Main Content

Pripravme sa na prílev olympijských medailí: Čakajú nás najúspešnejšie ZOH!?

nedeľa, 28. január 2018 15:41 | Autor: Filip Chudý

Slovenské medailové nádeje
Slovenské medailové nádeje | zdroj: TASR

Prvý športový vrchol tohto roka sa blíži, pričom Slováci sa naň môžu právom tešiť. Ešte nikdy sme totiž pred ZOH nemali takúto veľkú silu!

Komentár Filipa Chudého

Do začiatku ZOH v Pjongčangu zostávajú už len necelé dva týždne, pričom slovenskí fanúšikovia športu sa môžu právom tešiť už teraz. Dôvod je jednoduchý, ešte nikdy sme nemali taký silný zimný olympijský tím ako teraz, pričom možno už ani mať nebudeme. Ale bodaj by to bol iba chybný odhad na základe súčasných údajov. No to by sa muselo v našom športe a spoločnosti celkovo veľmi veľa zmeniť...

Ešte pred žiadnymi ZOH nemalo Slovensko toľko športovcov, ktorí v danom čase patrili do úzkej svetovej špičky, resp. mohli reálne pomýšľať na cenný kov. No teraz je to iné. Anastasia Kuzminová je najlepšia biatlonista súčasnosti. Vo „sveťáku“ je síce tesne druhá, ale ak má deň, neexituje súperka, ktorá by ju mohla poraziť. Petra Vlhová si medailu tiež môže prehrať len sama. Toto by sa dalo povedať aj o Veronike Velez-Zuzulovej, nebyť teda jej zranenia, ale naša historicky najlepšia lyžiarka v generálke pred Pjongčangom v druhom kole ukázala, že na to stále má.

Minimálne v tímovej súťaži môže byť pre Slovensko medailovým závažím na miskách váh. Spomeňme si na minuloročné MS. Dominantná ženská dvojica, k tomu Žampovci, prípadne Falat, takýto tím má jasný medailový potenciál. Nehovoriac o tom, že Adam Žampa je „týpek“, preto minimálne kombinácia môže byť v jeho podaní zaujímavá. V Soči v nej bol piaty.

Ak sa dobre vyspí, na medailu má aj Paulína Fialková, len bude potrebovať čistú streľbu, ideálne vo vytrvalostných pretekoch. Podobne sú na tom aj naši najlepší biatlonisti. Odpísať v žiadnom prípade nemožno ani snoubordista Klaudiu Medlovú, ktorá by mala byť čiernym koňom našej výpravy.

Šokovať môže teoreticky aj bežkyňa Alena Procházková, hoci už asi nemá niekdajšiu výkonnosť. Sánkar Jozef Ninis na víkendových ME naznačil dobrú formu, podobne ako pred týždňom krasokorčuliarka Nicole Rajičová, hoci pri nich o medaile nemožno zrejme ani snívať, ale určite sa zas nejdú iba zúčastniť. Podobný prípad budú asi aj naši hokejisti, lenže tým zvyšuje šance fakt, že spomedzi slovenských športovcov budú mať suverénne najmenšiu konkurenciu, v ktorej sa každý štvrtý bude tešiť z cenného kovu.

Kým Lillehammer, Nagano a Salt Lake City skončili pre nás bez medaily, Turín, Vancouver a Soči nám priali viac. Doterajšia slovenská bilancia v ére samostatnosti zo ZOH je 2-2-1, pričom nie je úplne vylúčené, že v Pjongčangu ju môžeme razom prekonať, pretože na to máme!

Len samotná Kuzminová má reálnu šancu dokonca na štyri zlaté, v zjazdovom lyžovaní máme minimálne tri dobré šance na cenný kov. Vďaka snoubordingu nám to prvýkrát v histórii „cinklo“, teraz by mohlo opäť. Navyše netreba zabúdať, že prakticky na každej zimnej olympiáde niekto zo slovenských športovcov pozitívne prekvapil a na medailu mu chýbal iba kúsok šťastia. Prečo by si teda nemohlo teraz na nejakého Slováka sadnúť?

Samozrejme, skončiť to môže aj úplne inak, lebo v prípade výpadku Kuzminovej, Velez-Zuzulovej a Vlhovej sme hneď viac ako poloviční, no nastavme si hlavu radšej pozitívne. V Pekingu 2008 sme zažili najúspešnejšiu letnú olympiádu v slovenskej histórii. Po 10 rokoch sa olympionici sťahujú opäť do Ázie, čiže si tam poďme po to, aby bola najúspešnejšia zimná.