Main Content

Hamilton vyhral záverečnú VC Abú Zabí

nedeľa, 25. november 2018 16:12 | Autor: TASR

Lewis Hamilton
Lewis Hamilton | zdroj: TASR

Abú Zabí 25. novembra (TASR) - Britský pilot F1 Lewis Hamilton na Mercedese sa stal víťazom Veľkej ceny Abú Zabí - záverečného podujatia seriálu MS. Už istý majster sveta triumfoval pred Nemcom Sebastianom Vettelom na Ferrari, tretí skončil Holanďan Max Verstappen na Redbulle. Hamilton slávil už svoje 73. víťazstvo v kariére, 11. v tomto roku a ako prvý jazdec nazbieral v jednej sezóne viac ako 400 bodov.

Svoju poslednú Veľkú cenu v kariére absolvoval Španiel Fernando Alonso, ktorý skončil jedenásty tesne za bodovanou desiatkou. Dvojnásobný majster sveta z rokov 2005 a 2006 sa v budúcej sezóne predstaví v seriáli Indy500. Alonso absolvoval rozlúčku s efjednotkou v špeciálne nalakovanom monoposte v modro-žlto-červeno farebnej kombinácii, ktorá je pripomienkou Astúrie, odkiaľ pochádza. Do týchto farieb má Španiel dlhodobo ladenú aj svoju prilbu.

Preteky už v 1. kole prerušili po havárii Nemca Nica Hülkenberga, ktorého Renault po kolízii s Francúzom Romainem Grosjeanem vyletel z trate. Monopost zostal visieť na bariére z pneumatík kolesami nahor a Hülkenberg sa z neho nemohol dostať, navyše auto začalo horieť. Traťoví komisári oheň uhasili a vytiahli Hülkenberga z vraku.

Na trať sa následne dostalo safety car. Pred reštartom sa preteky skončili pre Kimiho Räikkönena, ktorý absolvoval poslednú VC vo farbách Ferrari. Fínovo vozidlo na cieľovej rovine náhle zhaslo. Zastávky v boxoch premiešali poradím na vedúcich priečkach. Na čele sa usadil Austrálčan Daniel Ricciardo na Redbulle, po polovici pretekov však už viedol Hamilton, ktorý si až do cieľa udržal náskok pred Vettelom a potvrdil svoju dominanciu.