi sme započítali aj duel Superpohára, ktorý sa hral už 5. júla, čiže o týždeň skôr, ako vstúpili do hry ostatné menované kluby. Ak by sme rátali aj stretnutia v prvom júlovom týždni, potom 32 stretnutí by odvtedy malo na konte aj Malmö FF. No keďže sa vo Švédsku hrá systémom jar-jeseň, rátali sme klubom, kde sa hrá týmto systémom, stretnutia len od týždňa, v ktorom vstúpili do sezóny futbalisti Trnavy.

30 zápasov odohral maďarský majster MOL Vidi FC zo Stoličného Belehradu. Rosenborg Trondheim by mal na konte tiež 30 duelov, ak by sme rátali aj ten čo odohral počas prvého júlového týždňa. No aj v Nórsku sa hrá systémom jar-jeseň. Nasledujú obaja glasgowskí giganti Celtic a Rangers. Do desiatky najvyťaženejších klubov sa dostali aj Dinamo Záhreb a KRC Genk. Tí odohrali rovnako ako AS Trenčín 28 súbojov, lenže Chorváti a Belgičania to majú natlačenejšie, keďže odštartovali sezónu až na konci júla.

Po 27 duelov majú na konte od druhého júlového týždňa spomedzi účastníkov európskych pohárových skupín Sarpsborg 08 (Nórsko), FK Astana (Kazachstan), Dynamo Kyjev (Ukrajina), FC Red Bull Salzburg, Rapid Viedeň (obaja Rakúsko), BATE Borisov (Bielorusko) a F91 Dudelange (Luxembursko). Zo známych klubov odohrali 26 súbojov FC Sevilla (Španielsko), Zenit Petrohrad (Rusko) a Ajax Amsterdam (Holandsko).

Pri veľkokluboch sa často spomína, že aký majú náročný program, lenže zatiaľ za Trnavou výrazne zaostávajú. Real Madrid, FC Barcelona, Bayern Mníchov a Paríž Saint-Germain odohrali v tejto sezóne len po 20 zápasov. Anglické veľkokluby odohrali od 19 do 21 stretnutí a Juventus Turín nastúpil dokonca iba na 18 duelov. Čiže len o málo viac ako je polovica trnavskej zápasovej porcie.

10 najvyťaženejších európskych klubov v tejto sezóne

1. Spartak Trnava – 33 zápasov
2. FC Kodaň – 32 zápasov
2. Crvena zvezda Belehrad – 32 zápasov
2. Ludogorec Razgrad – 32 zápasov
5. Malm
ö FF – 31 zápasov
6. MOL Vidi FC – 30 zápasov

7. Glasgow Rangers – 29 zápasov
7. Celtic Glasgow – 29 zápasov
7. Rosenborg Trondheim – 29 zápasov
10. Dinamo Záhreb – 28 zápasov
10. KRC Genk – 28 zápasov
10. AS Trenčín – 28 zápasov