Main Content

Pat Riley priznal, že Miami Heat je vo fáze prestavby tímu

piatok, 6. január 2017 11:13 | Autor: De Fa

Pat Riley priznal, že Miami Heat je vo fáze prestavby tímu
Pat Riley priznal, že Miami Heat je vo fáze prestavby tímu | zdroj: © TASR

Pat Riley, generálny manažér tímu Miami Heat v nedávnom rozhovore priznal, že floridský tím prechádza prestavbou, avšak zdôraznil, že sa o to pokúsia v čo najkratšom čase.

Pat Riley si získal rešpekt nielen ako uznávaný tréner, ale aj ako generálny manažér. Podarilo sa mu to najmä tým, že už v minulosti dokázal pomocou prezieravých a odvážnych výmien hráčov alebo aj podpisom voľných hráčov so zachovaním si finančnej flexibility poskladať konkurencieschopný celok s najvyššími ambíciami.

Miami Heat nezačali novú sezónu príliš dobre a Pat Riley váhal, či má pristúpiť na fázu prestavby po tom, čo pred sezónou tím Heat nevyzeral vôbec zle, veď Goran Dragic, Hassan Whiteside či Chris Bosh sú kvalitné mená a s týmito hráčmi v zostave sa dalo predpokladať, že by im Play-off nemala utiecť. Opak bol však pravdou, a po tom čo Bosh už za Heat nenastúpi na základe zdravotných komplikácii, Goran Dragič pravdepodobne zmení počas sezóny pôsobisko a v základnej zostave dostávajú priestor hráči z lavičky, predpoklad pre postup do nadstavbovej časti sa zminimalizoval a zdá sa byť pri momentálnom stave nereálny.

Pre Miami Herald, Pat Riley otvorene priznal: „Podarilo sa nám to už dva krát,“ povedal na margo prestavby tímu. „V podstate sme k tomu museli pristúpiť v roku 2001, keď Alonzo Mourning musel ukončiť kariéru kvôli problémom s obličkami. Vtedy sme mali pred sebou dva ťažké roky pričom Caron Butler, Dwyane Wade a taktiež Lamar Odom by boli voľnými hráčmi. Vtedy sme začali prestavbu príchodom Shaquille O´Neala a vznikla veľká trojka, pričom sme získali titul. V roku 2008 sme trocha strelili mimo, keď sme v drafte vsadili na Michaela Beasleyho. Aj keď to nebola zlá voľba, teraz vieme že Russell Westbrook bol najlepším hráčom v tom ročníku a bol vybraný zo štvrtého miesta.

Riley sa potom zmienil o svojom mladom jadre, ktoré sa mu podarilo akumulovať v tíme – Hassan Whiteside, Tyler Johnson, Justine Winslow a Josh Richardson, ktorí sú podľa neho hráči s hodnotou.

Keď sa pozerám na našu situáciu, vidím že sme v procese prestavby s mladými hráčmi, ktorých dobre poznáme a je medzi nimi 5 alebo 6, takých ktorí sa nám naozaj páčia. Dvaja alebo traja z nich budú v budúcnosti tvoriť jadro tímu. Tyler Johnson zaznamenal 32 bodov z lavičky a Hassan taktiež 32 bodov a 15 doskokov v nedávnom zápase proti Orlande Magic, ktoré sa skončilo až v predĺžení. Sami vidíte, že naši mladíčkovia sú perspektívni. Justin Winslow a Josh Richardson ich taktiež dobiehajú po tom čo sa vracajú do rotácie po zraneniach.

Musím priznať, že sa mi páči naše mladé jadro. Máme v nich veľa flexibility a tú v tejto lige potrebujete na to aby ste mohli rýchlo reagovať na nové situácie, ktoré nastanú. Nemôžete sa nechať paralyzovať platovým stropom alebo tým, že nebudete mať dostatok priestoru na nejakú výmenu hráčov. Našou najväčšou zbraňou je naša flexibilita pre posun vpred. Ďalšou výhodou je, že máme tento rok aj svoj draft pick, takže sa môžeme popasovať aj s touto možnosťou. Musíme sa zaoberať aj tým nepríjemným slovom prestavba, avšak chceme sa s tým vysporiadať najrýchlejšie ako to len bude možné. Nebudem tu teraz postávať tri alebo štyri roky a sľubovať naším fanúšikom rozprávky. Máme skvelých fanúšikov a tí sú teraz trocha frustrovaní. Boli v posledných desiatych rokoch svedkami niečoho výnimočného a súčasná situácia pre nich musí byť ťažkou ranou. Všetko však mohlo byť ináč a ak by sme päť našich tesných prehier zvládli a zaznamenali víťazstvá, boli by sme teraz na priečkach zaručujúcich Play-off. Avšak nestalo sa tak a my ideme ďalej.

Podľa zákulisných informácii sa Heat chystajú na výmenu hráčov, nasvedčovalo by o tom aj fakt, že v jednom z posledných zápasov sedel Goran Dragič len na lavičke náhradníkov a vôbec nezasiahol do hry. Takýto úkaz sa deje vtedy, keď sa hráč má stať súčasťou výmeny hráčov a táto taktika je prevencia prípadného zranenia, ktoré by mohlo prestup zablokovať. Nechajme sa preto prekvapiť a sledujme prácu jedného z najnepredvídateľnejších generálnych manažérov v NBA.