Main Content

Šance Slovenska na postup na MS stúpajú, ale počítač nám hovorí nie!

sobota, 16. september 2017 14:50 | Autor: Filip Chudý

Ján Kozák
Ján Kozák | zdroj: TASR

Kvalifikácia na MS 2018 sa čoskoro uzavrie. Podľa počítačovej simulácie Slovensko do Ruska nepostúpi, ale veľa nám nechýba.

Boje o svetový šampionát 2018 v Rusku sa dostávajú do záverečnej fázy. Septembrové kvalifikačné boje opäť premiešali kartami, pričom už v novembri budeme poznať všetkých účastníkov svetového šampionátu. Zatiaľ poznáme osem istých účastníkov MS 2018, okrem domáceho Ruska to bude aj Brazília, Irán, Japonsko, Mexiko, Belgicko, Kórejská republika a Saudská Arábia.

Stránka Football rankings vykonala po septembrových duelov ďalší odhad účastníkov na základe počítačovej simulácie, do ktorej zahrnula aktuálne ELO hodnotenie, ktoré vzniká na základe všetkých medzištátnych zápasov.

Ak by mala byť počítačová simulácia správna, toto bude menoslov účastníkov MS 2018:

AFC: IRÁN, JAPONSKO, KÓREJSKÁ REPUBLIKA, SAUDSKÁ ARÁBIA, Austrália
CAF: Nigéria, Egypt, Tunisko, Pobrežie Slonoviny, Senegal
CONCACAF: MEXIKO, Kostarika, USA
CONMEBOL: BRAZÍLIA, Uruguaj, Kolumbia, Argentína, Peru
UEFA: RUSKO, BELGICKO, Nemecko, Španielsko, Anglicko, Srbsko, Francúzsko, Portugalsko, Poľsko, Chorvátsko, Taliansko, Švajčiarsko, Švédsko, Dánsko

Oproti jarnej analýze sa zmenili štyri tímy. Po novom podľa počítača Tunisko postúpi na úkor DR Kongo, Peru namiesto Čile, a Švédsko s Dánskom má vymeniť Írsko s Islandom.

Podľa počítačovej simulácie sú prakticky istými účastníkmi MS aj Kostarika, Nemecko, Uruguaj, Španielsko a Anglicko, keďže ich postupové šance sú vyčíslené na viac ako 99 %. Viac ako 90 % má aj Srbsko, Kolumbia, Francúzsko, Nigéria, Portugalsko a Poľsko.

Slovensko má v tejto chvíli postupovú šancu vyčíslenú na 31,05 % čo znamená, že naše šance opäť stúpli. Na jar boli na úrovni 23,81 % a na konci jesenných kvalifikačných bojov išlo o 17,7 %.

Podľa počítača od historicky druhého postupu na MS ďaleko nie sme, pretože Dánsko, ktoré by mala byť v tejto chvíli posledným postupujúcim z Európy, má odhadnutú postupovú šancu na úrovni 40,54 %. Za ním sú tesne z Európy Island, Severné Írsko a my, čiže sme podľa počítača tretí pod postupovou čiarou v rámci UEFA.