Main Content

Curry prvým kandidátom na superkontrakt: Ročne môže zarobiť až 47 miliónov dolárov!

streda, 4. január 2017 14:39 | Autor: De Fa

Curry prvým kandidátom na superkontrakt: Ročne môže zarobiť až 47 miliónov dolárov!
Curry prvým kandidátom na superkontrakt: Ročne môže zarobiť až 47 miliónov dolárov! | zdroj: © TASR

Hviezdny rozohrávač Golden State Warriors, Stephen Curry, je považovaný za nielen jedného z najlepších basketbalistov súčasnosti, ale taktiež aj za hráča, ktorého výška zmluvy nezodpovedá jeho schopnostiam. Avšak to by sa mohlo čoskoro zmeniť.

Dôvodom je prijatie novej kolektívnej zmluvy, ktorá by mala byť podpísaná v priebehu najbližších dní. Na základe nových pracovných podmienok, ktoré vyjednala hráčska asociácia s vedením NBA, by sa podľa nového ustanovenia o veteránoch mohol Steph Curry dočkať masívneho navýšenia svojho príjmu.

Momentálne Curry bude končiť svoju štvorročnú zmluvu, ktorú predĺžil v októbri roku 2013 a vyniesla mu 44 miliónov dolárov, čiže v priemere 11 miliónov ročne. Pravdepodobne v júli by sa samotný hráč kvalifikoval na splnenie podmienok novej zmluvy, ktorá by mala byť v hodnote od 200 do 207 miliónov dolárov, čiže na budúcu sezónu by mohol jeho príjem dosahovať úroveň okolo 36 miliónov dolárov zo stúpajúcou každoročnou tendenciou. Bolo by to polepšenie o takmer trojnásobok súčasného príjmu, čo by už zodpovedalo ohodnoteniu kvality samotného hráča.

V prípade, že by sa naplnil tento scenár a Curry by podpísal 5 ročnú zmluvu na 207 miliónov dolárov, stal by sa tak jeho kontrakt najväčším v ligovej histórii a v poslednom roku by jeho výška platu presahovala hranicu 47 miliónov dolárov (2021-22), čo by bolo najväčšie možné maximum.

Toto nové pravidlo sa zameralo na úzky výber superhviezd, ktoré sú ochotné stráviť svoje najlepšie a najproduktívnejšie roky v jednom tíme. V takom prípade by si mohli uplatniť až 35% nárast svojho platu ak sú splnené určité referenčné hodnoty. Podľa predpokladov, Curry by mal byť jedným z hráčov, ktorý bude schopný tieto podmienky splniť, nakoľko počas celej svojej doterajšej kariéry pôsobil len v celku Golden State Warriors.

Toto nové pravidlo je reakciou na vytváranie supertímov, ktorého paradoxne Warriors sú súčasťou, keďže počas leta do svojej už tak hviezdnej zostavy dokázali získať Kevina Duranta, bývalú superhviezdu tímu Oklahoma City Thunder.

Komisár Adam Silver a hráčska asociácia spoločne hľadali riešenie, ako tímom s menšou atraktivitou poskytnúť výhodu, aby vedeli udržať svojich hviezdnych hráčov. Riešenie bolo nakoniec také, že veteránske zmluvy s maximálnym rastom budú môcť byť poskytnuté iba dvom hráčom v tíme.

Jedna z vecí, na ktorú sme sa intenzívne zamerali bola, aby mal súčasný tím príležitosť oproti svojmu konkurentovi, udržať si hráča, ktorý je predmetom záujmu a mohol tak uplatniť určitú výhodu, ktorou je podpis predĺženia kontraktu. Myslím si, že keby sme skôr rozmýšľali nad touto možnosťou a bola by k dispozícii už skôr, mohlo by to ovplyvniť niektoré rozhodnutia tímov a vedeli by, s čím môžu počítať. Keby taká situácia nastala a aj napriek tomu, že hráčovi bola ponúknutá takáto možnosť a on aj tak chce z tímu preč, vedelo by vedenie tímu uplatniť hodnotu hráča na to, aby mohol s ním ďalej obchodovať a nepocítil by takú veľkú ujmu ako tomu bolo doteraz,“ povedal pre SiriusXM NBA Radio, Silver.

Ako sme už načrtli situáciu s Kevinom Durantom, tomu dokázali Warriors poskytnúť tie isté platové podmienky, aké mu ponúkali v Oklahome, samozrejme to sa týka krátkodobej zmluvy. Podľa nových podmienok by Thunder mohli svoju ponuku výrazne navýšiť.

Toto pravidlo bude mať určite efekt pri rozhodovaní hráčov, ktorý spĺňajú podmienky novej zmluvy a rozmýšľali by nad zmenou klubu. Takýmito hráčmi v budúcnosti budú napríklad DeMarcus Cousins, Paul George či Gordon Hayward. Samozrejme netreba zabúdať ani na Russella Westbrooka, ktorý by mohol byť ďalším kandidátom na podpis mega kontraktu.