Main Content

Urobil Ronaldo osudovú chybu alebo rozhodujúci trhák vo finiši súboja s Messim?

nedeľa, 22. júl 2018 18:17 | Autor: Filip Chudý

Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo | zdroj: TASR

Najväčší prestup minimálne tohto leta je už známy, no neznáme sú ešte jeho následky. Urobil Ronaldo ďalší krok k nesmrteľnosti?

Komentár Filipa Chudého

Hoci je prestupové leto v plnom prúde, pričom futbalový svet zaplavujú aj šialené sumy za zvučných, ba aj priemerných hráčov, je už úplne jedno, čo sa upečie, prestup minimálne tohto leta je už známy. Veď čo môže prekonať transfer najlepšieho futbalistu sveta? Proste nič! A to šejkovia a spol. môžu vyhodiť do vzduchu hoc aj ďalších 222 miliónov eur, stále to prinajlepšom bude len prestup číslo dva.

Cristiano Ronaldo už viackrát v minulosti naznačil, že Real Madrid opustí, no snáď až po májovom kyjevskom finále Ligy majstrov to začalo byť reálne. Z jeho vyjadrení aj reči tela sa dalo vyčítať, že ak počas aktívnej kariéry opustí najlepší klub sveta, bude to práve teraz. Či bola za tým strata motivácie, keďže v Reale vyhral viac ako všetko, alebo interné problémy v klube, či proste fakt, že keďže je najlepší na svete, mal by aj najlepšie zarábať, to je už jedno. Portugalský fenomén prestúpil do Juventusu Turín, na čom sa už nič nezmení.

Kto je víťazom a kto porazeným v tomto prestupe, to odhalí až budúcnosť, no minimálne taliansky šampión si môže mädliť ruky. Veď za cca polovičnú sumu oproti najdrahšiemu prestupu histórie získal možno až dvakrát lepšieho hráča...

Kráľovský klub stratil ikonu zrejme nielen svojho najlepšieho obdobia v novodobých dejinách. Veď kto najbližšie takto ovládne Ligu majstrov, čiže súťaž, ktorá určuje klubového kráľa futbalu? Keď k tomu pridáme odchod Zidana, Real určite začína novú éru, v ktorej príde k prestavbe tímu. Lebo kým doteraz Ronaldo všetko v zlomových momentoch vybavil, teraz takého hráča už mať nebude, nech kúpi kohokoľvek. CR7 sa dá nahradiť len tak, že minimálne traja-štyria nosní ofenzívni hráči výrazne zvýšia svoju produktivitu, čím sa zapláta tento bodový úbytok.

Madridčania majú aj iný problém, ktorý už by mali preventívne riešiť, keďže ich základná zostava trochu zostarla, pričom za Modriča, Ramosa, Marcela, Benzemu atď. už treba zháňať náhrady. Tým nehovoríme, že majú ísť hneď preč, no najneskôr za dva-tri roky už musia mať minimálne rovnocennú konkurenciu v nových menách.

Čo sa týka ekonomickej a marketingovej straty pre Real po Ronaldovom odchode, ten nech už vypočítajú odborníci v danom odbore. Ronaldo je stroj na peniaze, veď Juventusu sa už možno aj všetko investované doňho vrátilo, viď predaj dresov a nárast klubových akcií, no nás zaujíma skôr športová stránka.

V ostatných rokoch sú iba tri úplné top kluby, ktoré dominujú v Európe a tým aj svetu. Je to Real Madrid, Bayern Mníchov a FC Barcelona. Už viackrát sme v minulosti napísali, že najbližšie k nim má Juventus Turín, no na ich úroveň ešte nepatrí. V apríli po štvrťfinále s Realom sme napísali aj toto: „Juventus by sa mal zamyslieť, prečo na absolútnu klubovú špičku nestačí. Keď na to príde a hlavne to zmení, potom sa možno dočká aj ušatej trofeje.“ Prešli len tri mesiace a Juventus niečo vo veľkom štýle naozaj zmenil.

Angažovaním najlepšieho futbalistu sveta získal do skladačky rozdielového hráča, aký mu v zlomových momentoch jeho snáh o ušatú trofej zakaždým v nedávnej minulosti chýbal. Takmer všetko ostatné už mal. S Ronaldom môže stará dáma vyhrať Ligu majstrov, pričom to musí byť aj cieľ.

Ak portugalský fenomén naplní aj túto misiu vo svojej kariére, v cieľovej rovinke dlhoročného porovnávania s Messim získa zrejme rozhodujúci argument, prečo je a bol lepší. Lebo genialitu treba ukazovať všade, nie iba v jednom drese, kde navyše zvolený systém zabraňuje ukazovať niečie nedostatky, ktoré napr. MS 2018 vo veľkom odhalia... Lenže ak to Ronaldo nedokáže, v spomínam porovnávacom finiši môže mať veľký problém, lebo napr. z dresu Juventusu je určite o niečo ďalej k Zlatej lopte...