Main Content

Slovenky zdolali Lotyšsko a na MS obsadili historické 5. miesto

sobota, 9. december 2017 13:24 | Autor: TASR

slovenské florbalistky
slovenské florbalistky | zdroj: TASR

Slovenské florbalistky zdolali v sobotu vo svojom záverečnom vystúpení na MS v Bratislave Lotyšsko 6:4 a na šampionáte obsadili konečné 5. miesto. Podarilo sa im splniť cieľ, ktorý si stanovili pred turnajom, a dosiahli historicky najlepšie umiestenie na MS. Dosiaľ bola ich maximom ôsma priečka spred dvoch rokov z Fínska.

O triumfe SR v sobotňajšom dueli v Aréne Ondreja Nepelu rozhodla Kristína Hudáková dvoma gólmi v záverečných šiestich minútach. Dva góly dala aj Michaela Šponiarová, ktorá si pripísala i jednu asistenciu. Slovenky prvýkrát v histórii dokázali zvíťaziť nad Lotyškami, zároveň im oplatili smoliarsku prehru z MS 2015, ktorá ich vyradila z boja o piatu priečku. Zverenky Michala Jedličku dosiahli v siedmich zápasoch na domácich MS šesť víťazstiev a iba jedinú prehru - vo štvrťfinále s Fínkami, tá však rozhodla o tom, že nebojovali o medaily.

 

MS vo florbale žien v Bratislave

zápas o 5. miesto:

Slovensko - Lotyšsko 6:4 (2:0, 0:1, 4:3)

Góly: 6. P. Hudáková (Šponiarová), 18. Šponiarová (Ferenčíková), 43. Šponiarová (Ďuríková), 55. K. Hudáková (Robová), 59. K. Hudáková (Cupráková), 60. Ferenčíková (Klapitová) - 28. Z. Bankavová (Gaugereová), 44. Priedeová (Mikovová), 52. Egleová, 60. Garklavová (Z. Bankavová). Rozhodovali: Andersson, Dufvenberg (obaja Švéd.), vylúčenia: 0:3, presilovky a oslabenia: 0:0, 2378 divákov

zostavy:

SR: Krištofová - Ďuríková, Šponiarová, Kocúrová, Šidlová, Dzurinová, Bobotová - Ferenčíková, Košturiaková, P. Hudáková - K. Hudáková, Trošková, Klapitová - Cupráková, Robová, Kvasková - Boľová, Grossová, Pintérová

Lotyšsko: Visnevská – Karklinová, Pavlovská, Berzinová, Vancaneová, Ankudinovová, Adamaneová - Isjominová, Garbareová, Garklavová - Gaugereová, Z. Bankavová, E. Bankavová - Egleová, Mikovová, Priedeová - Rudziteová, Slogeová, Dzigureová

 

Úvod bol z domácej strany trochu nesúrodý, v 2. minúte ušla slovenskej obrane Priedeová, streliť gól jej zabránila skvelá Krištofová. Slovenky profitovali z hry prvej formácie, dirigovanej kapitánkou Košturiakovou, ktorá si vedela utvoriť súvislý tlak. V 6. minúte otvorila skóre po kombinácii na jeden dotyk najproduktívnejšia hráčka MS P. Hudáková, na 2:0 zvýšila po technickej paráde Ferenčíkovej Šponiarová. Prvý útok mal v 1. tretine aj ďalšie sľubné príležitosti, zblízka sa nepresadila P. Hudáková, v presilovke sa neujala šanca Ferenčíkovej. Lotyšky v prvej dvadsaťminútovke hrozili iba sporadicky, z ich útočnej snahy stojí za zmienku už iba horná žrď po strele Garklavovej.

Súperky dokázali v úvode druhého dejstva otupiť slovenský tlak, pozorným bránením nepúšťali domáce hráčky do koncovky a držali ich ďaleko od brankárky Visnevskej. Zároveň sa vedeli už aj trvalejšie usadiť v útočnej polovici a v 28. minúte znížili zásluhou Z. Bankavovej. Na palice domácich hráčok sadla nervozita a tréner Jedlička im musel na striedačke vehementne dohovárať, akým spôsobom treba riešiť útočné akcie. V následnej presilovke sa Slovenky dostali do tempa, no ich pokusy väčšinou nemierili medzi žrde.

Na domácich hráčkach už bola badať únava z náročného programu, ich hra strácala iskru, v presilovke často strieľali z nepripravených pozícií. Z trápenia ich nevykúpila ani strela Šponiarovej, zásluhou ktorej Slovenky opäť odskočili na rozdiel dvoch gólov, o pár sekúnd totiž zaváhali v obrane a stav skorigovala Priedeová. Domáce si svojou hrou koledovali o ďalší inkasovaný gól, po chybe Troškovej pri zakladaní útoku vyrovnala v 52. minúte na 3:3 Egleová. Až to prebralo domáci tím. V 53. minúte vrátila Slovenkám vedenie z dorážky K. Hudáková, následne zahodila ďalšiu svoju tutovku Ferenčíková. V 59. minúte vliala pokoj do slovenských radov K. Hudáková, zníženie Garglavovej už prišlo neskoro. Záverečnú bodku za stretnutím dal gól Ferenčíkovej do prázdnej bránky pri neúspešnej power play súperiek.