Main Content

V sobotu pokračuje jazda na bicykli cez vojenské bunkre

piatok, 15. júl 2011 15:00 | Autor: TASR

Jazdu na bicykli cez bojové zákopy a vojenské bunkre v Petržalskom obrannom opevnení pozdĺž hranice s Rakúskom môžu zažiť Bratislavčania druhýkrát už túto sobotu.

Ide o druhú etapu Plnej poľnej na bicykloch pri príležitosti 73. výročia Mobilizácie 1938. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa bratislavskej mestskej časti Petržalka Mária Grebeňová - Laczová. Štartuje sa v sobotu 16. júla o 10:00 pri bunkri BS-8 Hřbitov na Kopčianskej ulici. Trasa najprv povedie do Kittsse, kde cyklisti navštívia čokočardu a môžu si kúpiť sladké dobroty. Odtiaľ sa vrátia späť k bunkru BS-8 a od neho budú pokračovať k bunkru BS-9 a BS-10. Trasa ďalej povedie do bunkra BS-13 na Antolskej ulici pri Betonárke až k bunkru BS-14, poslednou zastávkou bude bunker BS-15 ostrov Zuzana. Trasa naspäť sa končí opäť pri bunkri BS- 8.

Cieľom cyklistických podujatí pre širokú verejnosť a rodiny s deťmi je podporiť vybudovanie novej bezpečnej cyklotrasy a náučného chodníka popri bývalej železnej opone, vojenských historických bunkroch a napojenie cyklotrasy na Záhorie, ako aj medzinárodnú cyklotrasu do Rakúska – cez Kopčiansku ulicu smerom do Maďarska. Jazda na bicykloch sa uskutoční pri príležitosti 73. výročia Mobilizácie 1938. Neoddeliteľnou súčasťou československej armády v rokoch 1937- 1938 bol totiž aj cyklistický prápor, ktorý bol odhodlaný brániť svoju vlasť do posledného vojaka. Občianske združenie „Zachráňme petržalské bunkre“, mestská časť Petržalka, Qnad Extrém team Petržalka zakladá aj „Klub priateľov petržalských bunkrov“. Členom klubu priateľov petržalských vojenských bunkrov sa môže stať každý, kto má rád vojenskú históriu a rekreačné športovanie na bicykli.

© WEBNOVINY