Main Content

Spaľujte tuk v zime aj bez pohybu!

štvrtok, 1. december 2016 09:19 | Autor: Gabriel Štefaňák

Spaľujte tuk v zime aj bez pohybu!
Spaľujte tuk v zime aj bez pohybu! | zdroj: pixabay.com

V úvodnom článku našej série zameranej na prevenciu zranení sme sa venovali základným technikám a pomôckam, ktoré vám môžu podstatne skrátiť čas potrebný na regeneráciu po ťažkom tréningu. Iba pre pripomenutie, medzi najefektívnejšie nástroje určite patria výklus, termogenéza chladom, kompresné oblečenie, rolovanie na špeciálnych penových roleroch, masáž a, samozrejme, zvyšovanie mobility a flexibility pomocou strečingových cvikov alebo jógy.

Keďže sa nám v posledných týždňoch poriadne ochladilo, venovať sa budeme termogenéze chaldom, otužovaniu a špeciálne dýchacej technike, ktorú si vymyslel holandský otužilec menom Wim Hof. Všetko samozrejme postupne, aby ste stihli vstrebať nové informácie a poznatky, mali čas ich prakticky aplikovať a adaptovali svoje telo na nový typ tréningu.

Čo vlastne znamená termogenéza chladom a aké má benefity?

Termogenéza chladom alebo, ak chcete, otužovanie, je vystavovanie vášho tela chladu. Úplne najpopulárnejším spôsobom, ako otužovať, je klasické ponorenie do chladnej vody na niekoľko sekúnd, prípadne minút. Ďalším spôsobom je vystavovanie tela chladnému vzduchu, no ten je až niečo vyše 24 krát menej efektívny ako voda. No a napokon môžete „otužovať“ aj interne konzumáciou ľadových nápojov a jedla. No tento spôsob neodporúčame.

Ak si myslíte, že otužovanie nie je pre vás, skúste si prečítať ďalej niekoľko z benefitov termogenézy chladom a možno zistíte, že troška chladu pár krát do týždňa by nemal byť problém. V závislosti od typu a intenzity otužovania môžete  rátať s nasledujúcimi prínosmi:

-        zníženie nadbytočného podkožného tuku

-        zvýšenie a úprava hormónov v tele

-        zlepšenie sexuálnej výkonnosti, libida, plodnosti a erekcie

-        zníženie hladiny cukru v krvi

-        potlačenie chuti na sladké a prejedanie

-        úprava funkčnosti štítnej žľazy

-        zvýšenie imunity a prevencie pred chorobami

-        zlepšenie spánku a kvality spánku

-        zvýšenie tolerancie na bolesť

-        zníženie zápalov v tele

Prečo by niekto po prečítaní tohto zoznamu nechcel otužovať aspoň jeden krát týždenne? Na to nevieme odpovedať. No pre tých, ktorí majú záujem budeme postupne publikovať návody, ako otužovať a čerpať vyššie spomenuté benefity.

Predtým, ako vám naservírujeme konkrétne návody, poďme si rozobrať, čo sa deje v tele počas otužovania.

1.  Aktivácia tzv. hnedého tuku (BAT – Brown Adipose Tissue)

Hnedý tuk je unikátny druh tuku, ktorý obsahuje niekoľkonásobne vyšší počet mitochondrií (najmenšie organizmy v tele produkujúce energiu ATP). Tým pádom spaľuje neporovnateľne viac energie ako obyčajný biely tuk. Hnedý tuk dokáže dokonca spaľovať tuk aj bez toho, aby ste vyčerpali zásoby glykogénu v tele. Inými slovami pálite tuk aj v pokoji, ak máte hnedý tuk.
Hnedý tuk sa nachádza v oblasti krku, vrchného chrbta, kľúčnej kosti a hrudnej kosti. No netreba si ho predstaviť ako nejaký viditeľný tuk. Ide o tenkú podkožnú vrstvu tuku.

2.  Aktivácia adiponektínu

Ide o hormón, ktorý dokáže počas termogenézy rozkladať tuky a ukladať glukózu tam, kde patrí (svaly a pečeň), pričom neprichádza k ukladaniu tuku. Výsledkom toho je znižovanie hladiny cukru v krvi, spaľovanie tuku a zlepšovanie kardio-vaskulárneho zdravia.

3.Zlepšenie imunitného systému

Tu sa netreba dlho zdržiavať. Jednoducho termogenéza vám zlepší imunitu pomocou zvyšovanie imunitných buniek, konkrétne norepinerfrínu. Asi preto otužilci nebývajú takmer nikdy chorý. Vieme, o čom hovoríme. Žmurk.

4.Predĺženie života buniek

Rovnako ako hladovka alebo reštrikcia kalórií v potrave, má termogenéza pozitívny účinok na život buniek aktivizovaním systémov, pomocou ktorých sa bunky očisťujú od toxínov.

5.  Vyšší metabolizmus a nižšia hladina cukru v krvi

Otužovanie má neuveriteľnú schopnosť ukladať glukózu do svalov a pečene bez toho, aby bola ukladaná do zásob tuku. Ba dokonca spaľuje nadbytočný tuk zároveň. Váš metabolizmus bude tak pracovať na vyšších otáčkach a tým pádom naberanie tuku bude pomalšie, resp. jeho spaľovanie bude oveľa efektívnejšie a rýchlejšie.

Ak vám ani toto nestačí, možno vás presvedčíme nebudúce, kedy si predstavíme prvú z metód aktivácie hnedého tuku a vnoríme sa do otužovania hlbšie.

Ak sa vám článok páčil a bol užitočný, prosím, zdieľajte a odporučte ho svojim kamarátom a známym.