Main Content

LeBron James a Green prepisovali historické tabuľky NBA

štvrtok, 23. február 2017 13:18 | Autor: De Fa

LeBron James a Green prepisovali historické tabuľky NBA
LeBron James a Green prepisovali historické tabuľky NBA | zdroj: © TASR

Mesiac február priniesol v NBA dva historické zápisy. Postarali sa o to hviezdy ligy – LeBron James z Clevelandu Cavaliers a Draymond Green z Golden State Warriors. Ak si myslíte, že vám niečo ušlo, tak čítajte ďalej.

Draymond Green je dobre známy svojou všestrannosťou a mnoho odborníkov ho považuje za srdce Golden State Warriors. Nesebecký hráč, ktorý v tíme plnom hviezd zastáva veľmi dôležitú úlohu a vie ovplyvniť dianie zápasu naozaj rôznymi spôsobmi.

Potvrdil to aj v nedávnom zápase svojho tímu Golden State Warriors proti Memphisu Grizzlies. Bojovníci zaknihovali 45 víťazstvo v sezóne a Draymond Green predviedol niečo, čo sa ešte nikomu v histórii NBA zatiaľ nepodarilo. Zaznamenal triple-double, pričom skóroval v zápase iba 4 body. Samozrejme určite dobre viete, že zaznamenať triple-double znamená, dosiahnuť v troch herných štatistických ukazovateľoch dvojcifernú hodnotu, čo v jeho prípade predstavovalo štatistickú líniu – 4 body, 12 doskočených lôpt, 10 asistencii a 10 získaných lôpt.

Necítil som v ten večer, že by sa malo udiať niečo výnimočné, pretože obvykle taktiež veľmi neskórujem,“ povedal po zápase Green pre NBA TV. „Ani som netušil, že mám toľko získaných lôpt do polčasu. Keď som v prestávke dokončil rozhovor, povedali mi, že mám už 7 získaných lôpt na svojom konte. No nesústredil som sa na to a ani nemám vo zvyku naháňať takéto čísla. Len som sa ďalej snažil hrať svoju hru.

Draymond Green si aj vďaka takýmto výkonom vyslúžil nomináciu do zápasu hviezd, ktorý sa uskutočnil nedávno v New Orleans. Zaujímavosťou taktiež je, že Golden State Warriors sú zatiaľ neporazeným tímom v základnej časti, pokiaľ Green zaznamená triple-double (18-0). Na záver treba ešte pripomenúť, že len šesť bodov Greena delilo od toho, aby zaznamenal veľmi cenené a taktiež jedinečné quadruple-double (p.a. dvojciferné čísla v štyroch štatistických ukazovateľoch), teda niečo čo sa podarilo dosiahnuť iba dvom hráčom v histórii NBA a to Hakeemovi Olajuwonovi (p.a. dokonca dva krát) a Davidovi Robinsonovi.

Druhou významnou udalosťou na začiatku februára bol historický zápis jedného z najlepších basketbalistov všetkých čias. Hovoríme o LeBronovi Jamesovi, ktorý neustále prekonáva rôzne historické rekordy a z ďaleka ešte nekončí. Tento krát sa mu však podarilo taktiež niečo výnimočné. V zápase proti Washingtonu Wizards, ktorý nakoniec jeho tím Cleveland Cavaliers vyhral, prispel nielen neuveriteľnou akciou v závere zápasu, keď zázračnou strelou spoza trojkového oblúka poslal zápas do predĺženia, ale zaznamenal 32 bodov, 7 doskočených lôpt, 17 asistencii (kariérne maximum), dva bloky a hlavne dve získané lopty. Druhý zisk lopty v zápase zabezpečil, že James sa dostal na 20.miesto v historických tabuľkách NBA v tejto činnosti a preskočil tak Magica Johnsona, legendu Los Angeles Lakers.

Tým, že sa James dostal do prvej dvadsiatky hráčov, ktorí zaznamenali najviac získaných lôpt, v jeho prípade konkrétne 1730, stal sa tak jediným hráčom v histórii NBA, ktorý sa umiestnil v Top20 v bodoch (28 122 - ôsme miesto), asistenciách (7255 - trináste miesto) a získaných loptách (1730 - dvadsiate miesto). LeBron James má pri tom len tridsať dva rokov a teda ešte šancu tieto čísla vylepšovať.