Main Content

Prečo náš majster hľadá trénera za hranicami? Lebo slovenský futbal stále nepochopil...

nedeľa, 3. jún 2018 17:55 | Autor: Filip Chudý

Nestor El Maestro ako Superman
Nestor El Maestro ako Superman | zdroj: TASR

Nielen vo svete, ale aj u nás sa poriadne roztočil trénerský kolotoč. Prečo ale do popredných slovenských klubov vyberajú prevažne cudzincov?

Komentár Filipa Chudého

Každá letná prestávka ponúka nielen množstvo hráčskych, ale aj trénerských zmien. No a práve druhé menované nastupujú skôr, pretože kádre by sa mali stavať tak, ako to chcú tréneri, aspoň taká by mala byť logika, hoci nie vždy funguje. Toto leto ovplyvní svetový šampionát, preto sa ešte nerozbehol veľký prestupový kolotoč, každý čaká, ako sa zmení cena hráčov. No trénerský kolotoč je už poriadne roztočený.

Nových trénerov bude mať v budúcej sezóne Real, Neapol, Bayern, Arsenal, PSG, Dortmund, Lipsko, Sevilla, Bilbao, Zenit atď. No veľké zmeny nastanú aj vo Fortuna lige, veď už teraz je isté, že minimálne tretina jej účastníkov pôjde do nasledujúcej sezóny s novým kormidelníkom. A zaujímavé je tiež to, že väčšinou pôjde o zahraničné mená.

Na Slovensku síce máme približne 250 trénerov s potrebnou EURO PRO licenciou, no nie je o nich záujem. V zahraničí je ich minimum, veď snáď väčší počet cudzincov je na našich lavičkách, ako Slovákov na zahraničných, čo je vo vyspelom futbalovom svete unikát. Navyše pre značnú časť našich klubov sú domáci držiteliaEURO PRO licencie dobrí len na to, aby to mali administratívne ošetrené, keď je v skutočnosti hlavným trénerom nieto iný. A keď ho už nepotrebujú, hneď ho kopnú do zadku. Hlavne v takom Trenčíne by o tom už niekoľko kníh mohli napísať. A SFZ sa na to roky len nečinne pozerá.

Slovenskí tréneri nie sú zlí, ba niekoľkí z nich by to pri dobrom vedení mohli dotiahnuť aj do vyspelého zahraničia, lenže vzdelávať by sa mali hlavne za hranicami. Čerstvý príklad v podobe Nestora El Maestra. Úplný novic medzi hlavnými trénermi, ktorý sa učil trénerskému remeslu vo vyspelých ligách. Príde k nám, prevezme šieste mužstvo z predchádzajúcej sezóny a rozbije s ním ligu. Pritom nikto nemôže poprieť, že prevýšil všetkých svojich kolegov. A keď si pozriete spätne vyjadrenia trnavských hráčov, hlavne tých, čo už majú čosi odkopané, do jedného spomínajú, že zažili nové metódy práce. A pri pohľade na ich životopisy zistíme, že ich viedli už všetci poprední tréneri na území bývalej ČSR.

Preto určite nie je na škodu, že v našej lige bude pôsobiť Ricardo Moniz, nový tréner Trenčína. Niečo za sebou má už aj Radoslav Látal, mediálne proklamovaný nový kouč Trnavy. A hoci po El Maestrovi to bude mať každý ťažké, väčšiu pravdepodobnosť uspieť v malom Ríme má určite cudzinec, lebo špecifické prostredie... Zvládla by to síce aj slovenská trénerská osobnosť, no kde takú aktuálne pre Spartak nájsť...? Keďže náš klubový futbal ich veľa nevychoval.

Otázne je už to, či by k nám mali chodiť aj českí tréneri, ktorí sa stále viac len učia, ako vedia. Je síce pravda, že niektorí z nich boli dobrá voľba (Hapal, Vrba, Látal), no oveľa viac bolo omylov, čo by hlavne v Ružomberku mali vedieť... Aj preto (ne)prekvapuje, že už niekoľko týždňov sa spomína David Holoubek. Ak si na Liptove myslia, že bude úspešnejší ako Norbert Hrnčár, názor im brať netreba, prax ukáže. No pre slovenský futbal by bolo prospešnejšie, ak by dostali hlavne v menších kluboch šancu radšej začínajúci domáci tréneri, aby sme tie trénerské osobnosti časom vychovali. Niekoľko nádejných adeptov by sme našli, no najprv musia dostať šancu.

V každom prípade ale treba zlepšiť vzdelávanie slovenských trénerov, veď určite nie je  náhoda, že z ostatných desiatich ročníkov našej najvyššej súťaže sa iba v dvoch prípadoch stalo, že slovenský titul vyhral tréner, ktorý bol v danej chvíli držiteľom najvyššej licencie získanej na Slovensku.

Ak budú zahraniční tréneri vo Fortuna lige lepší ako domáci, vítame ich s otvorenou náručou. Slovenský klubový futbal totiž potrebuje nové veci, hlavne, keď do sezóny 2016/17 stále len padal nižšie. Až uplynulá sezóna priniesla určitý obrat, aj vďaka El Maestrovi či Rossimu. Nehovoriac o tom, aj na druhému Slovanu rozbehol sezónu Vukomanovič, ktorý mal o málinko lepší bodový priemer na zápas ako Ševela (1,86 vs. 1,83), pričom pod týmto Srbom dával Slovan až o 0,85 gólu na zápas viac, ako tomu bolo pod jeho nástupcom. No ak cudzinci lepší nebudú, nemajú tu čo robiť, veď na čo nám bol napr. český ženský tréner v Prešove či holandský kvázi manažér v Senici?

Legionár musí byť lepší ako domáci. V zahraničí to chápu, aj preto je minimum slovenských trénerov v cudzine, no na Slovensku to stále kompetentní nepochopili. Z toho dôvodu sa tu premlelo za ostatnú dekádu tak veľa slabých hráčov aj trénerov spoza hraníc, čo nášmu futbalu uškodilo. Dnes sme mohli mať už toľko trénerov, že nielen majster nemusel hľadať náhradu na hranicami.