Main Content

Postupové možnosti Slovenska: Aké výsledky hrajú s nami?

streda, 4. október 2017 10:50 | Autor: Filip Chudý

Slovenskí futbalisti
Slovenskí futbalisti | zdroj: TASR

Slovenskí futbalisti majú postupovú situáciu vo vlastných rukách, ale ak stratia body v Škótsku, musia sa pozerať aj na výsledky v iných skupinách. Aká je situácia?

Od štvrtka 5. októbra do utorka 10. októbra sa dohrá skupinová fáza európskej časti kvalifikácie MS 2018. Na každého jej účastníka čakajú ešte dva zápasy, ktoré definitívne rozlúsknu postupovú otázku a menoslov účastníkov baráže. A hoci máme ešte teoretickú šancu na priamy postup, ten sme si už reálne prehrali v Anglicku. No pre istotu pripomíname, že ak chceme postúpiť priamo, musíme získať šesť bodov a tiež si zlepšiť skóre minimálne o štyri góly (za predpokladu, že Anglicko nedostane debakel) a Angličania zároveň musia získať len bod. Preto sme sa pozreli na to, aké výsledky bude potrebovať Slovensko, aby minimálne žilo sen o Rusku do novembra a bolo v hre z druhého miesta, ktoré je oveľa reálnejšie.

Tou úplne najjednoduchšou alternatívou bude, ak vyhráme v Škótsku a v súbežne hraných zápasoch Slovinsko prehrá v Anglicku a Malta neporazí Litvu. V tom prípade bude jasné, že nielenže obsadíme druhú priečku, ale tá bude aj stopercentne barážová, keďže minimálne druhého z B-skupiny by sme nechali v tabuľke druhých za sebou.

Treba sa totiž pozerať aj na to, kto bude posledný v skupine, keďže práve výsledky s ním sa v tabuľke druhých nepočítajú. Ak by Malta doma porazila Litvu a následne vyhrala aj u nás, pričom Litva by prehrala na záver doma s Anglickom, mohli by sme si síce zabezpečiť aj druhé miesto, no mali by sme v tabuľke druhých maximálne iba 12 bodov, namiesto 15, čo by možno na baráž nestačilo. Samozrejme, najprv by sme doma museli prehrať s Maltou...

Teoreticky môže nastať aj situácia, že proti Malte by nám stačila na baráž aj remíza, aby tá vďaka tomu skončila posledná a nám zostalo maximálne tých 15 bodov v tabuľke druhých, no zároveň by nám potom chýbali body za výhru s ňou vo svetovom rebríčku, ktorý rozhodne o nasadení v baráži. Preto proti Malte nemôžeme špekulovať a proste treba vyhrať!

No kľúčový bude zápas v Škótsku, ktorý nemôžeme prehrať, aby sme mali situáciu vo vlastných rukách, ak teda Slovinsko nevyhrá v Anglicku... Ak uhráme v Glasgowe remízu, začínajú veľké počty, pričom budeme s napätím sledovať výsledky v ostatných skupinách. Teda s výnimkou B-skupiny, ktorá nás už zaujímať nemusí, lebo druhý z nej (Švajčiarsko alebo Portugalsko) má baráž už teraz istú.

Ak obsadíme v skupine druhé miesto a remizujeme v Škótsku, v tabuľke druhých budeme mať 13 bodov a skóre +6. Ak budeme nakoniec druhí v skupine, hoc aj po prehre v Škótsku, v tabuľke druhých budeme mať 12 bodov a skóre závislé od výšky prehry v Glasgowe. V prípade výhry máme spomínaných 15 bodov, čo by na baráž stačilo.

Situácia v ostatných skupinách zo slovenského pohľadu:

A-skupina: V nej nemá nikto nič isté, pričom nás zaujímajú všetky výsledky, keďže prví štyria hrajú o postup a baráž (Francúzsko, Švédsko, Holandsko, Bulharsko) a duo Luxembursko a Bielorusko o predposledné miesto. Čiže ťažko povedať, kto bude druhý a s kým sa mu budú odpočítavať body. Nám bude vyhovovať, ak celkovo druhý získa v závere skupiny čo najmenej bodov. Kombinácií je neúrekom.

C-skupina: Tá je ľahko prehľadná. Nemecko proste postúpi, no nám mimoriadne pomôže, ak vyhrá v Severnom Írsku a to prehrá následne aj v Nórsku. V tom prípade budú mať Severní Íri 13 bodov v tabuľke druhých a určite horšie skóre ako my, ak by sme v Glasgowe remizovali. Čiže by boli za nami a baráž by sme mali istú. Ak Severní Íri získajú aspoň bod v závere kvalifikácie, nám prípadná štvrtková remíza na nich stačiť nebude.

D-skupina: Jedine Srbsko má isté prinajhoršom druhé miesto, ale baráž ešte nie. Ak sa nestane futbalový zázrak, potom Moldavsko skončí posledné, no nás poteší, ak ešte zaboduje. Tu treba povedať, že veľmi by sa nám hodila pomoc Vladimíra Weissa a ním vedeného Gruzínska, aby to doma najlepšie porazilo Wales. Pričom ak by ten následne v poslednom kole doma nedovolil vyhrať Írsku, Slovensko by išlo do baráže, ak by aj prehralo v Škótsku a skončilo zároveň druhé.

E-skupina: Kazachstan by mal obsadiť posledné miesto, pričom o postup bojujú už len Poľsko, Čierna Hora a Dánsko. Nám by vyhovovalo, ak priamo postúpia Poliaci, keďže v tabuľke druhých by mali takmer určite 15 bodov. Vo štvrtkovom zápase Čierna Hora – Dánsko by nám bodla remíza, resp. nech nikto z nich nezíska v závere kvalifikácie viac ako dva body, čím by mali 12 bodov pre tabuľku druhých. Potom by nám aj remíza v Škótsku na baráž stačila. V prípade iných kombinácií a bodových zhôd by hralo svoju úlohu skóre.

G-skupina: Zázraky nečakáme. Španielsko postúpi priamo a Taliansko už má teraz 13 bodov v tabuľke druhých, pričom ešte dvakrát môže bodovať proti papierovo ľahším súperom, čiže baráž má prakticky istú.

H-skupina: Belgicko už má istý postup, no boj o druhé miesto je pre nás mimoriadne zaujímavý. Radi by sme na ňom privítali Cyprus, keďže potom by mal v tabuľke druhých maximálne 10 bodov, no je to veľmi málo pravdepodobné. No ak by uhral doma aspoň remízu s Gréckom, veľmi by nám to pomohlo, lebo Gréci by potom mali v tabuľke druhých 11 bodov. Ak tí ale vyhrajú, budú mať 13 bodov... Aktuálne je síce pred nimi ešte Bosna a Hercegovina, ale tá musí doma poraziť Belgicko a vyhrať v Estónsku, aby mala istotu druhého miesta. Ak by sa jej to podarilo, bude mať v tabuľke druhých 14 bodov, čo by zas nevyhovovalo nám. Čiže každá strata Bosniakov a Grékov nás poteší a výrazne zvýši postupové šance Slovákov.

I-skupina: Chorvátsko, Island, Turecko a Ukrajina majú prakticky vyrovnané šance na postup aj baráž. Nám by najviac vyhovovalo, ak by priamo postúpil, resp. úplne z postupovej hry vypadol Island. Už teraz má totiž istých 13 bodov v prípadnej tabuľke druhých. Chorvátsko ich má 10, môže mať 16. No doma s Fínskom asi ťažko zaváha, čiže akoby už ich malo 13, čo je pre nás zlé. Ukrajina ich má 11, doma ešte na záver hostí Chorvátov, zápas v Kosove sa pre baráž neráta. Turci ich majú 8, môžu mať 14 (hostia Island a idú do Fínska). Z toho jasne vyplýva, že druhý v tejto skupine nám môže vyhovovať, ale aj nie, možností je veľa.