Main Content

Olympiáda zahájená! Slovákov priviedla na štadión vlajkonosička Velez-Zuzulová!

piatok, 9. február 2018 13:02 | Autor: TASR

Otvárací ceremoniál Pjongčang
Otvárací ceremoniál Pjongčang | zdroj: TASR

Pjongčang 9. februára (TASR) - XXIII. zimné olympijské hry v Pjongčangu odštartovali v piatok slávnostným otváracím ceremoniálom. Ten sa niesol v duchu motta "Peace in motion", teda "Mier v pohybe", pričom pripomenul aj bohatú kórejskú kultúru.

V hľadisku Olympijského štadióna v Pjongčangu nechýbali významné osobnosti politického života. Z čestnej lóže sledovali program prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach či prezident Kórejskej republiky Mun Če-in. Prostredníctvom televíznej obrazovky sledovali ceremoniál približne tri miliardy ľudí, priamo v dejisku olympiády malo tú česť 35.000 divákov.

Pestrofarebný program, ktorý sa Kórejčanom podarilo dokonale utajiť až do poslednej chvíle, odštartoval úderom najstaršieho kórejského zvonu Mieru a pokoja. Váži 750 kilogramov a je vyrobený z ťažkého bronzu. Zároveň sa gong symbolicky ozval aj v ďalších juhokórejských mestách. Po ňom nasledoval krátky ohňostroj.

Program sa niesol v olympijskom hesle "Peace in motion", so základným odkazom harmónie a zbližovania. Ceremoniálom sprevádzalo päť detí, predstavujúcich päť elementov, oblečených vo farbách olympijských kruhov, v spoločnosti obrovského snežného tigra, ktorý je aj maskotom Hier. Nechýbalo množstvo symbolických odkazov na bohatú kórejskú kultúru.

V časti "Harmónia vesmíru" bubeníci a tanečníci vytvorili na ploche symbol Jing a Jang a obrovskú juhokórejskú vlajku. Vzápätí prinieslo na plochu osem kórejských športovcov už menšiu národnú vlajku s Jing a Jang a štyrmi symbolmi, ktoré predstavujú nebo, zem, mesiac a vodu. Vlajka vystúpala po stožiari za zvukov národnej hymny, ktorú spieval národný kórejský súbor.

Ceremoniál pokračoval v rýchlom tempe tradičným defilé zúčastnených krajín a ich športovcov. Prvou krajinou, ktorej športovci zamávali nadšenému davu divákov, bolo Grécko. V staroveku sa práve pod Akropolou zrodila myšlienka olympijského ducha a symbolicky sa tu uskutočnili v roku 1896 aj prvé novodobé Hry, odvtedy Gréci pochodujú oválom počas ceremoniálu ako prví.

Zvyšok krajín nastúpil podľa kórejskej abecedy hangul, pozostávajúcej z 10 samohlások a 14 spoluhlások. Slovenská ekipa vpochodovala na štadión ako 39. v poradí z 91, o 20.44 miestneho času (12.44 SEČ). Vlajkonosičkou slovenskej výpravy bola lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová.

Na ZOH 2018 by sa malo predstaviť 2952 športovcov z 92 krajín, pričom rozdajú 102 medailových kolekcií.