Main Content

All Stars výbery Fortuna ligy podľa Šport7.sk: Ktorí hráči sú medzi najlepšími?

pondelok, 28. máj 2018 09:49 | Autor: Filip Chudý

Elitná 11-ka Fortuna ligy
Elitná 11-ka Fortuna ligy | zdroj: TASR

Skončil sa tento ročník našej najvyššej súťaže. Ktorí hráči vynikali a dostali sa do ideálnych zostáv sezóny?

Brankár

Lukáš Hroššo (Nitra) – Má najväčšiu zásluhu na tom, že nováčik súťaže skončil na siedmej priečke a mal druhú najlepšiu obranu. No tiež treba povedať, že kým na jeseň hviezdil, na jar už nepodával také famózne výkony. Pod to sa zrejme podpísal aj fakt, že v zime ho Nitra nepustila, hoci mal záujem odísť. Slovan údajne núkal 100 000 eur, no Nitra mala chcieť dvojnásobok. Dobré výkony podával aj trnavský Martin Vantruba, no v kľúčových zápasoch sezóny chytal Martin Chudý. Preto sa Hroššo v elitnej zostave právom udržal, ďalší ligoví brankári už nemali nárok. Hroššo mal najdlhšiu sériu bez inkasovaného gólu (469 minút), najviac čistých kont (14), najmenší priemer inkasovaných gólov na zápas (0,9) a tretí najväčší počet zákrokov (101).

Obrancovia

Boris Sekulič (Slovan) – Už po jeseni sme ho označili za najlepšieho pravého obrancu súťaže, tesne pred Andrejom Kadlecom. Lenže vtedy sme použili pre „áčko“ systém 3-5-2, preto bol Sekulič len v „béčku“. Teraz je už tento slovenský reprezentant v prvom tíme, do ktorého sa pretlačil opäť len tesne pre Kadlecom. A hoci kapitán Slovana hral počas sezóny dobre, vie hrať aj lepšie.

Boris Godál (Trnava) – Bol jasný líder nového majstra, pričom pri neúčasti Greššáka ťahal mužstvo za titulom aj ako kapitán. Počas celej sezóny bol výborný, hoci tiež treba vyzdvihnúť jeho stopérskych kolegov Martina Tótha a Ivana Hladíka. Tí hrali tiež výborne, aj preto mala Trnava najlepšiu obranu v súťaži. Mal úspešnosť súbojov na hranici 71,4 %, čo je piate najlepšie číslo v súťaži. Nestratil sa ani v úspešnosti prihrávok (84,8 %). 

Vasil Božikov (Slovan) – Po jeseni sa dostal do našej druhej jedenástky, keďže mu na konci prvej časti súťaže niekoľko súbojov nevyšlo, no na konci súťaže musí byť v top výbere, pretože patrí medzi najlepších hráčov súťaže. Je radosť sa pozerať na hru tohto bulharského reprezentanta, keďže takmer všetko robí správne.

Matúš Čonka (Trnava) – Podobný prípad, ako pri Sekuličovi. Tiež bol po jeseni náš top ľavý obranca, no bol kvôli systému len v ideálnej zostava číslo 2. V úvode jarnej časti sa zranil, no stihol kľúčovú fázu sezóny, kde bol oporou majstra. Výborné výkony podávali tiež jeho kolegovia Eldar Čivič a Oliver Janso. Aj preto bol trnavský ľavý kraj obrany jasne najlepší v lige.

Stredopoliari

Anton Sloboda (Trnava) – Bol všade a robil všetko ako mal, to je stručná a presná charakteristika jeho výkonov. Bránil, konštruktívne odoberal lopty, zakladal útoky, zakombinoval, správne sa na ihrisku pohyboval atď. V každej činnosti by sa síce našli aj lepší hráči, lenže v ich súčte už za Slobodom v tejto sezóne ostatní stredopoliari zaostali.

Yasin Pehlivan (Trnava) – Kto chce byť majster, musí mať silný stred poľa, ideálne najsilnejší, pričom to sa Spartaku podarilo. Pehlivan so Slobodom vytvorili najlepšiu ligovú dvojičku v centrálnej zóne. Ideálne plnili majstrovský plán Nestora El Maestra, nezaoberali sa zbytočnosťami, čiže bezmyšlienkovými prihrávkami, no robili vždy to, čo bolo potrebné k víťazstvu. Tento bývalý rakúsky reprezentant s bohatými skúsenosťami z veľkého európskeho futbalu pridal aj nadstavbu v podobe „zlého chlapca“, no vždy to zle dopadlo pre súpera...

Aleksandar Čavrič (Slovan)„Bez Čavriča sme úplne iné mužstvo,“ to sú slová bývalého trénera belasých Ivana Vukomanoviča, pričom stále majú svoju váhu, lebo Čavričove výkony boli pre belasých v sezóne často kľúčové. Tento veľmi rýchly srbský krídelník mal aj v tento sezóne famóznu jar, ktorá ho dostala do elitnej zostavy. V bodovaní mal slušných 12+3.

Desley Ubbink (Trenčín) – Mnohí mu síce vyčítajú, že často vyzerá akoby bez záujmu o hru, lenže lepší tvorca hry v tento sezóne v lige nakoniec nebol. Keďže Maďari Dávid Holman (Slovan) a Zsolt Kalmár (Dunajská Streda) mali na jar viacero hluchých chvíľ. Ubbink bol najproduktívnejší ligový hráč 7+17 (s barážou 7+18), čo hovorí za veľa. Síce vo veľkom bodoval v už rozhodnutých zápasoch pri debakloch outsiderov, no jeho geniálne prihrávky neraz rozhodli aj dôležité stretnutia.

Erik Pačinda (Dunajská Streda) – Má za sebou životnú sezónu. Už predtým bol síce kľúčový hráč DAC, no teraz tento klub potiahol do výšin, kde Dunajská Streda nebola štvrťstoročie. Jeho samého to vynieslo do reprezentácie a tiež elitnej zostavy. Strelil 10 a prihral na štyri, pričom mohol mať aj lepšie čísla, ak by ho nezastavilo na jar zranenie.

Útočník

Samuel Mráz (Žilina) – Najlepší strelec súťaže, hoci k tomuto honoru mu výrazne pomohol fakt, že Jakub Mareš a Rangelo Janga v zime z Fortuna ligy odišli. Ale na to sa história pýtať nebude. Mráz dal aj s barážou 21 gólov, hoci aspoň jeden si mal ušetriť aj na posledný súboj sezóny... Keď mal svoj deň, vyzeral tak, akoby dať gól bola tá najjednoduchšia vec na svete, čo je pre útočníka to najpodstatnejšie. Skórovať vedel oboma nohami a tiež hlavou.

Ideálna zostava č. 2:

Martin Vantruba (Trnava) – Andrej Kadlec (Trnava), Martin Tóth (Trnava), Ľubomír Šatka (Dunajská Streda), Eric Davis (Dunajská Streda) – Marin Ljubičič (Dunajská Streda), Achraf El Mahdioui (Trenčín) – Erik Daniel (Ružomberok), Dávid Holman (Slovan), Hilary Gong (Trenčín) – Marvin Egho (Trnava)

Ideálna zostava č. 3:

Matúš Macík (Ružomberok) – Ivan Hladík (Trnava), Tomáš Huk (Dunajská Streda), Dávid Hancko (Žilina) – Martin Koscelník (Michalovce), Zsolt Kalmár (Dunajská Streda), Tomáš Kóňa (Nitra), Ivan Santiago Diaz (Žilina), Giorgi Beridze (Trenčín) – Rangelo Janga (Trenčín), Jakub Mareš (Slovan)