Main Content

Už v úvode proti svetovým veľkoklubom? Slovan a Trenčín mali šťastie, DAC nie!

pondelok, 28. máj 2018 09:39 | Autor: Filip Chudý

Európska liga - Slovan, Trenčín
Európska liga - Slovan, Trenčín | zdroj: TASR

Nasadenie slovenských klubov v Európskej lige už je definitívne známe. Slovanu s Trenčínom výrazne pomôže, Dunajská Streda musí dúfať...

Finále fortunaligovej baráže rozhodlo o tom, že Európsku ligu si zahrá aj v tabuľke piaty AS Trenčín, kým štvrtému MŠK Žilina ostali len oči pre plač. Po ŠK Slovan Bratislava a DAC 1904 Dunajská Streda je tak známy aj posledný slovenský účastník pohárovej súťaže číslo dva v budúcej sezóne. Všetci začnú v 1. predkole EL. Žreb sa uskutoční 19. júna. Prvé zápasy sú na pláne 12. júla, odvety o týždeň neskôr.

No nás zaujímali nielen boje u nás, ale aj v ostatných krajinách, pretože to malo veľký význam aj pre slovenský klubový futbal. A môžeme povedať, že výsledok je pre Slovensko priaznivý. Slovan a Trenčín (obaja majú zhodný koeficient 5,000) totiž nielenže budú nasadení v 1. predkole Európskej ligy, oni budú nasadení aj v 2. predkole tejto súťaže.

A hoci sú spomedzi 37 nasadených klubov 2. predkola EL na úplnom chvoste, bolo veľmi dôležité, že sa pred nich už nikto ďalší nedostal. Pretože ak by boli prví nenasadení, hrozili by im už v tejto fáze také kluby ako FC Sevilla (Španielsko), Besiktas Istanbul (Turecko), Sparta Praha (Česko), FCSB (Rumunsko), Racing Genk (Belgicko), AZ Alkmaar, Vitesse Arnhem (oba Holandsko), RB Lipsko (Nemecko), FC Burnley (Anglicko), Atalanta Bergamo (Taliansko), Girondins Bordeaux (Francúzsko), FC Ufa (Rusko), Rio Ave (Portugalsko), Asteras Tripolis, FCAtromitos (oba Grécko), FC Mariupoľ (Ukrajina), Hajduk Split (Chorvátsko), LASK Linz, Admira Wacker (oba Rakúsko), FC St. Gallen (Švajčiarsko). A tiež nasadení z 1. predkola EL na čele s FC Kodaň (Dánsko) atď., ak by teda tí postúpili, čo je pravdepodobné.

No budeme dúfať, že ak by im vyžrebovali Dunajskú Stredu (koeficient 2,425, čiže všade nenasadená), v takom prípade by išiel ďalej DAC. No náš zástupca môže už v 1. predkole EL dostať okrem dánskeho giganta napr. aj NK Maribor (Slovinsko), Maccabi Tel Aviv (Izrael), Partizan Belehrad (Srbsko), FK Molde (Nórsko), Glasgow Rangers (Škótsko) atď. Nehovoriac o tom, že aj keby sa im vyhol, potom v nasledujúcom predkole by mu hrozili všetci súperi menovaní v predchádzajúcom odseku.

Okrem outsiderov môže Slovan a Trenčín naraziť hneď na úvod napr. aj na Ferencváros Budapešť, Újpest Budapešť (oba Maďarsko) či NK Široki Brijeg (Bosna a Hercegovina). V 2. predkole EL to môžu byť ešte náročnejšie prekážky typu Beitar Jeruzalem, Hapoel Haifa (oba Izrael), AEK Larnaka, Anorthosis Famagusta (oba Cyprus), Viitorul Constanta (Rumunsko), Jagiellonia Bialystok, Gornik Zabrze (oba Poľsko) a pod.