Main Content

NBA sa postará o revolúciu vo vzťahu k hráčom. Inšpiruje aj ostatné ligy?

piatok, 6. január 2017 11:25 | Autor: De Fa

Logo NBA
Logo NBA | zdroj: gOOGLE

Pred nedávnom sme vám priniesli článok o tom, že je na spadnutie nová dohoda medzi NBA a Hráčskou asociáciou (NBPA), ktorá by mala platiť od sezóny 2022/23. Už teraz sú známe niektoré novinky, ktoré majú zlepšiť podmienky hráčov a taktiež ligu ešte viac zatraktívniť. Revolučnou zmenou má byť aj Medicínske benefity pre vyslúžilých atlétov.

NBA sa tak stane prvá profesionálna športová liga, ktorá ponúkne svojim hráčom, ktorý ukončia kariéru, zdravotné výhody ako súčasť komplexného a intenzívneho balíčka služieb pre veteránov. Tieto zdravotné výhody by sa mali týkať nielen hráčov ale aj ich rodinných príslušníkov.

Toto bola pre nás jedna s priorít, ktorú sme mali pri rokovaniach o novej kolektívnej zmluve. Chceli sme vyslúžilým hráčom poďakovať za to, čo tejto lige obetovali a náležite im to odplatiť,“ povedal Carmelo Anthony pre ESPN. „Každá liga vidí, čo sa stane s ich vyslúžilými hráčmi po určitej dobe. Pre nás to je dôležité, aby sme sa postarali o týchto ľudí. Viem si predstaviť, že to pre nich znamená veľa.

Od 1.januára začnú tento zdravotný program financovať obe strany NBA a NBPA rovnakým dielom. Tento program zahŕňa zdravotné poistenie, program vzdelávania a kariérneho rozvoja a zvýšenie dôchodkových dávok pre vyslúžilých hráčov.

Po starom hráč, ktorý odohral v NBA určitú dobu a rozhodol sa ukončiť kariéru, mal nárok na poberanie dôchodku od ligy, avšak bol zodpovedný za svoje zdravotné poistenie.

K tomuto kroku obe strany prinútili nečakané srdcové zástavy vedúce k smrti, bývalých hráčov Darryla Dawkinsa a Mosesa Malone. Komisár Adam Silver preto kontaktoval Michele Roberts aby sa začali zaoberať riešením tohto problému a aby sa to stalo súčasťou rokovaní o novej kolektívnej zmluvy (CBA).

Podľa informácii aj Michael Jordan zohral v týchto rokovaniach významnú úlohu a prispel k tomu, aby sa tejto problematike kládol dôraz.

Smrť Mosesa a Darryla zasiahla celý basketbalový svet,“ povedal Dwight Davis, bývalý hráč Clevelandu a Warriors v 70´ rokoch, ktorý teraz zastáva funkciu podpredsedu National Basketball Retired Player Association (NBRPA). „Niektorým úmrtiam vyslúžilých hráčov sa dalo zabrániť. Dôvodom toho, že sa tak nestalo bolo to, že neabsolvovali pravidelné ročné prehliadky u lekára, pretože im to ich zdravotná poistka nezahŕňala.“

Davis nakoniec povedal: „Toto je prvý krát v profesionálnom športe, čo sa niečo takéto stalo. Čo to vlastne bude znamenať? Napríklad pre chlapa ako som ja, ktorý nemá peňazí nazvyš, mám 67 rokov, doteraz pracujem a som na Medicare to znamená, že dokážem ročne ušetriť tisícky dolárov. V súčasnosti na svoju zdravotnú starostlivosť prispievam v priemere minimálne 4000 až 5000 dolárov ročne.