Main Content

Cleveland je ešte silnejší. LeBron a spol. získali cennú posilu takmer zadarmo

streda, 18. január 2017 13:15 | Autor: De Fa

Cleveland je ešte silnejší. LeBron a spol. získali cennú posilu takmer zadarmo
Cleveland je ešte silnejší. LeBron a spol. získali cennú posilu takmer zadarmo | zdroj: © TASR

Bohatí bohatnú. Tak by sa dal v krátkosti charakterizovať nedávny prestup Kyle Korvera do tímu úradujúceho šampióna NBA Clevelandu Cavaliers.

Celému tomuto prestupu predchádzala veľmi bizarná situácia. Tím Atlanta Hawks, v ktorého tíme Korver pôsobil od roku 2012 sa v strede sezóny, v ktorej si neviedol vôbec zle a s bilanciou 22-16 mu patrila štvrtá priečka v tabuľke východnej konferencie, rozhodol vzdať boj o majstrovský titul a začať s prestavbou. Na trhu voľných hráčov sa hneď objavili opory tímu Paul Millsap, Kyle Korver a vedenie Hawks sa snaží taktiež zbaviť kontraktu Tima Hardawaya jr.

Pravdu povediac, takáto situácia sa nevída vôbec často. Väčšina tímov bojuje o postup do Play-off a prestavba sa deje až po tom čo sú všetky snahy o záchranu sezóny neúspešné. Vedenie Atlanty Hawks to však zobralo trocha z iného konca a reálne zhodnotila svoje šance na zisk titulu a zhodli sa, že ak chcú do budúcna mať šancu na zisk majstrovského titulu, musia začať konať už teraz.

Túto situáciu okamžite využil tím Clevelandu Cavaliers a siahli po jednom z najlepších strelcov za posledných 10 rokov – Kyle Korverovi. A nestálo ich to takmer nič, pritom pre ich tím je príchod tohto skúseného veterána veľkou posilou.

35-ročný Korver sa sťahoval do Ohia výmenou za Mikea Dunleavyho Jr., Mo Williamsa, možnosť výberu v prvom kole draftu v roku 2019 a peňažnú kompenzáciu.

Sme nesmierne radi, že sa nám podarilo do našej Cavs rodiny získať takú osobnosť a kaliber hráča akým Kyle Korver bezpochýb je. Tento hráč patrí medzi jedného z najproduktívnejších a najdynamickejších trojbodových špecialistov v celej histórii NBA. Jeho nesebecký prejav a bojovnosť perfektne zapadá do tímovej DNA Clevelandu Cavaliers,“ povedal v oficiálnom vyhlásení generálny manažér tímu Cavaliers David Griffin.

Korver v novej sezóne odohral za Atlantu Hawks celkom 32 zápasov, z toho 21 krát nastúpil v základnej zostave. V priemere dosahoval 9.5 bodov, 2.8 doskočených lôpt a 2.3 asistencii na zápas pri takmer 28 minút hry. Taktiež zaznamenal 89% úspešnosť streľby trestných hodov a 41% úspešnosť streľby za tri body.

Kyle Korver bol v Atlante veľmi obľúbený hráč. Jeho skromná a nekonfliktná povaha, pracovitosť a ochota podporovať mnoho charitatívnych akcií nezostalo nepovšimnuté a získal si srdcia mnoho fanúšikov, ktorí jeho odchod stále nechápu. Každí však vie, že z basketbalového hľadiska si lepší tím ako Cleveland Cavaliers ani nemohol priať. Preto aj napriek tomu, že NBA je v prvom rade biznis, pre Korvera to nakoniec dopadlo najlepšie ako mohlo a jeho zotrvanie v tíme Cavs je dosť pravdepodobné aj po konci jeho aktuálneho kontraktu.

V štatistikách tímu Atlanty Hawks sa Korver zapísal viacerými rekordami, ktoré nebude také ľahké prekonať. Veď napríklad Korver je na prvom mieste v percentuálnej úspešnosti trestných hodov s 88.7% úspešnosťou (329-371) a na treťom mieste v počte úspešných trojbodových pokusov – 818 úspešných trojok. Počas svojej kariéry v Hawks zaznamenal 45.2% úspešnosť streľby za tri body (818-1811) a zaznamenal aspoň jednu úspešnú trojku v 311 stretnutiach z celkového počtu 332 ktorých odohral za tento tím.

Jeho bývalý tréner Mike Budenholzer aj napriek tomu, že sa celkom nestotožňuje s rozhodnutím vedenia o prestavbe počas sezóny, komentoval odchod svojho zverenca nasledovne:

Sme nesmierne vďačný Kyleovi za jeho prínos pre tím Hawks v priebehu posledných piatich rokov. Je to profesionál v každom slova zmysle a hral významnú úlohu pri budovaní kultúry a úspechu našej organizácie. Toto bolo ťažké rozhodnutie, ale cítili sme, že to bolo v najlepšom záujme našej organizácie.

Zdroj: SLAM