Main Content

Postupová matematika: Baráž nie je istá ani z druhého miesta, treba zbierať body! Pozrite si postupové alternatívy

utorok, 5. september 2017 12:21 | Autor: Martin Gregor

Postupová matematika: Baráž nie je istá ani z druhého miesta, treba zbierať body! Pozrite si postupové alternatívy
Postupová matematika: Baráž nie je istá ani z druhého miesta, treba zbierať body! Pozrite si postupové alternatívy | zdroj: © TASR

Slovenská futbalová reprezentácia má napriek prehre v Anglicku všetko vo vlastných rukách. V zápasoch so Škótskom a Maltou si môže zabezpečiť účasť v baráži o postup na MS 2018 v Rusku.

Po prehre Slovenska v Anglicku začali mnohí fanúšikovia našej reprezentácie prepočítavať koľko bodov potrebujeme získať vo zvyšných dvoch zápasoch na to, aby sme postúpili aspoň do novembrovej baráže.

Odpoveď na túto otázku nie je jednoznačná, keďže nezávisí len od počtu bodov Slovákov, Škótov a Slovincov, ale aj od toho, ako sa vyvinú boje v ostatných skupinách.

Do baráže o postup na MS 2018 totiž nepostupujú všetky tímy, ktoré sa umiestnia na druhých miestach vo svojich kvalifikačných skupinách. Čierny Peter zostane najhoršiemu z nich, nakoľko skupín je 9 a baráž si zahrá len 8 reprezentácii. O tom, ktorý tím do baráže nepostúpi, rozhodne počet bodov v tabuľke “druhých”.

V tabuľke “druhých” v prípade rovnakého počtu bodov rozhoduje následne gólový rozdiel a počet strelených gólov. Dôležité je zdôrazniť, že v tabuľke „druhých” nebudú zarátane body získane s tímami, ktoré skončili v kvalifikačných skupinách posledné (ak teda Slovensko skončí druhé, v tabuľke druhých nebude mať body získané v zápasoch s Maltou).

Aby sme však riešili tabuľku druhých, musíme najprv skončiť na druhom mieste v našej skupine. V boji o druhé miesto našej skupiny je v tabuľke aktuálny stav takýto:

Aktuálny stav v boji o 2. miesto:

1. Slovensko 15 bodov, skóre 14:6
2. Slovinsko 14 bodov, skóre 10:4
3. Škótsko 14 bodov, skóre 14:10

Zostávajúci program Slovenska, Slovinska a Škótska:

5.10. Anglicko - Slovinsko
5.10. Škótsko – Sovensko

8.10.Slovinsko – Škótsko
8.10. Slovensko – Malta

Alternatívy, pri ktorých sa umiestnime na 2. mieste:

1. Vyhráme oba zápasy – ideálny scenár

Ak porazíme Škótsko aj Maltu druhé miesto nám nik nevezme. Zároveň na 99% postúpime do baráže, nakoľko v tabuľke druhých by sme mali až 15 bodov.

2. Vyhráme v Škótsku a remizujeme s Maltou, pričom Slovinci nezískajú 6 bodov

V tomto prípade by sme určite skončili pred Škótskom, no Slovinci by nesmeli vyhrať oba zvyšne zápasy s Anglickom a Škótskom. Do tabuľky "druhých" by sme si zobrali 15 bodov, čo by malo stačiť.

3. Remizujeme so Škótskom a vyhráme s Maltou, pričom Slovinci nezískajú 6 bodov

Ak remizujeme so Škótskom a vyhráme s Maltou, Škóti nás určite nedokážu v tabuľke predbehnúť. Šancu budú mať len Slovinci, no tí by museli vyhrať v Anglicku a potom doma poraziť aj Škótov.

V tabuľke druhých by sme mali 13 bodov, čo by nám mohlo stačiť na baráž, no nemuselo.

4. Prehráme v Škótsku a porazíme Maltu – alternatíva 1

Ak prehráme v Škótsku, nebudeme mať situáciu vo vlastných rukách. Škóti nás pred posledným zápasom totiž predbehnú o 2 body. Aby sme aj pri tejto alternatíve dokázali skončiť druhí, Slovinci budú musieť najprv prehrať v Anglicku a následne vyhrať doma nad Škótskom. Tabuľka v boji o druhé miesto by vyzerala takto:

1. Slovensko 18 bodov
2. Škótsko 17 bodov
3. Slovinsko 17 bodov

V tabuľke druhých by sme mali len 12 bodov. Reálne by hrozilo, že v nej skončíme posledný a teda do baráže nepostúpime.

5. Prehráme v Škótsku a porazíme Maltu – alternatíva 2

Druhou alternatívou pre naše umiestnenie na druhej priečke, za predpokladu, že prehráme v Škótsku a porazíme Maltu, je, že Slovinci prehrajú v Anglicku a doma remizujú so Škótskom.

V tom prípade by tabuľka v boji o 2. miesto vyzerala takto:
1. Slovensko 18 bodov
2. Škótsko 18 bodov
3. Slovinsko 15 bodov

Slováci by sa na druhom mieste umiestnili pred Škótskom vďaka vyrovnaným vzájomným zápasom (výhra, prehra), no pravdepodobne lepšiemu skóre. Do karát nám v tomto scenári hrá vysoká výhra nad Škótskom  v Trnave 3:0.

V tabuľke druhých by sme mali len 12 bodov, čo by asi nestačilo na barážovú miestenku.

6. Prehráme v Škótsku a porazíme Maltu – alternatíva 3

Treťou možnosťou pri tomto scenári je, že Slovinci remizujú v Anglicku a doma porazia Škótov. Tabuľka by vyzerala takto:

1. Slovensko 18 bodov
2. Slovinsko 18 bodov
3. Škótsko 17 bodov

Druhý by sme skončili za predpokladu lepšieho skóre než budú mať Slovinci. V tabuľke druhých by sme však mali opäť len 12 bodov.